Profesii

Peste 4 milioane de salariaţi vor avea liber luni, 15 august, de Sfânta Maria Mare

Peste 4 milioane de salariaţi vor avea liber luni 15 august de Sfânta Maria Mare

Autor: Adelina Mihai

09.08.2011, 18:11 1993

Peste patru milioane de salariaţi români vor avea liber luneaviitoare, acesta fiind cel de-al treilea an în care angajaţii auliber pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea MaiciiDomnului. Decizia de includere a acestei zile în Codul muncii afost luată după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat, în 2008,să promulge o lege prin care deputaţii au decis ca ziua de Rusaliisă fie considerată sărbătoare legală. El a trimis atunci legea lareexaminare şi a propus şi includerea datei de 15 august în rândulsărbătorilor legale.

Printre angajaţii care nu vor merge la muncă lunea viitoare senumără cei 630 de angajaţi ai firmei de audit şi consultanţă KPMGRomânia, precum şi cei peste 9.200 de angajaţi ai BRD GroupeSociete Generale.

Angajaţii români se află pe ultimele locuri din lume în ceea cepriveşte numărul de zile libere pe care le primesc în afara celorde concediu, întrucât legea permite numai 11 zile libere pentrusărbătorile legale: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, din care două cadîntotdeauna duminica (prima zi de Paşti şi Rusaliile). De altfel,anul acesta angajaţii români au cele mai puţine zile libere, avândîn vedere că 1 şi 2 ianuarie, 1 Mai şi prima zi de Crăciun suntzile de weekend, ceea ce înseamnă că numai în cinci din cele 11zile libere acordate prin lege angajaţii nu vor lucra. Cu 11 zilelibere pentru sărbătorile legale, românii se situează pe acelaşinivel cu angajaţii din Suedia, Italia şi Brazilia, arată un studiurealizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, partea grupului Marsh&McLennan Companies.

Cei mai privilegiaţi din punctul de vedere al numărului de zilelibere pentru sărbători sunt angajaţii japonezi şi cei indieni,care au câte 16 zile libere pentru sărbătorile legale. La polulopus se află Marea Britanie şi Olanda, care au câte opt sărbătorilegale pe an.

În cazul în care angajatorul nu poate acorda zile libereangajaţilor în zilele de sărbătoare legală prevăzute în Codulmuncii, este nevoit să-şi plătească angajaţii care lucrează cu unspor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o ziliberă în următoarele 30 de zile.

Totuşi, angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Codal muncii:

"Prevederile art. 134 (cel care reglementează zilele libere -n.red.) nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nupoate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţiesau specificului activităţii", se arată în Codul muncii. Deasemenea, legea mai arată că Guvernul poate stabili, printr-ohotărâre, programe de lucru adecvate pentru spitale şi pentruunităţile de alimentaţie publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO