Profesii

Managerii de top refuza sa se intoarca la scoala

10.05.2009, 15:21 40

Managerii de top refuza sa se intoarca in sala de clasa, sustinand ca un astfel de gest reprezinta un semn de slabiciune, sau argumentand ca sunt prea ocupati si prea "indispensabili" la locul de munca, arata un studiu realizat de compania de consultanta Development Dimensions International (DDI), citat de dite-ul management-issues.com.

"Dupa ce am examinat comportamentul executivilor sub presiune, am dedus ca multora dintre ei nu le lipsesc numai abilitatile de supravietuire, ci si faptul ca au trasaturi care ar putea conduce la o criza in interiorul organizatiei", afirma Rich Wellins, vicepresedintele DDI.
Un sondaj realizat in 2007 de firma de consultanta si training Novations Group, cu sediul in Boston, arata ca majoritatea senior managerilor se numarau printre angajatii cel mai putin dispusi sa urmeze programe de training. Desi noua din zece top manageri au afirmat ca vor participa la programe de training in acel an, numai sase din zece executivi seniori au spus ca li se vor alatura.
Exista o lipsa ingrijoratoare a abilitatilor liderilor si, in multe cazuri, actiunile si atitudinile executivilor ar putea fi chiar un obstacol pe timp de criza, arata concluziile unei analize de performanta realizata de compania de consultanta Development Dimensions International (DDI), pe un esantion de 3.623 de executivi din 49 de tari.
Rezultatele cercetarii arata ca este nevoie ca managerii si executivii de toate nivelurile sa faca programe de training specifice si sa dobandeasca trasaturile prin care sa poata face fata chiar si celei mai mari provocari.
Se presupune adesea ca executivii au in spate ani de munca grea, ca au intampinat de-a lungul timpului multe piedici in cariera sau ca au incasat numeroase lovituri, toate pentru a-si mentine o pozitie solida in organizatii.
Si totusi, turbulentele financiare arata cu certitudine ca unii dintre senior manageri, cel putin atunci cand simuleaza ca fac afaceri, tind sa actioneze mai degraba ca unele animale in fata amenintarilor, decat ca niste executivi bine pregatiti pentru orice dificultati.
Aproape jumatate din liderii chestionati de DDI - doua treimi dintre ei provenind din Statele Unite - nu au preluat controlul operational al companiei tocmai in momentele in care era cea mai mare nevoie de ei. 
Dupa ce abilitatile executivilor de a lua decizii, felul in care comunica pe timp de criza si cum isi dezvolta strategia au fost testate in centrele de evaluare, analistii au descoperit ca patru din cele mai dramatice zone expuse la risc sunt lipsa controlului operational, tendinta de a evita inovatiile, imprecizia emotionala si atitudinea posomorata.
In ceea ce priveste controlul operational, aproape o treime din executivi prezentau deficiente legate de abilitatea de a executa si de a introduce schimbari si decizii.
Mai mult decat atat, 20% dintre managerii chestionati au aratat semne ingrijoratoare de lipsa de disciplina, iar o proportie similara au demonstrat o stare de slabiciune cand a venit vorba de o schimbare de leadership.
Aproape 20% din executivi prezinta un risc ridicat sau moderat in ceea ce priveste imprevizibilitatea emotionala atunci cand actioneaza sub presiune, ceea ce inseamna ca executivii ar putea foarte bine sa tulbure echilibrul si orientarea intregii organizatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO