Profesii

Masurarea capitalului uman in raportul financiar al companiilor

25.06.2007, 20:58 40

Pretentiile investitorilor, nevoia unei transparente mai mari si accesul liber la informatie, plus cresterea valorii bunurilor intangibile vor face ca raportul financiar al companiilor sa aiba o abordare mult mai larga in viitor. Astfel, acesta ar putea include masurarea efortului sustinut, a guvernarii corporatiste sau a capitalului uman.
"Natura raportului financiar se va schimba in viitor, intrucat importanta cifrelor nu va mai fi singurul aspect de luat in considerare. Asfel, un raport financiar ar putea masura capitalul uman, responsabilitatea sociala a companiei sau chiar emisiile de carbon", este de parere Roger Acton, Head of ACCA (Asociatia de Autorizare a Contabililor) pe Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, el a adaugat ca raportul financiar va ramane totusi unul dintre cele mai importante aspecte ale profesiei de contabil. Referitor la acest lucru, el a amintit un studiu ACCA care a aratat ca 81% dintre membrii asociatiei considera ca intocmirea raportului financiar este unul dintre cele mai importante competente pe care tebuie sa le aiba un contabil.
Acton a fost prezent la Bucuresti saptamana trecuta la evenimentul "Accountants Adding Value to Business in the 21st Century", organizat de ACCA si firma specializata in training BPP Professional Education. Seful ACCA pentru Europa Centrala si de Est, care locuieste in Irlanda, a mai precizat ca in tara sa salariul minim pe economie este de 8,65 euro pe euro. In aceste conditii, un contabil care ar lucra opt ore pe zi ar putea castiga lunar peste 1.300 de euro. Pe de alta parte, in Romania majoritatea membrilor ACCA au salarii peste 7.000 de euro, spun reprezentantii filialei locale a asociatiei.
In tara noastra exista 350 de contabili ACCA, si 2500 de persoane care studiaza pentru a obtine acreditarea ACCA, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din numarul total al contabililor romani acreditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO