Profesii

In doi-trei ani, romanii vor putea ocupa pozitii de top in tarile balcanice

26.09.2005, 19:20 14

Potentialul profesional al romanilor este foarte mare, piata de resurse umane este in crestere, astfel ca, in doi-trei ani, romanii vor ocupa pozitii de top management in companii din tarile balcanice, a declarat Steve Watson, presedintele Stanton Chase International.

"In general, investitorii straini care doresc sa intre intr-o anumita tara cauta doua lucruri: o structura financiar-bancara solida pentru a avea toate premisele derularii unei afaceri si prezenta pe piata a companiilor de recrutare de top, pentru a fi siguri ca vor gasi in tara respectiva oamenii potriviti", spune Harris Pezoulas, presedinte al Stanton Chase Grecia.

Biroul Stanton Chase International de la Bucuresti functioneaza de un an si are 10 angajati.

"Suntem intre primele trei companii de profil de pe piata si intentionam ca pana in 2007 sa ajungem pe primul loc din punct de vedere al cifrei de afaceri", a declarat Panos Manalopoulos, Managing Partner al Stanton Chase Romania.

Schimbari importante in industria recrutarii s-au produs o data cu dezvoltarea sistemelor de recrutare online.

Cu toate acestea, spune Steve Watson, schimbarile s-au produs numai la anumite nivele ale recrutarii. "La nivel executiv, va fi intotdeauna nevoie de o intalnire fata in fata cu candidatul, pentru ca trebuie sa gasesti omul potrivit pentru compania potrivita, care sa ia deciziile potrivite si acest lucru nu se poate face decat prin contact direct cu candidatii", a afirmat Watson.

La nivel mondial, exista o nevoie acuta de lideri, mai exact, de oameni care sa inteleaga bine pietele locale, aflate in dezvoltare. Panos Manalopoulos recunoaste ca, spre deosebire de anii trecuti, romanii gandesc mult mai matur atunci cand e vorba de cariera lor.

"Exista si pe piata romaneasca lipsa de specialisti. Spre exemplu, in domeniul financiar-bancar, unde se vor dezvolta foarte mult in urmatorii ani serviciile de retail. Aici va fi nevoie de oameni noi", spune acesta.

Conform unor statistici informale ale Stanton Chase Romania, un expat sta in medie in tara noastra mai mult decat sta in orice alta tara din jur.

De asemenea, cei care se intorc in tara lor, revin la ceva vreme in Romania ca angajati ai aceleiasi sau ale altei companii. In plus, exista o mobilitate interna foarte mare, in sensul ca expatii care lucreaza in Romania isi schimba slujbele intre ei.

"Expatii stau mai mult aici pentru ca exista un grad mare de satisfactie, dar si pentru ca Romania este o piata in dezvoltare si ofera multe oportunitati", explica Manalopoulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO