Profesii

Florin Pogonaru, seful AOAR: Teambuilding-ul se va reduce la discutiile cu colegii in fata automatului de cafea

Florin Pogonaru, seful AOAR: Teambuilding-ul se va reduce la discutiile cu colegii in fata automatului de cafea
05.04.2009, 14:11 91

Ritmul rapid de dezvoltare a companiilor din ultimii ani a condus la investitii "nenecesare" ale departamentului de HR, care nu au tinut cont de nevoile adevarate ale organizatiilor. Printre exemple, programe de training inutile sau teambuilding-uri.

"Toata aceasta crestere economica a companiilor s-a tradus in tot felul de 'fantezii' ale departamentului de HR, care isi permitea sa faca teambuilding-uri pentru mii de oameni, fara ca acestea sa fie neaparat necesare. Din aceasta cauza, HR-ul a fost vazut ca per-soana care aducea vestile bune in companie, insa de-acum incolo este posibil ca el sa fie cel care anunta vestile proaste. Aceasta meserie nu va mai fi atat de 'gla-morous'", este de parere Florin Pogonaru (desen), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, (AOAR), prezent saptamana trecuta la conferinta "Interviu cu criza", organizata de Grupul APT, companie specializata in resurse umane si relatii publice.
Pogonaru, care face referire la articole din presa economica internationala, este de parere ca, avand in vedere toate aceste lucruri, este posibil ca departa-mentul de resurse umane sa redevina departamentul de personal, care se ocupa inainte numai de dimensiunea administrativa de resurse umane in companii.
"Trebuie sa intelegem ca nu toti angajatii vin cu pasiune la lucru, ci pentru a-si castiga existenta. A inversa aceasta paradigma este o greseala", spune Pogonaru. "Vrem sa devenim mai avizati, dar chiar si intr-o asemenea perioada, cand nu prea sunt multe de facut toata lumea se comporta ca si cum ar avea foarte multa treaba", spune el.
In conditiile in care angajatii nu sunt interesati de programele de training, taierea acestora de pe lista de prioritati a companiilor nu ar fi o problema atat de mare, insa exista fonduri europene destinate dezvoltarii care nu sunt accesate tocmai pentru ca exista o disproportie intre acesti bani veniti de la Uniunea Europeana si cultura nevoii de training din firme.
De alta parere este insa Sorina Donisa, CFO in cadrul diviziei de personnel, leasing & payroll a grupului APT, care afirma ca acum este cel mai bun moment in care departamentul de HR poate deveni partenerul managerului.
"Este momentul in care puteti sa deveniti oameni de business in HR si nu oameni de HR in business. Eu discut business cu HR-ul meu, nu fise de post si facem training doar in masura in care acesta atinge un obiectiv de business", spune si Catalin Ionescu, Chairman & CEO al CODECS, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane de pe piata. Totodata, Pogonaru atrage atentia ca o criza nu este o "provocare" si nici o oportunitate, ci o situatie destul de neplacuta, care trebuie rezolvata prin reduceri de costuri.
"Romania a avut modele de business care nu erau adaptate la criza, iar oamenilor li s-au vandut fantezii. De acum inainte teambuilding-ul se va reduce la discutiile cu ceilalti colegi in fata automatului de cafea", a spus presedintele AOAR. Mai mult decat atat, este de preferat ca toata lumea sa priveasca lucrurile mai realist si sa incerce sa gaseasca solutii pentru viitor, fara a se ascunde in spatele metaforelor.
"In anii '90 existau tot felul de metafore muzicale legate de relatia dintre manager si HR, vazuta ca relatia dintre dirijor si orchestra, apoi cele care faceau referire la jazz, in sensul in care fiecare trebuie sa se axeze pe partitura lui, apoi managerul a fost asemanat cu DJ sau au aparut afirmatii de genul responsabilitatea sociala este ADN-ul unei companii", explica Pogonaru.
Avand in vedere disponibilizarile masive pe care companiile sunt nevoite sa le faca din cauza crizei, rolul HR-ului este sa fie solidar cu oamenii. "Important in ceea ce priveste HR-ul este faptul ca el lucreaza cu oameni, nu cu materie moarta, nu cu bani, iar oamenii au, in mod inevitabil, sensibilitati. Trebuie sa tii cont de faptul ca forta de munca nu este un produs, ci un partener care te ajuta sa construiesti business", spune Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO