Profesii

In Romania nu este usor sa lucrezi cu oamenii

In Romania nu este usor sa lucrezi cu oamenii

Irina Budrina-Geels, presedintele International Women Association (IWA) din Bucuresti: Cand ajungi intr-o tara straina nu e de ajuns sa-ti aduci cunostintele, trebuie sa imparti ceea ce stii cu mediul local, sa vezi care sunt cererile locale. Spre exemplu, aici, in Romania, am vazut ca nu este usor sa lucrezi cu oamenii, le era frica sa intrebe si sa aiba initiativa, se asteptau ca eu ca sef sa le spun ce sa faca si daca faceau ceva rau se asteptau sa fie pedepsiti.

26.05.2008, 00:12 211

Budrina-Geels povesteste ca atunci cand a ajuns in Romania a vazut ca niciunul dintre studentii sai nu punea intrebari, voiau ca ea sa vorbeasca, sa explice tot. Acum, dupa trei ani, acestia au inceput sa vorbeasca si sa impartaseasca idei si informatii.
"Cand ajungi intr-o tara straina nu e de ajuns sa-ti aduci cunostintele, trebuie sa imparti ceea ce stii cu mediul local, sa vezi care sunt cererile locale. Spre exemplu, aici, in Romania, am vazut ca nu este usor sa lucrezi cu oamenii, le era frica sa intrebe si sa aiba initiativa, se asteptau ca eu, ca sef, sa le spun ce sa faca si daca faceau ceva rau se asteptau sa fie pedepsiti", explica Irina Budrina-Geels, care povesteste ca acum trei ani vorbea mai mult despre economia din Rusia in cadrul cursurilor de la ASE, insa acum se concentreaza mai mult pe studii de caz din companiile cu prezenta autohtona.
Despre studentii sai, Budrina-Geels spune ca acestia au un foarte bun background teoretic si cunosc multe limbi straine si vor sa invete din experientele strainilor. Cu toate acestea, ar fi bine daca ar avea mai multa initiativa si curajul de a-si asuma riscuri.
"Am cheltuit multa energie pentru a convinge o echipa sa-si impartaseasca ideile. Este foarte bine sa spui ce crezi, iar pedeapsa nu este un instrument motivational. Mult mai bine poti sa motivezi persoanele atunci cand le ceri sa preia un rol de conducere si sa vada singur propriile rezultate", explica Budrina-Geels, care este de parere ca piata de training autohtona este dezvoltata pe zona de vanzari, insa nu si in cea de leadership.
Ea mai spune ca i s-a parut foarte interesant in Romania faptul ca femeile sunt foarte active si foarte interesate in a-si dezvolta o cariera.
"In Rusia situatia e diferita pentru ca femeile prefera sa stea acasa si sa nu lucreze. Mai mult, femeile din Romania au propriile fundatii sau companii", spune Budrina-Geels, adaugand ca salariile femeilor din Rusia sunt cu 20% mai mici fata de ale barbatilor, pentru unele joburi fiind chiar cu 50% mai mici.
Pe de alta parte, ea spune ca pe plan local a intalnit multe femei in PR sau in organizarea de evenimente. "Aceasta este zona pe care o domina femeile si cred ca li se potriveste. Rolul lor in familie este sa primeasca musafirii si stiu cum sa faca asta, chiar la nivel de business. Am vazut femei cu mai mult succes decat barbatii in acest domeniu", explica presedintele IWA.
In opinia sa, managerii romani sunt inca la inceput de drum pentru ca de-abia acum multi manageri isi dau seama ca au nevoie de educatie in strainatate pentru
a-si slefui abilitatile.
"Managerii romani ar trebui sa se axeze mai mult pe cooperare si pe delegarea activitatilor. Nu sunt multi care fac acest lucru, dar piata e deschisa si acest lucru se va intampla pentru ca influenta straina este foarte puternica. Sunt multe exemple de companii unde manageri straini au pus lucrurile la punct. De asemenea, managerii locali trebuie sa renunte la stilul dictatorial de leadership", explica Budrina-Geels.
In opinia sa, psihologia la locul de munca este foarte importanta pentru ca ajuta managerul sa sprijine echipa si sa ii ajute pe cei aflati in subordinea sa sa isi foloseaca mai bine abilitatile.
Mai mult, fiecare manager trebuie sa aiba notiuni elementare de psihologie, legate de cum lucreaza oamenii impreuna, cum poti rezolva problemele sau cum poti sa elimini stresul in anumite situatii.
"Managerul trebuie sa dispuna de o gama larga de instrumente, trebuie sa combine toate stilurile de conducere si sa fie in stare sa recunoasca care din ele este cel mai potrivit pentru o anume situatie. Sunt cazuri cand nu intrebi ce parere au ceilalti, mai ales cand e vorba de o urgenta, dar sunt si situatii cand trebuie sa gasesti o solutie mai buna cerand parerea lor", spune ea.
In alta ordine de idei, Irina Budrina-Geels este de parere ca femeile sunt mai bune ca lideri decat barbatii pentru ca sunt mai sensibile, simt mai bine oamenii si echipa. Barbatii sunt indreptati mai mult spre strategie si au un defect major: asculta mai putin decat o fac femeile.
"Initial mi-am inceput educatia in Rusia, apoi in sistemul american, japonez, francez combinat cu cel britanic si acum in Romania pot sa vad cum este sistemul educational de aici pentru ca predau un curs de leadership in cadrul programului de masterat de la ASE", spune Budrina -Geels.
Saptamana trecuta, Irina Budrina- Geels a organizat un bal de caritate prin care a aniversat 30 de ani de existenta a IWA pe piata locala.
Cu aceasta ocazie mai multe companii au donat sume cuprinse intre 3.000 si 7.000 de euro, bani care vor fi folositi pentru diferite proiecte pe care le deruleaza fundatia. Printre acestea se numara Fundatia Vodafone, Elmec, Coca Cola sau BMW. Aceasta din urma a scos la licitatie un test drive cu una dintre cele mai noi modele BMW recent intrat pe piata.
Anul trecut IWA a derulat 25 de proiecte de caritate, cheltuind aproape 115.000 de euro pentru dezvoltarea acestora. Printre proiecte se numara cumpararea de echipamente medicale pentru Spitalul Fundeni sau mobilier pentru orfelinate. Din totalul banilor stransi, 10% au fost pastrati pentru activitatile culturale ale membrelor.
In Romania, numai 25% din cele 200 de membre ale IWA sunt romance, restul apartinand altor 15 nationalitati. Dintre acestea, unele lucreaza in ambasade, sunt sotii ale expatilor sau romance casatorite cu straini.
"Sunt foarte active, ne ajuta cu evenimentele culturale, organizeaza vizite la muzee sau la tara. Multe dintre ele au statut de membru de mai bine de 15 ani. Principalul motiv pentru care au ales sa devina membre este faptul ca le place foarte mult sa socializeze cu persoane din alte tari", spune Budrina-Geels, specificand ca singura conditie pentru a deveni membru este sa primesti doua recomandari din partea membrilor deja existenti.

Despre Irina Budrina-Geels
Presedintele International Women Association (IWA)
Preda cursuri de leadership in cadrul programului de master al Academiei de Studii Economice (ASE)
Psihanalist la Institutul de Psihanaliza din Moscova
Diploma in psihologia publicitatii, marketing si PR la Universitatea de Stat din Moscova
Cursuri pre - MBA, Centrul pentru studii globale de business, Paris.
Are un executive MBA la Temple University din Japonia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO