Profesii

Joburile în care ai cele mai mari şanse să fii concediat când se schimbă şeful

Joburile în care ai cele mai mari şanse să fii...

Autor: Octavian Calei

13.07.2013, 10:31 1730

Un raport întocmit de RHR International, firmă de training a persoanelor din poziţii cheie, dezvăluie posturile cu cea mai mare probabilitate de a fi restructurate odată cu venirea unui nou CEO, scrie Business Insider.

David Astorino, director executiv RHR, spune că cele mai mari regrete ale unui CEO instalat de curând este că nu a concediat oameni destul de repede.

„Ei spun mereu (directorii – n.r): <<Eram sigur că nu o meargă treaba cu acel individ şi mi-aş fi dorit să am încredere în acel sentiment şi să fi luat decizia mai repede>>”, a spus Astorino.

Această problemă este comună tuturor celor care devin şefi pentru prima oară şi mai ales, celor care vin din afara companiei. Noul CEO se abţine la început să dea oameni afară pentru că simt că nu cunosc compania şi oamenii destul de bine şi ajung să regrete mai târziu amânarea deciziei.

În medie, un CEO venit din afara companiei dă afară până la 63% din echipa de seniori şi un şef din companie până la 55% din angajaţii cu experienţă.

Dintre posturile cu cele mai mari şanse de a fi restructurate (peste 30%) se regăsesc managerul de brand, directorul juridic, oamenii din vânzări şi directorul operaţional, potrivit studiului RHR.

Directorul de resurse umane are cele mai mari şanse să fie dat afară în cazul venirii unui CEO din afara companiei. De asemenea, venirea unui CEO „outsider” ar mări considerabil probabilitatea concedierii directorului financiar.

Directorul operaţional are cele mai mari şanse de a fi înlocuit odată cu instalarea în funcţie a unui CEO din interiorul companiei, însă în cazul venirii unui CEO din exteriorul companiei situaţia se schimbă radical, probabilitatea scăzând la jumătate.

Şefii departamentelor IT, logistică şi strategic au cele mai mici şanse de a fi schimbaţi, sub 20%, arată datele RHR, cei din logistică având o probabilitate mai mare de a fi daţi afară în cazul venirii unui CEO din cadrul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO