Profesii

Executivii romani au uneori reflexe gresite pentru ca nu au avut modele bune

Executivii romani au uneori reflexe gresite pentru ca nu au avut modele bune
14.12.2009, 00:00 159

"In anul 1995, cand au venit primii expati in Romania,majoritatea erau «aruncati« din tarile lor fie pentru ca companiilein care lucrau nu mai aveau puterea sa-i tina, fie pentru ca nuerau foarte buni si erau trimisi in tarile slab dezvoltate, cum eraRomania. La acea vreme, noi nu aveam un benchmark (valoare dereferinta - n. red.), iar acest lucru a dus la crearea unor modelegresite", a precizat Manolescu, prezent la un eveniment organizatde firma de training si consultant Exec-Edu, creata de scoala deafaceri Asebuss, una dintre cele mai vechi institutii de acest tipde pe piata locala.

Radu Manolescu are opt ani de experienta in executive search,iar timp de patru ani a facut recrutari si in tarile din EuropaCentrala si de Est (Ungaria, Republica Ceha, Bulgaria, Polonia,Slovacia).

Absolvent al Facultatii de relatii economice la Academia deStudii Economice din Bucuresti (ASE), el a urmat studii de inovatie si management al schimbarii in cadrul scolii de afaceriInsead din Franta, una dintre cele mai prestigioase scoli debusiness din lume.

"La inceputul anilor 2000, au inceput sa se formeze primelegeneratii de manageri romani aflati in top managementul companiilorlocale. Managerii de astazi au reflexe relativ gresite, chiar dacanu au aceasta intentie, pentru ca modelul creat initial a fostgresit", a explicat Manolescu. El a mai precizat ca in conceptialiderilor romani angajatorii nu ar trebui sa investeasca incoaching sau in dezvoltarea abilitatilor de soft skills aleanga­jatilor, pentru ca afacerile lor au crescut si fara acesteinvestitii in trecut.

"Managerilor romani le place mai mult sa vorbeasca decat saasculte si sunt foarte impulsivi. Modelul de leadership de acum s-aschimbat, companiile nu au nevoie de un om foarte inteligent, ci deunul care sa inteleaga cum merge businessul si care sa stie cum sacomunice cu angajatii", a mai spus Manolescu. Daca managerii romaniar fi fost dispusi sa lucreze si gratis in trecut la companii detalia Mobil Rom sau Connex, numai pentru a fi luati in considerarede acesti angajatori, situatia s-a schimbat foarte mult pe masurace afacerile au crescut si economia s-a dezvoltat.

"Foarte multi manageri romani au dezvoltat o aroganta pe seamatrecutului, au pretentii salariale foarte mari si nu le vine sacreada ca pot veni alti executivi care sa fie mul tumiti pe banimai putini. Am intalnit foarte multi expati care iau 50.000 de europe an (aproximativ 4.100 de euro pe luna - n. red.) si care suntdestul de multumiti de acest pachet salarial", a mai spusManolescu.

Cu toate acestea, daca motivarea liderilor de acum zece aniprovenea si de la brandul cunoscut al anagajatorului, acum sidorinta de a petrece o perioada mai lunga de timp alaturi defamilie este cea care ofera mai multa motivatie liderilorromani.

O alta problema a managerilor locali este faptul ca evita sadelege din sarcini, strategie care a condus la o incarcare excesivaa atributiilor acestora, mai ales in perioade de criza. O problemaeste si faptul ca nu au cui sa isi delege activitatile, pentru canu au stiut cum sa isi formeze subordonati.

"Liderii trebuie sa isi formeze "followeri", managerisubordonati care sunt foarte dedicati si care vor face de cele maimulte ori peste ceea ce le este cerut. Acestia sunt oameni foartebuni, adaptabili la medii diferite si functionali, pe care nu-iretii cu bani, ci prin mediul pe care il creezi la serviciu", aexplicat Manolescu.

Ar trebui totusi sa fim optimisti cu privire la evolutiaabilitatilor pe care le vor avea liderii romani din viitor.

"Cred ca o parte din managerii romani pot fi germenii unei epocinoi, care se va consolida abia in 10 - 20 de ani", a mai spusmanagerul K.M. Trust & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO