Profesii

Lugera & Makler contestă prima licitaţie din proiectul „CEO privat la stat“

Lugera & Makler contestă prima licitaţie din proiectul „CEO privat la stat“

Autor: Adelina Mihai

15.09.2011, 19:41 1886

Compania a fost descalificată pentru că nu a respectat termenul-limită de depunere a ofertei, care se putea trimite la Ministerul Economiei până marţi, ora 11.

"Potrivit legii, depunerea ofertelor se face într-un spaţiu public, iar dacă nu, se anunţă locul de dinainte. Noi am ajuns la 10:35 la minister, dar nu am putut intra fără a fi însoţiţi de către cineva din instituţie. La 11 fără 5 minute a venit cineva să ne preia, dar până am ajuns în camera în care se depuneau ofertele era deja 11 şi 3 minute şi ni s-a spus că am depăşit termenul-limită. Am depus o contestaţie şi sperăm să ne fie luată în considerare", a spus Cristina Săvuică, director general al Lugera & Maker, liderul de recrutare şi muncă temporară de pe piaţa locală, cu afaceri de 34,8 milioane de euro anul trecut.

Firmele de recrutare Pedersen & Partners, Agenţia de Servicii Professional şi un consorţiu format din firma lui Geor ge Butunoiu şi casa de avocatură Biriş Goran au intrat la începutul acestei săptămâni în cursa pentru câştigarea unei licitaţii prin care Ministerul Economiei va alege consultantul în proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat. Intenţia de participare la această licitaţie au mai avut-o şi alte două companii - Stein & Partner şi Lugera & Makler - ale căror oferte au fost însă respinse pentru că s-au depus la câteva minute după termenul-limită.

Şi Werner Stein, preşedintele Stein & Partner, susţine că va depune o contestaţie, pentru că şi oferta lor a fost depusă cu 5 minute întârziere.

De asemenea, Lugera & Makler a mai contestat oferta companiei George Butunoiu Group, care a solicitat un tarif de numai 1 leu pentru serviciile de consultanţă pe care le-ar oferi în cazul în care ar câştiga licitaţia.

"Există două legi care sunt încălcate de către această firmă, cea a stabilirii unui preţ sincer şi serios şi una prin care se spune că preţul ofertat trebuie să fie preţul pieţei, iar suma de 1 leu nu este în niciun caz preţul pieţei", a mai spus Săvuică.

Headhunterul George Butunoiu a motivat suma solicitată - de numai 1 leu- prin faptul că aceasta i-ar putea aduce un punctaj mai mare decât al celorlalţi ofertanţi la acest criteriu de selecţie, având în vedere că firma sa pierde punctaj la un alt criteriu - apartenenţa la o reţea internaţională de firme cu activităţi în executive search, compania activând numai pe piaţa locală.

Firma de executive search care va câştiga licitaţia va juca rolul de "consultant" al ministerului pentru întocmirea caietului de sarcini pentru selectarea firmelor de headhuntig care se vor ocupa efectiv de recrutarea managerilor din privat pentru companiile de stat. Primele firme de stat care vor avea management privat sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare şi Compania Naţională Romarm.

Ministerul Economiei va încheia un contract-cadru cu o valabilitate de un an cu una dintre cele trei firme care va oferi consultanţă în proiect.Contractul poate avea o valoare maximă de 600.000 de euro, din care 120.000 de euro ar putea fi încasaţi până la finele acestui an.

"Având în vedere că a existat o contestaţie, mâine cel târziu la ora 14 (astăzi - n.red.) vom face public raportul de declarare a ofertei câştigătoare, iar contractul se va semna după rezolvarea contestaţiei la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţ ionare a Contestaţiilor", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO