Profesii

Firma serioasa, ofer spre inchiriere personal calificat, pe termen scurt

01.08.2005, 18:20 1385

Leasing-ul de personal sau munca temporara, cum este denumirea oficiala, devine o forma de utilizare a fortei de munca tot mai folosita in Romania, principalul motiv al acestei evolutii fiind aparitia pe piata a unor companii multinationale care au activitati fluctuante si care cauta angajati cu care sa acopere varfurile de activitate. Pe urma investitorilor majori au venit si cele mai importante firme de consultanta, specializate pe acest gen de servicii.

Munca in regim temporar a fost introdusa in Romania o data cu intrarea in vigoare a Codului muncii, in martie 2003. Potrivit legii, agentul de munca temporara pune la dispozitie unei companii (utilizatorului) un salariat angajat prin contract de munca temporara. Cu alte cuvinte, agentul de munca temporara este cel care inchiriaza personal unei companii atat timp cat aceasta are nevoie.

Acest sistem nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajat care poate dobandi astfel experienta in cadrul unor companii din diverse domenii. In plus, in momentul in care termina un anumit contract, angajatul beneficiaza in continuare de asistenta companiei de leasing, care il ajuta sa-si gaseasca un nou angajament.



O piata flexibila

Domeniile in care munca temporara este cel mai frecvent ceruta sunt industria automotive, industria textila, industria IT, dar si serviciile de telecomunicatii sau vanzarile.

"Companiile care activeaza pe aceste domenii au nevoie de flexibilitate. Este cunoscut faptul ca firme precum Coca-Cola sau Connex au perioade promotionale, de crestere a vanzarilor, in care au nevoie de oameni in plus pentru cateva saptamani. Exista de asemenea, companii de productie care se confrunta la un moment dat cu o crestere a cererii pe piata si au nevoie de muncitori in plus. Cum ar fi, insa, ca aceste firme sa angajeze azi 500 sau 1.000 de oameni, iar peste doua luni sa-i concedieze pe toti? Pentru a evita aceste situatii companiile multinationale apeleaza la leasing-ul de personal", declara Cristina Savuica, country managerul grupului de firme Lugera & Makler.

Specialistii in acest domeniu sunt de parere ca motivatiile pentru care companiile apeleaza la serviciile de leasing de personal pot fi structurate pe mai multe directii.

"Sunt pe de o parte, firmele care prefera sa pastreze pe hartie un anumit numar de angajati din diverse considerente - raporturi, bugete, iar pe de alta parte sunt situatiile clasice cu proiecte sau fluxuri de productie care necesita forta suplimentara de munca doar in anumite perioade", precizeaza Ovidiu Vilceanu, operational manager Sales Consulting. In opinia acestuia, serviciul de leasing se bucura de succes doar in zonele in care nivelul investitiilor straine este ridicat.



Inca mai asteapta

"Companiile romanesti au o oarecare reticenta in a utiliza acest tip de servicii, principalul motiv fiind mentalitatea invechita. In perioada urmatoare acest serviciu va lua amploare deoarece exista exemplul companiilor multinationale, cu experienta in domeniu, care vad in leasing-ul de personal, exact ceea ce este - un instrument", este de parere Ovidiu Vilceanu.

Majoritatea companiilor care ofera consultanta pe resurse umane au in portofoliul de servicii leasing-ul de personal, insa fara ca acest produs sa detina o pondere prea insemnata. "Exista deja pe piata resurselor umane din Romania companii mari, care dispun de o experienta deosebita in acest domeniu si care ofera acest gen de servicii pe plan international", precizeaza Vilceanu. Un alt motiv pentru care firmele romanesti de consultanta nu se implica in acest domeniu ar putea fi costurile ridicate pe care leasing-ul de personal le presupune.

"Este bine stiut faptul ca o societate de acest tip trebuie sa dispuna de o mare putere financiara pentru a putea sustine plata la timp a salariilor si taxelor", declara Cristina Radulescu, country manager Adecco.



Legislatie incompleta

In urma unor studii efectuate intr-o serie de tari europene, pe grupe de varsta ale protagonistilor muncii temporare, s-a ajuns la concluzia ca ponderea decisiva in leasing-ul de personal o au categoriile de varsta de pana la 29 de ani si cea de peste 50 de ani. Aceste date demonstreaza ca munca temporara ar putea fi utilizata atat ca un instrument pentru diminuarea ratei somajului printre tineri, cat si ca un mod de reintegrare a muncitorilor adulti, care din diverse motive au renuntat la munca sau au fost disponibilizati.

Cu toate ca domeniul leasing-ului de personal este unul dintre cele mai dinamice segmente de pe piata de personal din Romania, nici pana in acest moment la noi nu exista un cadru legal de functionare a agentilor de munca temporara.

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru a obtine autorizatia de functionare, agentul de munca temporara trebuie sa constituie o garantie financiara, prin depunerea unei sume intr-un cont distinct deschis de o banca din Romania, care sa acopere contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului de asigurari. Desi aceste prevederi au intrat in vigoare inca din 2003, o data cu Codul muncii, nici pana astazi nu a fost desemnata banca si contul in care trebuie varsata aceasta suma.

"Institutiile autorizate in promovarea si legiferarea pachetelor de legi solicitate de Uniunea Europeana in vederea flexibilizarii muncii nu au reusit implementarea tuturor prevederilor Codului muncii cu privire la munca temporara, un exemplu in acest sens fiind faptul ca nici pana acum nu a fost comunicat numarul de cont unde se poate varsa suma stabilita prin lege pentru obtinerea autorizarii ca agent de munca temporara", declara Cristina Radulescu, country manager al Adecco. In aceste conditii, pentru a putea oferi clientilor si astfel de servicii firmele de consultanta au fost nevoite sa caute alternative, una dintre acestea fiind practicarea leasing-ului de personal sub forma clasica de prestari servicii.

Din acest motiv nu exista inca o statistica referitoare la numarul romanilor care lucreaza in acest sistem. Statisticile la nivel european arata ca aproape 17% din lucratorii din spatiul european isi desfasoara activitatea pe baza contractelor partiale de munca, iar fenomenul incepe sa capete amploare. De exemplu, Asociatia Agentiilor de Munca Temporara din Polonia, anunta in 2002 ca aproape 100.000 de persoane au beneficiat de acest tip de angajare, iar previziunile pentru anul trecut indicau faptul ca cifra ar putea ajunge la 500.000. In Marea Britanie angajatii temporari reprezinta 3,2%, iar in Olanda - 4,5% din totalul fortei de munca angajate. Comparativ cu nivelul european, in Statele Unite, 2,4% din forta de munca este alcatuita din angajatii temporari. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO