Profesii

Februarie a adus pentru unii angajati salarii mai mici

05.04.2004, 00:00 39



Salariul mediu net pe economie a scazut cu 5,1% in luna februarie, la 5,47 milioane lei (135 euro), ca urmare a acordarii primelor anuale in ianuarie. Raportat la euro, salariul mediu net a scazut cu 3,5% fata de luna anterioara, dar a crescut cu 7,1% fata de luna februarie a anului trecut.



Cei care au castigat in februarie mai putin decat in prima luna a anului au fost angajatii din sectorul bugetar - cercetare - dezvoltare, informatica, administratie publica, invatamant, sanatate - dar si din agricultura, hoteluri si restaurante, transporturi terestre si cei din domeniul eliminarii deseurilor si a apelor uzate. Cele mai importante scaderi ale salariilor s-au inregistrat in invatamant (-27,6%) unde venitul mediu net a ajuns la 5,5 milioane de lei (137 euro), in administratia publica (-26%), unde salariul mediu net a fost de 7,5 milioane de lei (185 euro) si in cercetare - dezvoltare si informatica (-11,7%), unde netul a atins 10,2 milioane de lei (252 euro). Desi in scadere cu 26%, remuneratia medie din administratia publica a depasit cu 37% media pe tara.



Cu toate acestea, au existat si salariati care au castigat mai mult in februarie decat in luna anterioara datorita acordarii de prime si stimulente in domenii precum silvicultura, minerit, industria de masini si echipamente, industria produselor din tutun, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, sectorul intermedierilor financiare.



Salarii mai mari au fost obtinute, de asemenea, in industriile alimentara, textila, productia de cauciuc si mase plastice, constructii metalice, tehnica de calcul si de birou, masini si aparate electrice, in contextul realizarii unei productii sau a unui volum al vanzarilor in crestere.



Cele mai mari cresteri au inregistrat veniturile angajatilor din industria tutunului care au urcat cu 28,1% pana la 13,7 milioane de lei (339 euro), cele ale salariatilor din intermedieri financiare (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) care au crescut cu 8,5% pana la 14,4 milioane de lei (358 euro) si veniturile angajatilor din industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii care au urcat cu 7,3% pana la 8,9 milioane de lei (221 euro).



In topul celor mai bine angajati pe primul loc continua sa se situeze cei din intermedieri financiare. Societatile din acest domeniu isi rasplatesc angajatii cu sumele cele mai mari, media pentru acest sector fiind de 358 euro. Pe locurile urmatoare se situeaza companiile din industria tutunului ai caror angajati castiga in medie 339 euro si firmele din transporturi aeriene, cu angajati care primesc un salariu mediu net de 290 euro. Acestea sunt urmate companiile din posta si telecomunicatii ai caror angajati sunt remunerati cu 267 euro si de cele din cercetare - dezvoltare si informatica, domeniu in care angajatii sunt rasplatiti cu circa 252 euro net lunar.



La polul opus se pozitioneaza angajatorii din industria de prelucrare a lemnului si sectorul hotelier, care sunt dispusi sa plateasca un salariu de 3,3 milioane de lei (83 euro). Ei sunt urmati de cei din domeniul fabricarii articolelor de imbracaminte, cu un salariu de 3,7 milioane de lei (93 euro).
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO