Profesii

MBA-ul, mix de networking si interactiune cu colegii

MBA-ul, mix de networking si interactiune cu colegii

Rupert Dollinger (stanga), seful de HR al Erste Bank Austria si Georg Horacek, senior vice president la compania petroliera OMV

26.02.2007, 21:24 49

Networkingul si interactiunea cu ceilalti colegi reprezinta mai bine de o treime din beneficiile pe care le aduce un program de Master of Business Administration (MBA), sunt de parere managerii de HR ai unora din cele mai mari companii din regiunea Europei Centrale si de Est.
"Cred ca 30-40% din beneficiile pe care un program de MBA le reprezinta networkingul si interactiunea cu ceilalti colegi. Bineinteles ca acest lucru nu este valabil in cazul programelor la distanta sau pe Internet, dar acesta e si unul dintre motivele pentru care acestea din urma sunt mai ieftine", spune Georg Horacek, senior vice president la compania petroliera OMV, actionarul majoritar al Petrom.
Rupert Dollinger, seful de HR al Erste Bank Austria, actionarul majoritar al BCR afirma ca pe piata romaneasca este nevoie din ce in ce mai mult de lideri, si nu de administratori, iar acest lucru se resimte chiar si la nivelul unitatilor teritoriale ale bancilor. "Iar un alt beneficiu (al unui MBA - n.r.) este cel al managementului intercultural pe care un cursant il poate invata din interactiunea cu colegii", spune el.
Pe de alta parte, efectul pe termen lung al unui MBA este networkingul - adica reteaua de persoane pe care le poti cunoaste in timpul programului.
"Acesta este un beneficiu atat pentru absolvent, cat si pentru compania pentru care acesta lucreaza", precizeaza Dollinger.
Si cand vorbim de networking, el nu trebuie privit doar la nivel de tara.
Profilurile multora dintre programele de MBA de pe plan mondial sunt foarte eterogene, existand manageri din domenii de activitate foarte diferite si din tatri care au culturi de afaceri. "Beneficiile unei program de MBA sunt de doua tipuri: cele functionale, care tin de ceea ce invata studentii din punct de vedere teoretic si cele care tin de modul in care un astfel de program le formeaza personalitatea, iar aici este vorba in principal de interactiunea cu ceilalti colegi", spune Horacek.
De altfel, exista programe de MBA care isi propun din start sa creeze o structura eterogena a cursantilor, pentru ca unii sa poata invata de la altii, limitand de exemplu numarul de cursanti din tara in care se organizeaza programul pentru a incuraja cursantii din alte tari sa participe.
Petrom si Erste au finantat anul acesta 30 de burse integrale in valoare de 35.000 de euro pentru candidati din Romania selectati pentru un program de Executive MBA al universtitatii austriece WU Executive Academy. Programul a inceput in luna decembrie a anului trecut si se intinde pe durata a 14 luni, cursurile urmand sa se deruleze in Romania. Este inclusa, de asemenea, o calatorie de studiu in Austria si SUA. Cele doua companii au primit circa 370 de aplicatii din partea candidatilor pentru cele doua burse.
Horacek, de la OMV, spune ca in cadrul Petrom filiala din Romania a grupului austriac lucreaza in prezent circa 20-30 de absolventi de MBA.
In acelasi timp, multi dintre cursanti vad MBA-ul ca pe o investitie care aduce profit prin cresterea salariala. Horacek spune insa ca din acest punct de vedere beneficiile vin pe termen mai lung. "Un absolvent de MBA care candideaza pentru un post poate primi un salariu cu circa 20% mai mare decat un candidat pentru acelasi post care nu a absolvit un MBA. Un absolvent de MBA obtine insa de obicei rezultate mai bune pe acelasi post, astfel ca, dupa un an - doi, diferenta de salariu dintre un absolvent si un salariat fara MBA poate ajunge la 80%", spune seful de resurse umane de la OMV.
Unul dintre sefii programului de MBA al universitatii din Viena spune ca pe langa interactiunea cu ceilalti colegi, cursantii programelor de MBA trebuie sa vizualizeze avantajele unui MBA in trei perspective temporale.
"Beneficiul imediat al unui MBA este legat de tehnicile de finantare si celelalte aspecte teoretice pe care cursantii le invata si care pot fi puse in practica imediat. Pe termen mediu, beneficiul vine din relatia cu profesorii si colegii, dar pe termen lung se poate vorbi de o schimbare de personalitate a cursantilor, care revin la scoala dupa mai multi ani de munca", apreciaza Horst Breitenstein.
Incepand din anii urmatori bursele acordate de cele doua companii ar putea acorda doar finantari partiale pentru studentii la MBA asa cum se intampla in Austria.
Finantarea de catre student cel putin a unei parti din costul programului il face pe acesta mai motivat sa participe la cursuri, iar companiile care acorda finantarea au o garantie in plus ca beneficiarii burselor sunt constienti de avantajele pe care acestea le aduc, fiind dispusi sa suporte personal o parte din costuri. Cum ar selecta insa un manager de resurse umane un program de MBA?
"In primul rand as incerca sa gasesc oameni care au terminat programul de MBA care ma intereseaza si as incerca sa vad ce parere au despre acel program si cum au evoluat", spune Horacek de la OMV. El spune ca si topurile programelor de MBA, realizate de anumite publicatii sau companii de resurse umane, pot fi utile, dar aceasta strategie se aplica mai ales in cazul programelor din Statele Unite si mai putin in Europa.
"De fiecare data cand angajez un absolvent de MBA ma interesez de programul de MBA pe care acesta l-a urmat. Calitatea acelui program este unul dintre criteriile de angajare", spune Horacek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO