Profesii

Peste 10 ani, managerii si-ar putea trimite hologramele la intalnirile de afaceri

Peste 10 ani, managerii si-ar putea trimite hologramele la intalnirile de afaceri
24.03.2008, 23:17 78

Predictia legata de cum se va munci in 2018 apartine Chartered Management Institute (CMI) din Marea Britanie, care a anticipat, de asemenea, ca pana la acea data, tehnologia va oferi angajatilor posibilitatea de a lucra de acasa.
Dar acest mediu de lucru mult mai flexibil, in loc sa genereze un echilibru intre viata de familie si viata profesionala, va avea de fapt efecte negative, adica va pune mai multa presiune asupra angajatului solicitat atat de sarcinile de munca pe care va trebui sa le indeplineasca, dar si de cererilor copiilor si ale membrilor varstnici din familie.
Care vor fi rezultatele acestui stil de lucru? Un echilibru mai redus intre cariera si viata personala si mai mult o integrare a vietii profesionale in viata de familie, prin care barierele dintre cele doua aspecte se vor diminua considerabil.
Totusi, visul unui echilibru intre cariera si viata personala va continua sa fie important, cu doua treimi din angajati care asteapta sa lucreze de acasa in mod constant si trei patrimi care sustin ca un element important in alegerea unui job este asigurarea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Raportul a identificat 17 scenarii posibile cu care organizatiile din Marea Britanie s-ar putea confrunta in urmatorul deceniu, esantionul pe care a fost realizat studiul fiind reprezentat de 1.000 de executivi seniori. Printre cele mai futuristice sugestii au fost ca hologramele, robotii si calculatoarele vor avea un rol important in peisajul de business din Marea Britanie.
Studiul a mai aratat ca pana in 2018, pentru recrutarea angajatilor se vor folosi in mod obisnuit microcipuri care detecteaza abilitatile acestora. "Acest lucru presupune folosirea de cipuri pentru monitorizarea si controlul comportamentului", a spus Jo Cause, reprezentantul CMI. In timp ce multi dintre managerii din companie chestionati si-au exprimat neincrederea ca microcipurile vor deveni un lucru obisnuit, trei patrimi au fost de acord cu faptul ca lumile virtuale vor deveni ceva familiar, noua persoane din zece impartasind ideea ca pana in 2018 angajatii vor interactiona mai mult virtual. Studiul mai arata ca angajatii ar putea lucra o zi sau doua din saptamana in diferite amplasamente, in afara organizatiei sau a biroului de acasa. Ei ar putea avea de asemenea o prezenta virtuala la intalnirile de afaceri sub forma unor holograme.
Dar companiile ar trebui sa ia in considerare si posibilitatea utilizarii acestor tehnologii in scopuri mai putin pozitive si implicatiile pe care le are acest lucru asupra drepturilor oamenilor.
Un scenariu pesimist pentru manageri, pe care il evidentiaza raportul, este ca robotii cu inteligenta artificiala ar putea ocupa pozitii de top in companie.
"Internetul va deveni in viitor un cyber camp de lupta, cu teroristi care vor ataca web-ul si retele de calculatoare prin trimiterea de virusi ce vor afecta diferite afaceri", subliniaza realizatorii studiului.
Companiile vor trebui deci sa se concentreze asupra dezvoltarii sistemelor de detectare si construirii unui baraj virtual impotriva atacului, cu sisteme eficiente de aparare a proprietatii intelectuale.
Structura multor organizatii s-ar putea schimba de asemenea, adica actionarii isi vor pierde dreptul la profituri in schimbul atribuirii puterii angajatilor.
Se va renunta si la titlurile joburilor, iar companiile vor fi obligate sa ofere mai multe beneficii legate de stilul de viata al angajatilor.
Doua treimi din executivii chestionati au aprobat ideea ca echipele vor include persoane din generatii diferite, in care femeile vor avea un rol important, vizand strategii diferite de management.
Organizatiile s-ar putea transforma in corporatii pentru a sprijini mai bine angajatii, cu tineri angajati care vor viza cele mai importante pozitii si vor refuza joburi nesemnificative, intr-o lume in care populatia continua sa imbatraneasca din ce in ce mai mult.
Corporatiile mari vor deveni mult mai puternice si mai globale, unele dintre ele se vor transforma in forme mai puternice chiar si decat guvernele, potrivit raportului. Pe de alta parte, vom asista si la o crestere a numarului de companii mici virtuale. Un interes mai mare il vor ridica problemele de mediu, in acest sens se va insista pe reducerea dioxidului de carbon, prin renuntarea la deplasarea spre locul de munca si incurajarea angajatilor catre abordarea muncii la domiciliu.
"Daca incerc sa-mi imaginez viitorul peste zece ani, este clar ca organizatiile care vor avea succes sunt cele care vor anticipa, identifica si conduce schimbarea, nu acelea care doar vor adopta schimbarile", spune Mary Chapman, directorul executiv al CMI. Ea a mai spus ca nu ne putem stabili viitorul, dar acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa anticipam si sa ne pregatim pentru el pentru a asigura organizatiilor competitivitate si eficienta in activitate.
"Un grad mai mare de inteligenta emotionala li se va solicita managerilor si liderilor pentru ca ei sa inteleaga cum lucreaza oamenii si cum reactioneaza la schimbare. Ar trebui de asemenea sa aiba o alta abordare orientata mai mult pe ceea ce organizatia are de oferit, si nu pe ceea ce are ea de primit", a concluzionat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO