Profesii

Mihaela Dan, HR director al BitDefender: Am primit 1.000 de CV-uri in urma unui anunt de angajare pentru un post non-managerial

Mihaela Dan, HR director al BitDefender: Am primit 1.000 de CV-uri in urma unui anunt de angajare pentru un post non-managerial

Mihaela Dan, director de HR al BitDefender: Depinde de situatie, un proaspat absolvent poate castiga si 1.000 de euro pe luna, daca este extraordinar de bun, din punct de vedere tehnic. Nu vom pierde niciodata un om foarte bun pentru ca ne tinem de o grila, ci incercam sa customizam oferta pe omul respectiv.

21.03.2009, 14:15 2306

"Depinde de situatie, un proaspat absolvent poate castiga si 1.000 de euro pe luna, daca este extraordinar de bun, din punct de vedere tehnic. Nu vom pierde niciodata un om foarte bun pentru ca ne tinem de o grila, ci incercam sa customizam oferta pe omul respectiv", spune Mihaela Dan, director de HR al BitDefender, care, in afara de Romania, mai are puncte de lucru in Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Spania.
Potrivit Mihaelei Dan, grila de salarizare pentru pozitiile de junior se situeaza intre 600 si 800 de euro.
Anul acesta, compania intentioneaza sa isi mareasca numarul de angajati cu aproximativ 5-10%, in prezent in cadrul BitDefender lucrand aproximativ 420 de persoane. Printre pozitiile libere se numara cele tehnice, dar si cele din zona de marketing, product delivery sau project management. Totodata, accentul va fi pus pe recrutarea seniorilor.
"Am ajuns la un grad de maturitate si de excelenta in care avem nevoie de mai multi seniori. Punctul de echilibru intre recrutarea de juniori sau seniori se muta inspre seniori", explica Dan, care specifica faptul ca o mare parte dintre candidatii care vin la interviu nu trec de teste, care pot fi logico-matematice, tehnice sau specifice departamentului de HR, ca urmare a procesului de selectie foarte riguros. Mai mult decat atat, in urma cursurilor de C++ organizate in companie, din 20 - 30 de studenti, dupa doua - trei luni de cursuri facute cu un expert din interior, numai doua persoane au reusit sa faca fata sarcinilor.
Pentru companiile care vor sa faca angajari in aceasta perioada, unul dintre avantaje este faptul ca foarte multi angajati cu competente, care au ramas fara job, ca urmare a contextului economic dificil, sunt dispusi sa se angajeze din nou pe bani mai putini.
"In momentul acesta se pot gasi oameni foarte buni pe piata pentru pozitii manageriale. Sunt manageri care si-au pierdut joburile si care prefera sa accepte un job cu un salariu cu 20% mai mic, numai sa isi pastreze functia", explica Dan.
In mod cert, anul acesta se poate vedea ca este anul angajatorului, si nu al angajatului. Pretentiile salariale ale candidatilor au scazut foarte mult, acestia incepand sa aiba cereri de "bun-simt".
Pe de alta parte, desi exista in plan recrutarea a catorva zeci de pozitii, din cauza climatului economic actual, este posibil ca acest plan sa se schimbe pe parcursul anului. 
"Noi avem un plan de recrutare pe 2009, dar avand in vedere perioada prin care trecem, predictibilitatea este scazuta. Astfel, planurile, ca urmare a evolutiei amenintarilor si oportunitatilor, inclusiv planul de resurse umane sau recrutare trebuie revizuite lunar. Adaptarea, flexibilitatea strategiilor si a tacticilor sunt cheie in perioada urmatoare", explica Dan, precizand ca anul trecut fluctuatia de personal in companie a fost putin sub 10%, fata de 13% cat s-a inregistrat in 2007.
Un numar mai mare de CV-uri inseamna si mai multa munca pentru departamentul de resurse umane. Spre exemplu, BitDefender a primit recent 1.000 de CV-uri in urma unui anunt de angajare pentru un post non-managerial.
O alta caracteristica a acestui an este faptul ca angajatorii vor fi mai dispusi sa elimine oamenii mai putin performanti din companie.
"Nu mai dam foarte multe sanse unui neperformant sa se reabiliteze. Bineinteles, orice HR este obligat sa faca acest lucru, sprijina angajatul, ii da toate instrumentele si toate trainingurile necesare pentru a face fata jobului si pentru a-si indeplini obiectivele, dar in momentul in care vezi ca intr-adevar nu este performant, nu-ti mai permiti sa il tii in job", spune Dan, care adauga ca anul trecut au fost concediati sase angajati din echipa de customer a companiei.
In aceeasi masura, companiile se strang in jurul angajatilor cheie, incat acestia, odata cu mentinerea si cresterea performantei lor, vor deveni si mai importanti pentru succesul companiei.
Din acest motiv, rolul unui director de resurse umane a devenit unul strategic, tocmai datorita faptului ca acesta ii consiliaza pe toti ceilalti directori ai companiei. "De ce a devenit HR-ul strategic acum? Tocmai datorita acestor parghii de management care stau la baza managementului intregii companii. Noi am devenit un fel de consilieri. Consilieri ai line managerilor din companie, ii consiliem cum sa isi creasca oamenii, cum sa-i recruteze pe cei mai buni sau cum sa ii motiveze", spune Dan.
Majoritatea companiilor trec sau au trecut deja in contextul actual la un controlul mai strict in ceea ce priveste cresterile salariale, masura care uneori este insotita de reducerea costului total al salariilor prin concedieri sau curbe de sacrificiu agreate cu angajatii. Evolutia salariilor intr-o companie este o decizie care tine de "ecosistemul" in care functioneaza compania respectiva.
"Credem ca evolutia salariilor nu va mai semana deloc cu ce s-a intamplat in ultimii doi - trei ani, ani in care a existat un mare dezechilibru intre cerere si oferta, in favoarea candidatilor", spune directorul de HR al BitDefender.
Pe langa problema costurilor, companiile gasesc ca revenirea la echilibru a raportului cerere-oferta pe piata de munca ofera o buna sansa de a creste cerintele vizavi de nivelul de performanta, asupra caruia s-au facut multe compromisuri in ultimii ani.

BitDefender pe scurt:
  •   600 de angajati la nivel global
  •   Aproximativ 420 de angajati in tara
  •   Cota de piata de 40%
  •   Fluctuatie de personal de 10% in 2008

Cariera
  •   52 de ani
  •   Iulie 2007 - prezent: director de resurse umane, BitDefender
  •   Septembrie 2006 - iunie 2007: director resurse umane, Softwin
  •   1984 - 2006: specialist resurse umane, Sectia Management a Ambasadei Britanice
  •   1980 - 1984: profesor de limba engleza
  •   1980: Facultatea de limbi straine, specializarea engleza - rusa, Universitatea Bucuresti
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO