Profesii

Pacuraru: Varful crizei de personal se va inregistra in 10 - 12 ani

Pacuraru: Varful crizei de personal se va inregistra in 10 - 12 ani

Paul Pacuraru, ministrul muncii: "S-a creat un gol de personal specializat la mai multe niveluri care va actiona ca un bulgare de zapada de la an la an."

05.12.2007, 19:35 43

Piata fortei de munca se afla abia la inceputul unei crize de personal, urmand ca varful acestei crize sa se resimta abia peste 10-12 ani, pe fondul adancirii declinului demografic, este de parere ministrul muncii Paul Pacuraru.
"Maximul crizei de forta de munca va fi atins peste 10-12 ani, in conditiile in care generatiile nascute dupa anul 1990 sunt din ce in ce mai putin numeroase. Deocamdata, nu se resimte pe deplin efectul lipsei de oameni, intrucat aceste generatii nu au intrat inca pe piata muncii", a explicat Pacuraru pentru ZF.
El a mai spus ca deficitul de personal din economie este estimat in prezent la aproximativ 300.000 de oameni, urmand sa depaseasca un milion in urmatorii cativa ani.
"Ne asteapta cel putin 10-15 ani de criza pe piata fortei de munca. S-a creat un gol de personal specializat la mai multe niveluri care va actiona ca un bulgare de zapada de la an la an, avand efecte negative pe termen mediu si lung", apreciaza ministrul muncii.
Pacuraru a mai spus ca Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse face in prezent, prin Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, o analiza de evaluare a deficitului de pe piata fortei de munca la nivel judetean, datele colectate pana in prezent aratand ca deficitele sunt de ordinul zecilor de mii la nivel judetean.
Printre cele mai afectate domenii, Pacuraru enumera constructiile, industria textila, industria alimentara si cea a constructiilor de masini.
O posibila solutie la criza de personal este imigrarea, respectiv aducerea de forta de munca din strainatate, afirma ministrul muncii. Ideea a mai fost avansata anterior si de Oficiul Roman pentru Imigrari, ca solutie rapida la actuala criza de forta de lucru la nivel national.
Pe de alta parte, piata nu pare sa fie foarte receptiva la aceasta varianta, in conditiile in care 84% dintre cei 600 de angajatori din constructii, textile si HoReCa, care au participat la un studiu finalizat recent de Fundatia Soros, au spus ca nu intentioneaza sa aduca muncitori din strainatate in urmatorul an.
Ministrul muncii a declarat in mai multe randuri ca aducerea in tara a celor aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in strainatate ar rezolva criza de forta de munca de pe piata locala.
Cu toate acestea, potrivit datelor biroului european de statistica, Romania se afla in topul tarilor cu cei mai multi tineri someri din Uniunea Europeana, 20,7% dintre persoanele sub 25 de ani neavand un loc de munca in luna octombrie.
Rata somajului in Romania a fost de 7,3% pe ansamblu, nivel similar cu cel din luna septembrie, insa a crescut cu 0,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO