Profesii

Recrutare online si pentru pozitii de top si middle management

23.08.2004, 00:00 276



Atunci cand o companie are nevoie de un manager de top, variantele de selectie sunt limitate: fie stie exact pe cine vrea si il contacteaza direct, fie apeleaza la serviciile unei firme specializate, care vaneaza persoana indicata de compania client, sau ii ofera acesteia o lista scurta de posibili candidati. Cand vine vorba de nivelul de middle management, lucrurile se schimba, iar mijloacele de recrutare se diversifica, le cele de mai sus alaturandu-se si anunturile din presa. De anul acesta insa au aparut pe piata romaneasca si serviciile de recrutare online pentru astfel de posturi.



Cel mai recent instrument de acest gen este portalul www.hr-romania.ro care a fost lansat luna trecuta de fondul american de investitii Netbridge, in parteneriat cu HR Club - asociatie profesionala a specialistilor din resurse umane. Pe langa ofertele pentru specialisti de middle si top management, portalul mai contine articole de specialitate, adresate atat candidatilor si angajatorilor, cat si specialistilor in resurse umane, precum si o enciclopedie Who's Who, o radiografie a mediului de afaceri romanesc. De asemenea, portalul mai contine si sectiunea "Oameni in miscare", unde sunt prezentati specialistii care si-au schimbat recent locul de munca.



"In Romania nu a existat pana acum un instrument de recrutare pentru pozitii de top. Acest tip de recrutare necesita alte facilitati decat recrutarea de masa", spune Eugen Dumbrava, managerul hr-romania in cadrul Netbridge Investments.



Primul lucru pe care il solicita aceasta categorie de candidati este confidentialitatea avansata a datelor. Pentru a face fata acestei cerinte, sistemul este astfel conceput incat orice candidat isi poate ascunde CV-ul fata de angajatori, folosindu-l doar pentru ofertele la care vrea sa se inscrie, dar il poate ascunde si fata de reprezentantul companiei la care lucreaza. De asemenea, candidatul poate alege datele pe care vrea sa le protejeze, printre cele care pot fi ascunse numarandu-se datele de contact (telefon, e-mail, adresa, fotografie) sau numele companiei pentru care lucreaza in momentul in care si-a plasat CV-ul pe site.



Pentru angajatori, portalul ofera si un sistem avansat de rating pentru CV-uri, care usureaza procesul de selectie a acestora. Specialistii in resurse umane ai hr-romania evalueaza fiecare CV si ii ofera un rating (un calificativ). Angajatorii pot vedea in fiecare moment cati candidati cu rating ridicat exista in fiecare din domeniile de pe site, iar, dupa ce se inregistreaza pe site, pot vizualiza aceste CV-uri.



La o luna de la lansare, pe site era inregistrat un numar de aproape 1.000 de CV-uri, dintre aceastea 150 fiind evaluate cu rating maxim.



Deocamdata, cei mai multi dintre specialistii care si-au completat CV-ul pe hr-romania.ro lucreaza in domeniile IT, marketing, finante si vanzari. Media salariilor oferite pentru posturile disponibile pe hr-romania.ro este de 1.000 de dolari, iar cele mai multe posturi sunt in domeniul vanzarilor (38%).



"In plina vara, numarul mare de CV-uri si oferte de top este o performanta, pe care speram sa o depasim in curand", a mai spus Eugen Dumbrava.



Serviciile hr-romania.ro sunt gratuite pentru candidati, iar companiile care doresc sa angajeze specialisti sau manageri de top sau vor sa se informeze in domeniul resurselor umane pot folosi gratuit toate serviciile hr-romania pana sfastul anului.



La un serviciu similar lucreaza si eJobs care se pregateste sa lanseze eJobsHeadHunting - destinat exclusiv recrutarii pentru pozitii manageriale. Acesta se apropie mai mult de sistemul de recrutare clasic, bazandu-se pe candidatii inregistrati pe siteul ejobs.ro. Astfel, compania care doreste sa angajeze un manager trebuie sa intre in contact cu reprezentantii eJobs. Are loc o prima discutie telefonica in cadrul careia compania prezinta oferta sa. Apoi, pe baza unui chestionar pe care il completeaza angajatorul se realizeaza profilul pozitiei respective, precum si profilul candidatului. Pe baza acestui chestionar reprezentantii ejobs incep cautarea in baza de date, apoi ofera clientilor o lista scurta de candidati urmand ca angajatorul sa sustina interviurile.



La aceasta ora, in Romania exista peste 70 de site-uri specializate in recrutare on-line, insa putine ofera pozitii pentru top si middle management. Furnizorii de astfel de servicii spun ca recrutarea online evolueaza rapid si sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul. Potrivit acestora, nu va trece mult timp pana cand jumatate din recrutarile facute de firmele romanesti se vor efectua online. Acest lucru depinde insa si de evolutia Internetului in Romania: cu cat acesta va patrunde mai adanc in viata de zi cu zi a oamenilor, cu atat serviciile electronice, in special recrutarea, vor evolua mai rapid. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO