Profesii

Feedback-ul care iti schimba viata profesionala cu 1800

30.04.2007, 21:32 62

Parerea unui singur om nu este intotdeauna de ajuns pentru a-ti da seama cum esti privit de catre subordonati, superiori sau colegi. Insa feedback-ul venit din partea unui numar cat mai mare de persoane cu care interactionezi te poate ajuta sa constientizezi pe ce calitati trebuie sa mizezi la job si care sunt defectele care te impiedica sa evoluezi.
Exista cazuri in care un manager isi percepe angajatul intr-o lumina favorabila de fiecare data cand interactioneaza cu acesta, insa nu poate sti care este comportamentul acestuia la intalnirile cu clientii.
Prin programul Feedback 3600, un manager poate afla mai multe despre performanta angajatilor sai, ii poate ajuta sa-si maximizeze randamentul plusand pe calitatile pe care acestia le-au descoperit deja si ii poate ajuta sa-si dezvolte abilitatile de care nu fusesera constienti pana atunci.
In esenta, Feedback 3600 este un proces structurat prin care se culeg in mod circular date, informatii, opinii de la subordonatii persoanei evaluate, egalii acesteia si superiorul direct.
"Acest proces presupune o pregatire, o deschidere a organizatiei respective in sensul in care feedback-ul 3600 trebuie sa fie perceput ca parte a unui ciclu de dezvoltare si nicidecum ca o forma de punitie. Confidentialitatea datelor din perspectiva celor ce ofera acest feedback este un alt element extrem de important", a explicat Larry Cipolla, presedinte CCI Assessment Group International, reprezentat in Romania, Bulgaria si Republica Moldova de compania Hart Human Resource Consulting.
Prezent la Bucuresti, Cipolla a adaugat ca managerii de resurse umane pot folosi aceasta metoda pentru a descoperi angajatii cu potential in a obtine performanta in cadrul companiei sau poate reprezenta o etapa de pregatire in formarea unor echipe eficiente care sa participe la urmatoarele proiecte pe care le va desfasura compania.
Cipolla ii sfatuieste insa pe managerii de resurse umane care vor sa implementeze acest program ca, atunci cand unul dintre angajati are rezultate negative, sa primeasca training ulterior pentru a deveni mai performant. "In niciun caz nu este indicat sa concediezi vreunul dintre angajati, chiar daca rezultatele sale in cadrul programului nu au fost cele mai bune. Procedand astfel, credibilitatea ta poate fi diminuata. Cea mai buna metoda este sa ii pui la dispozitie angajatului respectiv un trainer care sa il ajute in acest sens", este de parere Cipolla. De asemenea, el este de parere ca programul nu ar trebui implementat daca compania trece prin mai multe schimbari sau trece printr-o perioada de fuziuni si achizitii. In acest sens este recomandabil ca un astfel de program sa se deruleze dupa 6 luni de la finalizarea contractelor de achizitii.
Programul Feedback 3600 poate fi folosit in companii ca o metoda complementara de dezvoltare alaturi de programe de training si coaching bazate pe nevoile de dezvoltare identificate prin feedback 3600. De asemenea, este important ca procesul sa fie atasat unui obiectiv de business strategic, unei nevoi organizationale pentru a compara performanta curenta cu cea asteptata.
De aceea este indicat ca participantii sa fie incurajati sa creeze cel putin doua, dar nu mai mult de trei planuri de actiune dupa finalizarea programului si bazandu-se pe rezultatele feedback-ului.
"Participantii ar trebui sa completeze si o a doua evaluare pana in 12 luni pentru a masura progresul eforturilor depuse de ei in planificarea actiunilor", precizeaza Cipolla.
E bine de stiut insa ca programul Feedback 3600 nu este potrivit oricarei organizatii.
"Se potriveste doar in organizatiile pregatite cu o cultura deja existenta a feedback-ului sau aflate in proces de schimbare care tintesc inspre o astfel de cultura, in mediile cu disponibilitate si deschidere catre procese de dezvoltare si crestere organizationala", considera Cipolla.
Pentru a avea rezultate echilibrate este bine, ca manager, sa cauti feedback din partea angajatilor pe care ii vezi zilnic, dar si din partea clientilor din afara tarii cu care te intalnesti ocazional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO