Profesii

La ultimul târg de joburi, candidaţii au fost sfătuiţi să-şi depună CV-urile online

no title

O mare parte din companiile participante la târg aveau joburi disponibile pentru candidaţii care doresc să lucreze în domeniul IT, cele mai căutate poziţii fiind cele de junior software, IT support technician sau software engineer.

Autor: Adelina Mihai

10.04.2011, 23:50 1008

Iuliana Radu, 27 de ani, studentă în anul III la Facultatea definanţe-bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, îşi cautăactiv un loc de muncă în domeniul economic de câteva luni.

"Mă aşteptam de la acest târg ca angajatorii să ne dea mai multedetalii despre ce angajări fac, să fie un fel de interviu deangajare, însă ei ne spun să intrăm pe site-urile companiilor şi săaplicăm CV-uri online, ceea ce am făcut deja de aca­să", a spusIuliana, prezentă vineri-diminea­ţă la târgul de joburi "Angajatoride top", la care au participat peste 15.000 de oameni în douăzile.

Dacă la ediţiile anterioare ale evenimentului angajatorii seplângeau de calitatea scăzută a CV-urilor pe care le depunparticipanţii şi spuneau că dacă din 200 de CV-uri colectate la untârg de joburi ar fi bine ca măcar 20 să fie valide, în prezentnici nu mai acceptă CV-urile vizitatorilor.

"Unele companii nu primesc CV-uri în format fizic pentru că suntobligate să introducă datele candidaţilor în sistemul softwareintern înainte de a-i chema la interviu. Însă evenimentul nu are cascop doar lăsarea CV-urilor, ci ofe­ră posibilitatea vizitatorilorde a interacţiona cu angajatorii, de a vedea ce poziţii suntdeschise şi care sunt criteriile de selecţie în vedereaanga­jării", a spus Dragoş Gheban, business partner în cadrulfirmei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solutions, care aorganizat în acest weekend târgul de joburi "Angajatori de top".

În plus, organizatorii au anunţat după eveniment că persoanelecare nu au reuşit să ajungă la târg îşi pot depune CV-urile până pe9 mai pe site-ul www.hipo.ro, care reuneşte cele peste 2.200 dejoburi şi programe de internship anunţate de angajatori.

"Nu am fost prea mulţumit pentru că era prea multă lume şiangajatorii nu au avut timp să stea prea mult de vorbă cu tine. Amdepus cam 7 CV-uri unde s-a putut, iar acum aştept să fiu sunat.Încerc de şase luni să mă angajez, însă dacă aş găsi un job caresă-mi placă, aş fi dispus să lucrez şi gratuit un an de zile", aspus Andrei Filip, 23 de ani, masterand în anul I la Facultatea demanagement din cadrul ASE.

Recrutări mai puţine

Printre companiile participante la târg se află grupul Renault,Michelin, Accenture, Genpact, Lidl, Kraft Foods, Oracle, Google,Microsoft, Ericsson, HP, Freescale Semiconductor, JTI, BAT, KPMG ,PwC, BRD Groupe Société Générale sau BCR.

"Nu avem un număr exact de poziţii pentru care recrutăm, căutamoamenii pentru logistică şi vânzări, de la lucrători în magazinepână la directori regionali. Avem deja aproximativ 2.000 deangajaţi în cele 106 de magazine preluate din reţeaua Plus, în carelucrează echipe de la 20 la 40 de persoane", a spus Alpar Szabo,şeful departamentului de logistică şi transport în cadrul Lidl,unul dintre cei mai agresivi jucători de pe segmentuldiscounterilor la nivel mondial. Totuşi, o parte din companiileprezente la târg anunţă câte recrutări fac şi pentru ce poziţii,însă joburile scoase la concurs sunt mult mai puţine decât în aniide dinainte de criză.

"Avem un număr de 20-25 de joburi scoase la concurs în prezent,număr similar cu cel de anul trecut. În plus, organizăm şi unworkshop special pentru tinerii care vor să se specializeze înaudit, întrucât avem 15 poziţii deschise de auditor junior. Primim,în medie, câte 2.000 de CV-uri în urma unui târg de carieră, pecare le introducem într-o bază de date şi contactăm candidaţii pecare nu i-am putut angaja atunci când vom avea deschise poziţiinoi", a precizat Adela Jansen, directorul executiv de resurse umaneal BRD Groupe Société Générale, care numără în prezent aproximativ9.300 de salariaţi şi care obişnuia să facă câte 2.000 de noirecrutări pe an în anii de expansiune.

Salarii de 1.500 - 1.800 de euro încă se pot obţine uşorîn IT

O mare parte din companiile participante la târg aveau joburidisponibile pentru candidaţii care doresc să lucreze în domeniulIT, cele mai căutate poziţii fiind cele de junior software, ITsupport technician sau software engineer.

"Companiile au început însă să caute specialişti IT vorbitori delimbi străine precum franceză sau germană, de aceea întâmpinăm cevadificultăţi la recrutare, pentru că găsim mai greu candidaţi. Înplus, am observat că pe partea de software development (programare)candidaţii sunt foarte reticenţi în ceea ce priveşte schimbarea dejob, în cazul în care sunt deja angajaţi", a explicat AdrianBobocea, senior consultant în cadrul firmei de recrutare BarnettMcCall Recruitment, parte a GiGroup.

El a mai precizat că, în general, nu o creştere salarială îimotivează pe angajaţii din IT să-şi schimbe jobul, cioportunităţile de dezvoltare profesională şi trainingurile oferitede angajatori, întrucât "salarii de 1.500 - 1.800 de euro în ITîncă se pot obţine, pentru că sunt destul de multe joburi înaceastă zonă". În prezent, un programator primeşte un salariu netcuprins între 500 şi 800 de euro pentru o poziţie de entry-level.Totuşi, companiile caută în prezent mai mult candidaţi cu oexperienţă de minimum trei ani, pentru poziţii de consultanţi înimplementare ERP (SAP Navision, Oracle, Charisma) sau programatoriJava sau DOTNET.

"Spre deosebire de alte industrii, candidaţii din IT nu ştiu săse vândă prea bine la interviul de angajare. Îi sfătuim pe tineriicare vor să-şi găsească un job în IT să-şi ia cât mai multecertificări, să se specializeze pe o nişă (cum ar fi Java, deexemplu) şi să aibă răbdare, pentru că piaţa şi-a revenit, dar nula nivelul din 2007", a mai spus Bobocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO