Profesii

IT-ul, petrolul, comertul si administratia, cele mai mari cresteri salariale in 2007

IT-ul, petrolul, comertul si administratia, cele mai mari cresteri salariale in 2007

Click pentru imaginea marita

06.02.2008, 19:06 14

Salariul mediu net pe economie a crescut anul trecut cu 28% in euro, mult mai rapid decat cresterea de 20% din 2006, potrivit unei analize a ZF, pe baza datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
In topul cresterilor salariale au fost angajatii din transporturi aeriene (cu un plus de 38% anul trecut) si IT (tot 38%), iar in topul salariilor lideri au ramas bancherii (cu un salariu mediu net de peste 910 euro) si angajatii din transporturi aeriene (722 de euro).
Desi anul trecut au avut loc unele schimbari atat in topul salariilor, cat si in cel al cresterilor, exista unele domenii care apar constant. Administratia publica, industria petroliera si IT-ul sunt trei domenii care au fost prezente in top 5 al cresterilor salariale atat in 2006, cat si in 2007.
Cat priveste topul celor mai bine platiti angajati din economie, bancherii conduc clasamentul in ambii ani, dar salariile acestora au inceput sa incetineasca pasul de crestere sub media economiei. Anul trecut, angajatii din transporturi aeriene au luat fata celor din industria tutunului, iar functionarii publici au ajuns, dupa cresteri salariale record in ultimii trei ani, pe locul sase in topul domeniilor cu cele mai mari castiguri.
Cererea mare de forta de munca explica cea mai mare parte a cresterilor salariale din anumite domenii, spun expertii in resurse umane. Asa se intampla atat in IT, cat si in comert sau constructii, unde businessul creste puternic si are nevoie de oameni pentru a-si sustine expansiunea.
De exemplu, cresterile salariale din comert pot fi explicate prin extinderea marilor lanturi de magazine.
"Anul trecut, am asistat la un al doilea val al extinderii din retail. Dupa ce s-au impus in marile orase, retailerii au intrat in 2007 in orase cu 150.000 - 200.000 de locuitori. Mai mult decat atat, s-a intensificat concurenta intre retaileri pentru atragerea si pastrarea oamenilor. Cei care au intrat mai tarziu pe anumite piete au oferit salarii mai mari pentru a atrage oameni deja formati de la primii veniti", explica Madalina Motora, international accounts executive in cadrul Manpower Romania.
Cat priveste cresterea salariilor din IT, Motora apreciaza ca in ultimii ani a crescut foarte mult cererea de astfel de profesionisti, in timp ce oferta din piata a ramas aceeasi, fapt ce a condus la cresteri salariale oarecum artificiale pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO