Profesii

Lovitură de teatru în Germania: IG Metall, cel mai puternic sindicat al Germaniei, a câştigat o normă de lucru săptămânală de 28 de ore

Lovitură de teatru în Germania: IG Metall, cel mai...

Autor: Alexandra Cepăreanu

06.02.2018, 19:20 1307

IG Metall, cel mai puternic sindicat al Germaniei, a câştigat, după o serie de negocieri intense marcate de greve de avertisment, creşteri salariale de 4,3% şi dreptul la reducerea orelor de muncă săptămânale pentru 900.000 de angajaţi, într-un acord care va fi văzut ca un punct de referinţă pentru alte sectoare, relatează Financial Times.

Termenii acordului stabilit marţi, după şase şedinţe de discuţii şi o serie de greve care au durat fiecare câte 24 de ore, demonstrează că echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie este important pentru munca organizată din Germania.

Acordul este încheiat pe doi ani între compania IG Metall şi Federaţia Patronală Sudwestmetall şi acoperă 900.000 de angajaţi din industria metalurgică şi electrică din Baden-Wurttemberg, companie ce găzduieşte un grup industrial precum Daimler, producătorul de automobile.

Acesta prevede o creştere a salariilor de 4,3%, începând cu luna aprilie, iar alte plăţi se vor extinde pe 27 de luni. Conform acordului, angajaţii vor putea să îşi reducă orele săptămânale de la standardul de 35 de ore la 28, păstrând în acelaşi timp dreptul de a reveni la munca cu normă întreagă.

„Decontarea salariilor este o piatră de hotar pe calea către o lume a muncii moderne, determinată de sine”, a spus Jorg Hofmann, preşedintele IG Metall.

Analiştii de la banca Britanică Barclays, au afirmat că această majorare se desfăşoară la o creştere medie anuală a salariilor de 3,35% şi că, pe baza modelului său, salariile totale negociate, care acoperă 45% din totalul angajaţilor germani, vor creşte cu doar 2,2% în anul următor.

Banca Centrală Europeană (BCE) a urmărit îndeaproape discuţiile colective de negociere ale Germaniei, iar Mario Draghi, şeful BCE, a declarat că salariile trebuie să crească înainte ca banca să se relaxeze cu privire la măsurile de stimulare din perioada de criză.

Jorg Hofmann a afirmat că acordul va avea un efect pozitiv în întreaga economie, împreună cu „o creştere semnificativă a veniturilor care să consolideze cererea internă”.

Anul trecut, economia Germaniei a crescut la cel mai rapid ritm din 2011, iar şomajul este la cel mai scăzut nivel din 1990.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO