Profesii

Mihaela Forgaciu, director de resurse umane al Radisson SAS: Nu platim peste piata salariala a hotelurilor de cinci stele

Mihaela Forgaciu, director de resurse umane al Radisson SAS: Nu platim peste piata salariala a hotelurilor de cinci stele

Mihaela Forgaciu, director HR al Radisson SAS: Oamenii care au lucrat pentru o perioada de timp pe vasele de croaziera de lux incep sa se intoarca in tara pentru ca au unde sa lucreze si sa castige aproape la fel ca pe vas.

03.03.2008, 13:13 1351

Radisson, operat de grupul hotelier Rezidor, va avea in aprilie, la momentul deschiderii, 400 de angajati, ceea ce a presupus o activitate de recrutare de masa pentru recruiterii hotelului.
"Astazi (3 martie - n.r.) vor incepe lucrul aproximativ 350 de oameni in Radisson SAS, care vor fi inclusi in programe de training pana la inceputul lunii aprilie", spune Mihaela Forgaciu, director de resurse umane al Radisson SAS.
In prezent, in hotelurile de cinci stele din Bucuresti lucreaza 1.800 de oameni, spune Forgaciu. "Noi cautam peste un sfert din numarul total al angajatilor care lucreaza in prezent in hoteluri de cinci stele in Bucuresti."
Ea mai spune ca de la demararea campaniei de recrutare, au venit "in masa" la interviuri angajati de la competitia directa din Capitala, de la hotelurile de cinci stele. "In momentul in care esti nou pe piata esti interesant pentru candidati", spune Forgaciu.
Intrarea unui nou jucator, mai ales cand este vorba despre o piata relativ mica, in care se cer skill-uri specifice, cum este cea hoteliera, poate destabiliza planurile in industrie.
"Nu ne-a fost greu sa gasim oamenii, intrucat am avut o strategie de recrutare de masa, care va fi urmata de programe intensive de training si de formare specifice industriei", explica Forgaciu.
Salariile din industria hoteliera sunt, alaturi de cele din retail, cele mai mici din economie, salariul mediu lunar ajungand la nivelul anului trecut la 195 de euro. Intrarea unui nou operator pe piata poate insemna pentru candidati salarii mai mari, multi dintre acestia fiind tentati sa isi schimbe jobul.
"Nu vrem sa platim peste piata salariala a hotelurilor de cinci stele. Exista studii de piata in acest sens la care ne raportam, astfel incat nu exista diferente uriase intre ce facem noi si alti jucatori", explica directorul de resurse umane al Radisson.
Aceasta situatie este complet diferita de cea din banking, unde salariile sunt foarte mari si unde functioneaza foarte bine head-hunting-ul, care dubleaza si chiar tripleaza piata salariala. "Romania plateste mai prost decat alte tari din regiune in hotelurile de cinci stele", mai spune Forgaciu.
In acelasi timp, nici la nivel de top management piata romaneasca nu este neaparat cautata sau preferata cand vine vorba de misiuni de expatriere.
"Orice expat ar alege sa lucreze in Franta, spre exemplu, mai degraba decat in Romania."
Ritmul de crestere anual al salariilor din industria hoteliera este de 10%. Desi salariile sunt mici, avantajul sunt castigurile colaterale ale angajatilor, respectiv bacsisurile, in special ale celor care incaseaza banii direct de la client (ospatar, bagajist etc.).
De asemenea, pentru a creste sansele de identificare si atragere a candidatilor, compania a apelat la o politica de tip "open door inside", care a presups distribuirea de pliante in zonele aglomerate din Capitala sau inserarea acestora in ziare gratuite care se distribuie la metrou. "In urma acestor anunturi, orice candidat poate veni direct la noi", spune Forgaciu.
In prima zi a venirii GM-ul la Bucuresti, Torbjorn Bodin, in toamna anului 2006, era doar el si o cladire. Recrutarea s-a facut de sus in jos, iar in prezent 11 expati sunt la conducerea hotelului.
Directorul de resurse umane spune ca cea mai mare parte a celor 60 de angajati care vor ocupa pozitii de top si middle management si echipa de supervizare vor veni de la competitie. "Pozitiile-cheie sunt ocupate, mai trebuie sa angajam cativa supervizori. Prima data sunt selectati managerii pentru a li se lasa apoi acestora libertatea de a-si alege singuri echipele pe care le vor coordona. Este foarte important sa existe un chimism intre manager si oamenii sai", explica Forgaciu.
Recrutarea va fi finalizata la inceputul acestei luni, urmand ca pe tot parcursul lui martie sa aiba loc programe intensive de training, atat pentru formarea abilitatilor specifice, tehnice jobului, cat si cele de soft-skills.
Recruiterii Radisson au identificat o nisa interesanta in targetarea potentialilor candidati: cei care lucreaza pe vasele de croaziera.
"Oamenii care au lucrat pentru o perioada de timp pe vasele de croaziera de lux incep sa se intoarca in tara pentru ca au unde sa lucreze si sa castige aproape la fel ca pe vas. Avantajul muncii pe vasele de croaziera este faptul ca acolo ai parte de o audienta captiva, care ii asigura ca vor primi bacsisuri consistente", spune Forgaciu.
Pe de alta parte, viata pe vasele de croaziera nu este tocmai usoara, iar cei care aleg aceste joburi o fac doar pentru intervale scurte de timp.
In acest sens, compania a incheiat un parteneriat strategic cu o companie specializata in recrutarea in industria ospitalitatii, J&J Recruitment. Oamenii au venit in transe, de sus in jos. Echipa de top management a fost prima recrutata, respectiv cei 11 directori care vor coordona zonele mari de activitate din hotel.
Structura de Food & Beverage este cea mai complexa din cadrul hotelului, cuprinzand patru restaurante si trei baruri.
Forgaciu spune ca echipa de resurse umane care va gestiona cei 400 de angajati ai hotelului nu va fi foarte mare, intrucat multe dintre activitatile de HR vor fi externalizate prin parteneriate cu firme specializate in payroll si administrare de personal, spre exemplu. "Cat priveste recrutarea, vom apela la parteneriate in situatiile de volum".
Mihaela Forgaciu a lucrat timp de cinci ani in banking, ca recruitment manager al Raiffeisen si ca director de resurse umane pentru Banca Romaneasca. De ce a plecat din cea mai bine platita industrie in cea mai prost platita? Dincolo de provocarea pe care o presupune intalnirea cu un nou domeniu, spune ca "atmosfera de lucru conteaza mai mult decat dimensiunea financiara".

Radisson SAS

Radisson SAS va avea o capacitate de 424 de camere.
400 de angajati vor lucra in Radisson.
Grupul hotelier Rezidor, care va opera incepand cu luna aprilie hotelul Radisson SAS de pe Calea Victoriei, urmareste sa aduca si alte branduri pe plan local, precum Park Inn sau Regent.


Cariera

Varsta: 34 de ani
noiembrie 2007 - prezent: director de resurse umane, Radisson SAS
aprilie 2005 - august 2007: director de resurse umane, Banca Romaneasca/ NBG Group
2006: a absolvit programul de EMBA al Asebuss
februarie 2002 - aprilie 2005: recruitment manager, Raifeissen Bank/ Administratia Centrala Bucuresti
ianuarie 2001 - februarie 2002: director de personal, Telemobil Romania/ Zapp
decembrie 1999 - ianuarie 2001: senior recruitment consultant, TMP Worldwide Romania
1995: a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO