Profesii

Lugera & Makler: Multinationalele nu asteapta momentele de criza pentru a face restructurari

30.11.2008, 17:27 176

"Multe din companiile care activeaza pe piata locala isi reduc activitatile de recrutare, cererile de recrutare au scazut semnificativ fata de lunile precedente, iar firmele din constructii, imobiliare, retail si productie si-au modificat deja planurile de angajare. Efectele crizei sunt resimtite in principal in cadrul companiilor romanesti. Companiile multinationale nu asteapta neaparat momentele de criza pentru a face restructurari. Marile companii sunt mereu in tensiune, fac mereu mutari de ordin strategic sau structural, independent de starea economiei", este de parere Iuliana Badea, manager de vanzari in cadrul Lugera & Makler.

Compania de recrutare, care are birouri in Bucuresti, Timisoara, Arad, Brasov, Ploiesti, Iasi si Cluj, estima la inceputul acestui an afaceri de 20 de milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul precedent.
"Suntem cu totii in plina criza financiara mondiala, lucru care deja isi pune amprenta asupra activitatii clientilor nostri. Din pacate, scaderea volumului activitatii clientilor influenteaza in mod direct businessul Lugera. Evaluam cu grija fiecare resursa pe care o folosim si eficientizam procedurile si procesele interne", afirma Badea, care nu a facut precizari cu privire la reevaluarea estimarilor cu privire la cifra de afaceri in acest an.
Piata de recrutare, estimata la 50 de milioane in 2008, a fost in ultimii ani unul dintre principalii "castigatori colaterali" ai cresterii economice si ai volumului investitional, care a dus la campanii masive de recrutare.
La inceputul acestui an, primele cinci companii de recrutare de pe piata - Adecco, Lugera & Makler, Manpower, Professional si grupul de firme Aims - estimau cresteri ale cifrei de afaceri cuprinse intre 40 si 60% pentru acest an, pe baza nevoii de oameni.
Desi efectele crizei financiare incep sa se resimta la nivelul intregii piete locale, pe termen lung toate companiile ar putea beneficia de pe urma crizei pentru a face o mai buna selectie a personalului pe care urmeaza sa il angajeze.
Potrivit datelor Lugera & Makler, anul trecut salariile au crescut, in medie, cu 10%, iar in perioada urmatoare, de cele mai mici cresteri salariale vor beneficia salariatii din productie, aceasta fiind si una dintre zonele cele mai afectate de criza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO