Profesii

Război în ASE: Decanul de la REI atacă fabrica de bancheri de la Finanţe-bănci

Decanul de la REI aruncă mănuşa către Finanţe-Bănci: Băncile preferă absolvenţii de REI

Autor: Adelina Mihai

31.01.2011, 23:40 5568

Care facultate din ASE scoate cei mai buni candidaţi pentrujoburile din bănci: cea de finanţe-bănci sau cea de relaţiieconomice internaţionale?

Silviu Neguţ, decanul Facultăţii de Relaţii EconomiceInternaţionale (REI) din cadrul Academiei de Studii Economice(ASE), susţine că dă mai mulţi angajaţi pentru sectorul bancardecât Facultatea de Finanţe-Bănci, chiar dacă aceasta are un profildedicat acestei pieţe.

Tatiana Moşteanu, decanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări,Bănci şi Burse de Valori (FABBV), i-a dat dreptate.

"De fiecare dată când intru la RBS, ING sau Raiffeisen, mă simtca în facultate, toată lumea mă salută, pentru că le-am fostprofesor. Cred că sunt mai puţini absolvenţi de finanţe-bănci înbăncile străine din România decât absolvenţi de relaţii economiceinternaţionale, pentru că suntem singura facultate din ASE care areca discipline obligatorii două limbi străine, la care se adaugăalte două opţionale", a spus Neguţ, care este profesor de geografieeconomică, geopolitică şi geostrategie şi predă şi la FABBV.

Anual, aproximativ 600 de studenţi termină Facultatea de REI laASE. În total, cu excepţia învăţământului la distanţă, la aceastăfacultate învaţă 1.600 de studenţi la ciclul de licenţă, în timp cela masterat sunt înscrişi peste 1.200 de studenţi.

Şi în cadrul FABBV există peste 650 de absolvenţi de facultateanual, la care se adaugă cei 400-500 absolvenţi de masterat. Întotal, la această facultate învaţă 2.800 de studenţi înprezent.

"Este posibil să se ducă mai mulţi absolvenţi de relaţiiinternaţionale să lucreze în bănci pentru că sunt apreciaţi şipentru că se prezintă mai bine la interviu, mai ales că ştiu şilimbi străine. Este însă păcat că nu se duc să lucreze înMinisterul Finanţelor, de exemplu. Pe de altă parte, ai noştriînvaţă în detaliu materii specializate, precum gestiune bancară saumodelare, şi de aceea este posibil ca aceia de la REI să fienevoiţi să-şi completeze studiile sau să meargă la traininguri dupăangajare", a spus Tatiana Moşteanu, decanul FABBV.

Printre disciplinele studiate la FABBV se numără finanţepublice, asigurări, investiţii financiare, fiscalitate, relaţiieconomice internaţionale, pieţe de capital, moneda sau ingineriefinanciară. La Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale sestudiază discipline precum contabilitate, economie internaţională/europeană, tranzacţii de comerţ exterior sau negociere comercialăinternaţională. Totodată, studenţii în anul III la REI pot optapentru o specializare în domeniul finanţe-bănci.

Moşteanu, care este membru şi în Consiliul Fiscal, a adăugat că,în ultimii ani, concurenţa la admitere a fost foarte strânsă întreFABBV şi REI, acestea fiind şi cele mai căutate facultăţi dincadrul ASE. Începând cu acest an însă, ASE a scos concursul deadmitere, candidaţii putându-se înscrie numai pe bază de dosar.

"Nu sunt statistici oficiale, dar cred că mai bine de jumătatedin studenţi lucrează deja, dar nu recunosc acest lucru. Ei intrăîn special pe poziţii mai joase în bănci, iar cei care suntcapabili promovează pe funcţii mai bune. Rata de ocupare aabsolvenţilor de REI este foarte bună, sunt prea puţini care nureuşesc să se angajeze", a adăugat Neguţ.

ASE este una dintre cele mai importante instituţii de învăţământsuperior de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezentaproximativ 38.000 de studenţi în cele 11 facultăţi.

Salariaţii din bănci sunt printre cel mai bine plătiţi angajaţidin economie, în luna noiembrie a anului trecut salariul mediu înacest sector fiind de peste 800 de euro, de peste două ori mai maredecât salariul mediu pe economie (de 330 de euro net), potrivitdatelor de la Institutul Naţional de Statistică. Pentru o poziţiede entry-level într-o bancă, salariul unui absolvent este cuprinsîntre 250 şi 500 de euro net şi poate ajunge la 1.000 de euro netpentru un specialist cu o experienţă cuprinsă între unu şi cinciani, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare.

2,5 milioane de euro de la UE pentru studenţii laREI

ASE a lansat ieri un program finanţat din fondurile europenepentru resurse umane cu o valoare de aproximativ 2,5 milioane deeuro, care are ca scop încheierea de parteneriate cu companiile încare 400 de studenţi să facă practică. Sunt vizaţi în mod specialstudenţii Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale cuspecializarea în domeniul economie-afaceri internaţionale.

"La sfârşitul fiecărui an, după stagiile de practică, câte 10dintre cei mai merituoşi studenţi care au participat la proiect vormerge în practică la firma EuroGroup Consulting din Paris, careeste partener în cadrul proiectului", a spus Dorel Paraschiv,conferenţiar universitar doctor în cadrul ASE şi managerul deproiect. Demarat la începutul acestui an, proiectul se va finalizala sfârşitul anului 2013.

În prezent, ASE are în derulare 44 de proiecte europene, cu ovaloare anuală de 83 milioane de lei (19,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO