Profesii

Rata mai mare de crestere a veniturilor din anunturile online

20.12.2004, 00:00 15



Piata recrutarii online a crescut spectaculos in acest an, expertii apreciind ca unul dintre principalii factori care au determinat acest lucru este reprezentat de problemele la locul de munca.



Potrivit companiei de cercetare americane Corzen, veniturile celor mai importante site-uri specializate in recrutare - Monster, CareerBuiler. Com si Yahoo!'s HotJobs - au avut o rata de crestere spectaculoasa in primele trei trimestre al acestui an, iar analistii se asteapta ca aceasta tendinta sa continue.



In primul trimstru al acestui an, rata de crestere a veniturilor pentru cele trei site-uri de recrutare a crescut aproape de sapte ori decat cea inregistrata pe segmentul recrutarilor prin anunturi publicate in ziare (27% fata de 4%).



Astfel, cele trei site-uri de recrutare au inregistrat in primele trei luni ale acestui an venituri de 177 milioane de dolari (161 milioane de euro), in crestere cu aproape 27% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, veniturile din anunturile publicate in ziare au fost de 968 milioane de dolari (880 milioane de euro), in crestere cu numai 3,9% fata de primele trei luni ale anului trecut.



In trimestrul al doilea, veniturile pentru recrutarea on-line au ajuns la 195 milioane de dolari (177 milioane de euro), cu 39,3% mai mult decat in perioada similara din 2003. Pe segmentul de presa scrisa, veniturile au fost de 1,1 miliarde de dolari (un miliard de euro), in crestere cu 20,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Pentru trimestrul al treilea, cele trei site-uri de recrutare au anuntat venituri de 217 milioane de dolari (197 milioane de euro), in crestere cu 47,4% fata de trimestrul trei din 2003. Veniturile din anunturile publicate - 1,08 miliarde de dolari (900 milioane de euro), desi in scadere fata de trimestrul al doilea, au crescut cu aproape 16% fata de perioada similara din 2003.



"Desi ziarele continua sa aiba venituri mult mai mari din anunturile de angajare, diferenta dintre ratele de crestere este dramatica", spune Bruce Corzen, presedintele Corzen. "Aceasta crestere consecutiva inregistrata in trimestrul al treilea nu face decat sa confirme faptul ca anunturile publicate on-line vor depasi in cele din urma anunturile publicate in ziare, atat ca volum, cat si ca venituri.



Expertii sunt de parere ca nemultumirile pe care le au angajatii in legatura cu locul de munca reprezinta principalul element care a determinat aceasta crestere a site-urilor de recrutare.



Conform unui studiu realizat de CareerBuilder.com, aproape o treime din angajati se declara neimpresionati de performantele profesionale ale sefului lor. Expertii spun ca pornind de la acest rezultat se poate spune ca exista o stransa legatura intre satisfactia relatiei cu superiorul si schimbarile de cariera.



Studiul a mai relevat faptul ca un numar mare de angajati considera ca proasta relatie cu seful direct ii impiedica sa avanseze in cariera sau sa castige mai bine. Astfel, 63% din cei care au apreciat ca au o relatie nu tocmai buna cu seful considera ca nu au nici o sansa sa creasca in organizatia respectiva, in timp ce numai 23% au spus ca se inteleg bine cu superiorul lor.



Cresterile de salariu sau promovarile sunt acordate frecvent celor care au o buna relatie profesionala cu seful lor. Astfel, 34% din cei "compatibili" cu seful au declarat ca au beneficiat de o crestere salariala de 6% si peste anul acesta, in timp ce numai 19% din cei "incompatibili" au fost recompensati la fel.



In plus, aproape 25% din repondentii "incompatibili" au spus ca au fost sariti atunci cand a fost vorba de promovari, in timp ce procentul din tabara "compatibililor" a fost de numai 16%.



Un alt studiu, realizat de Right Management Consultants pe un esantion de 133 manageri de resurse umane, a aratat ca o treime din repondenti sunt nemultumiti de abilitatile de conducere ale sefului lor, dar parerile au fost impartite atunci cand au fost intrebati daca sunt gata sa ii inlocuiasca pe acestia. Aproape doua treimi din cei chestionati au declarat ca mai au nevoie de 3-5 ani pentru a fi pregatiti sa faca acest lucru.



Printre cele mai apreciate calitati au fost nominalizate - abilitati de comunicare, viziune, cinste, hotarare, relatii bune cu angajatii, inteligenta, creativitatea si atentia pentru detalii.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO