Profesii

Orase romanesti: populatie imbatranita si somaj mare

05.07.2004, 00:00 74



Anumite orase din Romania se remarca printr-o populatie in curs de imbatranire si o rata a somajului printre cele mai ridicate din Europa, releva Auditul Urban realizat de Eurostat, Oficiul Statistic al Comunitatilor Europene si Directoratul General pentru Politici Regionale in 258 de de orase europene din tarile membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania.



Locuri de resedinta, de munca sau de studiu, orasele au un impact major asupra vietii a numerosi cetateni europeni, se arata in documentul european, prezentat saptamana trecuta. "Evaluarea acestui impact este necesara pentru a imbunatati calitatea vietii urbane si trebuie sa se sprijine pe date comparabile. In trecut, o comparatie intre orasele Uniunii Europene era foarte dificil de realizat din cauza diversitatii definitiilor si a metodelor de colectare a datelor, intr-un spatiu atat de vast din punct de vedere geografic si atat de variat din punct de vedere cultural", spun autorii.



Auditul urban s-a facut ca urmare a nevoii Comisiei Europene de a creste nivelul de trai in orasele europene, unde traieste o mare parte din cetatenii UE.



Studiul s-a bazat pe mai multe categorii de indicatori: date demografice, piata fortei de munca, dar si a divertismentului si a utilizat "cele mai recente date disponibile", de la sfarsitul anului 2001.





Bucurestiul, pe locul sase dupa locuitori



Sa aplici acelasi concept, "oras administrativ" Londrei sau Parisului poate parea la fel, dar nu este. Astfel, Londra figureaza cu 7,2 milioane de locuitori, desi orasul propriu-zis, "Inner London", are numai 2,76 milioane de locuitori. In cazul Parisului, este invers. Administrativ, acesta figureaza cu 2,1 milioane locuitori, in vreme ce "Paris petite couronne" - Parisul cu cele trei unitati administrative din jurul sau - are 6,2 milioane.



Din cele 258 de orase incluse in studiu, 18 au o populatie care depaseste un milion de persoane. Din acestea, 16 sunt din Uniunea Europeana si cate unul din Romania (Bucuresti) si Bulgaria. In topul primelor 10 orase dupa numarul de locuitori conduc Londra, cu 7,2 milioane, Parisul (cu arondismente) - 6,2 milioane si Berlinul - 3,4 milioane. Cu o populatie de aproape 2 milioane de persoane, Bucurestiul se situeaza pe locul sase, dupa Madrid (2,9 milioane) si Roma (2,6 milioane) si inaintea Budapestei - 1,77 milioane si a Hamburgului - 1,72 milioane.



In ceea ce priveste cresterea populatiei, din cele 209 orase pentru care au fost disponibile date, cea mai rapida crestere a inregistrat-o, in perioada 1996 - 2001, Palma de Mallorca (+2,6%). Romania nu figureaza cu nici un oras in topul primelor zece care a caror populatie a inregistrat salturi, in schimb este prezenta in clasamentul oraselor cu evolutie negativa a numarului de locuitori. Astfel, Bacaul se situeaza pe locul cinci (-2,4%), Cluj - Napoca ocupa locul sapte (-2,2%), Piatra - Neamt, locul opt (-2%) si Targu Mures, locul noua (-1,8%). In acest clasament primul loc este ocupat de Maribor (Slovenia), -3,1%.





Rata somajului



Din cele 210 orase pentru care au fost disponibile date in 2001, 16 au inregistrat o rata a somajului de peste 20%. Din acestea, 12 sunt din Polonia si cate unul din Germania, Franta, Slovacia si Romania. Orasul Calarasi figureaza pe locul patru in topul oraselor cu cele mai mari rate ale somajului, cu o rata de 23,7%. Primele trei locuri sunt ocupate de orasele poloneze Suwalki - 25,6%, Nowy Sacz - 25,2% si Gorzow Wielkopolski - 24,3%. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO