Profesii

Pensii mai mari si deficit potential de 3 mld. euro la bugetul asigurarilor sociale de stat

21.12.2008, 16:33 24

Valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 20% incepand cu luna noiembrie a acestui an, in avans cu doua luni fata de termenul initial prevazut la 1 ianuarie 2009.

Punctul de pensie a crescut de la 581,3 lei pana la 697,5 lei.
Majorarea pensiilor in avans ar putea determina un deficit de 1,5 mld. euro anul viitor la bugetul de pensii si ca urmare a modificarii in scadere a principalilor indicatori macroeconomici pe care se fundamenteaza incasarile bugetului de asigurari sociale de stat pentru 2009 - cresterea economica, avansul salariilor si al numarului de salariati din economie.
Deficitul de 1,5 mld. euro se va adauga celor 330 mil. euro prevazute deja in bugetul de stat pe anul viitor pentru situatia in care banii incasati din asigurari sociale nu vor fi suficienti pentru plata pensiilor majorate.
Deficitul de la pensii se va suprapune peste cele aproximativ 300.000 de pensii speciale in valoare de un miliard de euro anual platite de la bugetul de stat catre fosti angajati ai MIRA, MApN sau SRI, angajati care nu contribuie la sistemul public de pensii. In consecinta, povara platii pensiilor asupra bugetului de stat pentru anul viitor ar putea ajunge la aproximativ 3 mld. euro, ceea ce ar insemna 4,5% din cheltuielile bugetului total, estimate pentru 2009 la 236 mld. lei (65,5 mld. euro).
Toti indicatorii pe care se fundamenteaza proiectul de buget pentru anul viitor sunt pe plus.
Astfel, guvernantii au prevazut o crestere salariala de aproximativ 10%, ceea ce inseamna ca salariul mediu net va ajunge la 1.384 de lei (384 de euro), o crestere economica de 6% si un plus de 145.000 de salariati in economie, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,9% fata de acest an, si o rata a somajului de 3,9%. 
Cu toate acestea, ultimele estimari cu privire la evolutia economiei anul viitor fac referire la inghetari salariale, crestere economica de maximum 4%, disponibilizari si cresterea ratei somajului.
Fostul ministru al muncii Paul Pacuraru a estimat recent pentru ZF ca in urmatorii ani va fi nevoie pentru plata pensiilor de transferuri de la bugetul de stat cuprinse intre 1 si 2 miliarde de euro anual. 
Chiar si in varianta optimista a proiectului de buget, in care nu au fost cuprinse ajustarile impuse de criza economica, este prevazuta o suma suplimentara de 1,2 miliarde de lei (330 mil. euro) de la bugetul de stat pentru situatia in care banii din fondul de pensii - respectiv cei 11,5 mld. euro - nu vor fi suficienti.
Bugetul de pensii pentru anul viitor este de 41,5 mld. lei (11,5 mld. euro) si este echilibrat prin transferuri de la bugetul de stat, potrivit legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO