Profesii

Fondurile europene pentru HR. De ce nu se poate fara consultanti?

12.07.2009, 14:15 675

"Extrem de multe proiecte au fost respinse pentru ca nu s-au respectat cerintele din punct de vedere administrativ. Firmele care acceseaza pentru prima data fondurile europene nu prea au alternativa, trebuie sa apeleze la consultanti; putine companii si-au angajat persoane care sa se ocupe de fondurile europene", a precizat Ion Georgescu, trainer in cadrul Institutului Roman de Training.
Firmele care vor sa acceseze fonduri europene au trei optiuni: fie apeleaza la consultanti, fie isi iau parteneri cu experienta (nationali sau transnationali), fie angajeaza in echipa de management a proiectului o persoana care a mai fost implicata in proiecte de acest tip. "Am apelat la consultanti pentru redactarea proiectului, intrucat procedeul este foarte riguros si necesita multe cunostinte", sustine Anca Ologu, sef serviciu personal si salarizare in cadrul retailerului Cora, care a obtinut o finantare de aproximativ 200.000 de euro din fondurile Phare pentru formarea profesionala a 90 de angajati. Pentru a obtine fonduri nerambursabile, compania a mai apelat si la un parteneriat cu furnizorul de formare profesionala in domeniul comercial Cefora Corp. Autoritatile sustin ca un plus la punctajul obtinut la evaluare il aduce si experienta solicitantului sau a partenerului in accesarea fondurilor europene, pentru ca ofera credibilitate proiectului.


Si Institutul Bancar Roman (IBR), care a depus anul trecut un proiect de tip grant in valoare de 144.000 euro, a apelat la consultanti si la un parteneriat transnational pentru a obtine bani europeni pentru resurse umane.
"Noi i-am ajutat sa scrie proiectul si le oferim in continuare asistenta tehnica, activitati pentru care cheltuielile decontate sunt de pana la 30.000 de euro", sustine Irina Zugravu, managerul subsidiarei locale a companiei olandeze de consultanta Vapro, partenerul transnational al IBR in cadrul pro-iectului. Ea a adaugat ca Vapro a obtinut pana acum finantari in valoare de 150 mil. euro pentru companiile care au apelat la serviciile de consultanta in fonduri europene. "Rolul unui partener de proiect este de a se implica in minimum doua categorii de activitati din patru: analiza si fundamentarea proiectului, implementarea proiectului, aportul de resurse umane sau cofinantarea alaturi de beneficiar", sustin reprezentantii Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(AMPOSDRU).
Si firma de training Ascendis Consulting, care a obtinut aprobare pentru un proiect in valoare de 2 mil. euro, a luat in echipa de management a proiectului un consultant cu experienta in fonduri europene, care a contribuit la scrierea cererii de finantare si care asigura implementarea proiectului. "Pentru a fi un proiect de succes, colaborarea ar trebui sa fie stransa pe toata durata de implementare a proiectului: de la etapa de scriere a cererii de finantare pana la ultima rambursare a banilor catre firma beneficiara", a precizat Alina Chiriac, consultant Ascendis.

Nu pot fi platiti din bani europeni
Unul din "must do"-urile celor care vor sa obtina fonduri europene pentru resurse umane este de a-si crea o echipa de management de proiect, ceea ce inseamna, implict, angajarea de personal sau multiplicarea sarcinilor pentru unii angajati si atrage costuri suplimentare pentru angajator.
"Companiile aplicante nu pot avea resursele de timp, personal si management pentru a aplica fara consultant, care are toate aceste resurse. Este adevarat ca firmele de consultanta cer un pret pentru serviciile lor, dar sa nu uitam ca si aceste costuri sunt eligibile in multe din cazuri", sustine Catalin Darasteanu, economic adviser in cadrul firmei de consultanta Terra Nostra Consulting.
Totusi, reprezentantii AMPOSDRU spun ca niciun cost facut anterior aprobarii proiectului nu este eligibil (cu exceptia cazurilor in care, de exemplu, proiectul necesita studii de fezabilitate sau specialitate pentru a putea fi implementat). Cu alte cuvinte, daca angajatorul apeleaza la un consultant pentru a-si scrie proiectul, comisionul platit consultantului nu poate fi platit din bani europeni.
"Birocratia fondurilor europene este foarte mare, mai ales in ceea ce priveste procedurile de achizitii si plati. Desi autoritatile promit permanent un acces mai usor, in realitate problemele birocratice persista cel putin dintr-un punct de vedere obiectiv: sunt bani publici si acestia trebuie protejati de orice tendinte de evaziune fiscala", a adaugat Darasteanu.
Pe de alta parte, autoritatile spun ca pentru accesarea fondurilor europene pentru resurse umane s-a creat cea mai simpla metoda de depunere a proiectelor (intrucat majoritatea datelor se transmit online) si totodata cea mai sigura. Aceasta siguranta este sustinuta si prin metodele de evaluare: cei doi evaluatori ai proiectului nu stiu numele potentialului beneficiar al finantarii europene: fiecarui proiect i se da un cod de identificare, care se se introduce intr-o baza de date, pentru ca la evaluator acelasi proiect sa ajunga cu un alt cod.
"Daca solicitantul isi trece numele firmei intr-o casuta in care nu i se solicita, in acel moment proiectul este respins, pentru ca si-a dezvaluit identitatea si
ne- a spart codul de securitate", sustin reprezentantii AMPOSDRU.
Companiile care acceseaza fonduri europene pentru resurse umane si care incheie un parteneriat cu o firma de consultanta trebuie sa se asigure ca va exista si un contract de raspundere profesionala, aceasta fiind garantia pe care o ofera consultantul in cazul in care proiectul nu este eligibil.
"Daca proiectul este declarat neeligibil din cauza greselilor facute de consultanti, acestia pot sa returneze banii firmelor sau sa ofere posibilitatea de a relua proiectul pe banii lor", apreciaza Georgescu. Insa o parte din vina o poarta si angajatorii, care nu se documenteaza prea mult inainte de a accesa fonduri europene pentru resurse umane si de acceea sunt mai reticenti cand vine vorba de oportunitatile de finantare europeana.
"Multi din angajatorii care ne-au solicitat serviciile anul trecut ne-au spus: "Acestea sunt nevoile mele de formare profesionala. Ce finantari pot sa obtin din fonduri europene?", conchide Georgescu, care anul trecut a avut 100 de solicitari de proiecte pentru consultanta in fonduri europene, din care doar sapte
s-au concretizat.

Cat dureaza si ce presupune obtinerea de finantare europeana

  • Ideea de proiect si decizia de aplicare: 2 luni
  • Semnarea contractului cu consultantii: 1-2 luni
  • Documentarea si depunerea proiectului: 2-3 luni
  • Evaluarea proiectului: 2-3 luni
  • Incheierea contractului cu Autoritatea de Management: o luna
  • Proceduri de achizitii: 3-9 luni (depinde de complexitate)
  • Proceduri de plati: 2-3 luni
  • Derularea operatiunilor proiectului (depinde de complexitate)

Sursa: Terra Nostra Consulting
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO