Profesii

Fascinaţia pentru şcoli private, un motor pentru investiţii de zeci de milioane de euro. Numărul de şcoli private din România s-a dublat în ultimii zece ani, astfel că a ajuns la 701 şcoli funcţionale la sfârşitul anului 2016

Fascinaţia pentru şcoli private, un motor pentru...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.09.2018, 00:08 2301

Instituţia privată de învăţământ Cambridge School of Bucharest, deţinută de doi oameni de afaceri libanezi şi de un francez, investeşte 30 de milioane de euro într-un nou campus pentru elevi în zona Pipera din Capitală, în contextul în care părinţii sunt dispuşi să plătească mii de euro pentru un an de şcolarizare într-o instituţie privată de învăţământ.

Mai mult, numărul de şcoli private din România s-a dublat în ultimii zece ani, astfel că a ajuns la 701 şcoli funcţionale la sfârşitul anului 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe de altă parte, numărul de unităţi de învăţământ în proprietate publică a scăzut cu peste 20% în aceeaşi perioadă, ajungând la 6.309 instituţii la finalul lui 2016.

În aceste condiţii, Cambridge School of Bucharest urmăreşte triplarea numărului de elevi în următorii ani. Mutarea în noul campus este programată pentru luna septembrie 2019, odată cu începerea noului an şcolar. „Acum avem aproximativ 540 de elevi, iar noul campus va putea acomoda circa 1.500 de elevi. Nu vom ajunge la acest număr în primii ani de la mutare, ci într-o perioadă mai lungă de timp. Am decis să mutăm campusul pentru a oferi mai multe acti­vităţi extra-curiculare“, spune Rita Maalouf, directoarea Cam­bridge School of Bucharest.

Investiţia de 30 de milioane de euro în noul sediu de pe strada Erou Iancu Nicolae, în apropierea centrului comercial Jolie Ville, este făcută de cei trei proprietari ai şcolii - Walid Abboud, Roger Akoury şi Joseph Khoury, care au cumpărat instituţia în 2016 de la Nassar Nassar, fondatorul şcolii (soţul Rodicăi Nassar, deputat PSD în legislatura 2012-2016). Sursa de finanţare o reprezintă banii din sursele proprii ale celor trei acţionari, urmând ca în viitor să fie accesate şi credite bancare.

În categoria instituţiilor private cu predare într-o limbă străină din Bucureşti se mai înscriu şcoli precum Şcoala Internaţională Mark Twain, British School of Bucharest, International British School of Bucharest, Liceul Francez Anna de Noailles şi altele.

Cele mai mari cinci instituţii private de învăţământ din România, după cifra de afaceri din 2016, sunt Lumina, Olga Gudynn International School, Casadi, Coman Educational şi Kids Club, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi de la Registrul Comerţului. În analiză au fost folosite businessurile private din domeniul educaţiei administrate printr-o societate de tip SRL sau SA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO