Profesii

Muncitorii calificati, candidatii cel mai greu de recrutat in intreaga lume

29.04.2008, 19:40 25

Peste 30% dintre angajatorii din intreaga lume se lupta sa gaseasca candidati calificati. Pe langa acestia, cel mai greu de recrutat sunt reprezentantii de vanzari si tehnicienii, potrivit studiului anual al companiei de recrutare Manpower asupra crizei de personal din intreaga lume.
Asadar, pozitii ca instalator sau dulgher vor fi chiar mai greu de gasit decat anul trecut, cererea depasind granitele si chiar continentele.
In toata lumea, procentul angajatorilor care au probleme in gasirea oamenilor potriviti a scazut de la 41%, cat era anul trecut la 31% in prezent.
Cu toate acestea, criza de talente ramane destul de puternica, in special in Romania, unde se inregistreaza o cerere de 73%, in Japonia - 63%, Hong Kong - 61%, Singapore - 57% si Australia - 52%. "Cea mai importanta concluzie a studiului de anul acesta este faptul procentul angajatorilor de pe continentul american care intampinau dificultati in a gasi candidati a scazut cu mai mult de jumatate comparativ cu anul trecut", spune Jeffrey A. Joerres, chairman si CEO al Manpower.
In opinia sa, aceasta scadere dramatica reflecta scaderea recenta a activitatilor in economia americana.
"Cu toate acestea, criza de talente ramane inca o problema si companiile trebuie sa continue dezvoltarea brandurilor de angajator si sa inteteasca strategia de atragere a talentelor in 2008", a mai adaugat Joerres.
Locul in care pot fi gasiti cei mai multi muncitori calificati, ca instalatorii, dulgherii sau sudorii, este Europa. Aceste pozitii se numara printre cele mai greu de ocupat posturi in toate tarile care au participat la studiu, cu exceptia Olandei, unde tenhnicienii sunt cel mai greu de gasit.
De asemenea, soferii au intrat in top trei cel mai greu de gasit candidati pentru prima oara in Europa, in acest an. In acelasi timp, bucatarii au iesit din top zece in ceea ce priveste pozitiile greu de recrutat pentru prima oara inca de la inceputul realizarii studiului.
Totodata, cercetarea a relevat o crestere a cererii de candidati IT, acestia intrand in top 10, dupa ce au inregistrat o scadere in 2007. Este, de asemenea, cazul asistentilor administrativi si al managerilor.
In cele din urma, realizatorii studiului propun si cateva directii de rezolvare a situatiei actuale.
"Nu exista nicio formula magica pentru rezolvare: angajatorii si guvernele trebuie sa continue sa gaseasca noi metode de a recruta, de a face training si de a recruta dintre angajatii pe care ii au deja. Masurile strategice de incurajare a angajatilor cu varsta inaintata trebuie sa fie avute in vedere, migratia interna catre zonele deficitare in talente trebuie facilitata, iar cei care sunt actualmente inactivi din punct de vedere economic trebuie incurajati sa intre pe piata fortei de munca", a explicat Joerres. In cadrul studiului realizat de Manpower au fost intervievati aproape 43.000 de angajatori din 32 de tari si teritorii. Studiul de anul acesta a inclus pentru prima oara cercetari efectuate in Republica Ceha, Grecia, Guatemala, Polonia si Romania.



Cele mai cautate joburi in lume

2008
Muncitori calificati
Reprezentanti vanzari
Ingineri
Manageri, executivi
Muncitori
Asistenti administrativi
Soferi
Personal finante si contabilitate
Personal IT

2007
Reprezentanti vanzari
Muncitori calificati
Tehnicieni
Ingineri
Personal finante si contabilitate
Muncitori
Operatori productie
Soferi
Manageri, executivi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO