Profesii

Roxana Toader, director de resurse umane al ING Asigurari de Viata: Nu putem sa absorbim angajati de la stat pentru ca nu ne potrivim cu profilul lor

Roxana Toader, director de resurse umane al ING Asigurari de Viata: Nu putem sa absorbim angajati de la stat pentru ca nu ne potrivim cu profilul lor

Roxana Toader, director de resurse umane al ING Asigurari de Viata: CV-urile spontane sunt doar un indicator pentru cat de dorit esti pe piata ca angajator, dar nu prea ai ce sa faci cu ele. Rareori se intampla ca in momentul in care ai un CV bun primit sub forma unei candidaturi spontane sa ai si un post liber, care sa se potriveasca cu omul respectiv.

20.09.2009, 16:45 559

"Cel mai scazut nivel salarial brut de la noi este de peste douaori mai mare decat salariul minim pe economie", spune RoxanaToader, director de resurse umane la ING Asigurari de Viata si INGFond de Pensii, care numara in prezent aproximativ 400 de angajati,dintre care aproximativ 380 lucreaza in regim full-time. Deasemenea, compania are incheiate peste 2.200 de contractecomerciale cu agenti de vanzari, cu 600 mai putine fata de2007.

Salariul minim brut pe economie este in prezent de 600 de lei.Pentru angajatii cu studii superioare salariul minim brut peeconomie este de 1.200 de lei. De asemenea, desi intr-un numar maimic, exista specialisti in companie care pot avea salarii la fel demari ca si managerii. Este cazul specialistilor in actuariat sau alcelor care ocupa pozitii de audit sau in departamentul juridic,specifice domeniului asigurarilor.

Toader explica faptul ca in 2009 nu au fost operate cresterisalariale in companie, acesta fiind momentul din an in care seprimesc studiile salariale, in functie de care vor fi sau nu maritesalariile. "In general, avand in vedere studiile pe care le-amprimit si datele pe care le avem de la alte companii, jumatatedintre firmele din piata nu au marit salariile in acest an", afirmadirectorul de resurse umane.

In opinia sa, in continuare salariile vor creste pe piataromaneasca, chiar daca intr-un ritm mai lent. Astfel, abia pestezece ani am putea ajunge sa avem salarii comparabile cu cele dinvestul Europei.

Disponibilizarile din zona bugetara vor afecta si mediulprivat

Avand in vedere climatul economic actual, unul dintre lucrurilecare ar putea afecta mediul privat sunt schimbarile preconizate aavea loc in sistemul de stat. In urma unui acord cu Fondul MonetarInternational (FMI), Romania trebuie sa reduca cheltuielile cubugetarii. Pentru a realiza acest lucru se poate reduce numarulangajatilor sau pot fi reduse salariile acestora. Un val dedisponibilizari ar afecta companiile private asupra carora ar puteaaparea presiuni, mai ales ca pana acum zona bugetara a fost incontinua crestere.

"Daca o masa de oameni va ajunge pe piata fortei de munca, vorexista presiuni asupra companiilor private, insa, in general, nuputem sa absorbim oameni din sectorul bugetar fara niciun fel deproblema pentru ca nu prea ne potrivim cu profilul candidatilorde-acolo", precizeaza Toader.

Astfel, in situatia in care vor ajunge sa fie someri profesoriide geografie, spre exemplu, acestia vor fi greu de absorbit decatre piata.

Trei pozitii vacante

ING Asigurari de Viata are trei pozitii libere deschise inprezent, doua pentru pozitii de entry-level si una de specialist.In extrema cealalta, pentru o pozitie foarte specializata, cum arfi cea de auditor IT, CV-urile primite ajung la 10, din care treisunt potrivite.

"Noi facem tot timpul angajari, in general pe pozitiile care seelibereaza. In principiu, incercam sa recrutam la baza organizatieioameni din afara si sa promovam oameni din interior. De obicei, vomrecruta juniori si oameni care au terminat facultatea, insa dincand in cand facem recrutari si pentru pozitii de specialisti saumanageri. Totusi, majoritatea managerilor provin din simpliangajati care au promovat", spune Toader.

Cu toate acestea, compania continua sa primeasca CV-uri in modspontan, fara a avea pozitii libere.

"CV-urile spontane sunt doar un indicator pentru cat de doritesti pe piata ca angajator, dar nu prea ai ce sa faci cu ele.Rareori se intampla ca in momentul in care ai un CV bun primit subforma unei candidaturi spontane sa ai si un post liber, care sa sepotriveasca cu omul respectiv."

Pe de alta parte, in momentul in care exista pozitii libere,numarul CV-urilor pentru o pozitie care se adreseaza unui absolvental Academiei de Studii Economice (ASE) ajunge la 200-300, in timpce dupa un targ de joburi numarul CV-urilor se poate ridica chiarla 1.000 de exemplare.

In plus fata de anul trecut, au inceput sa apara CV-uri de lacompanii de recrutare si head-hunting care au fost angajate cafirme de outplacement.

Spre deosebire de 2008, fluctuatia de personal a scazut foartemult. Astfel, de la un nivel de 13,5-13,8%, cat a fost media pe totanul trecut, in luna august a acestui an turnoverul de personal aajuns la 4%.

"Oamenii inca mai cred ca ultimul venit poate fi si primulplecat. Din acest motiv se gandesc de doua ori inainte sa faca vreomiscare. Dar probabil ca acest lucru nu este adevarat. Este doar operceptie."

Scaderea semnificativa a fluctuatiei de personal nu este numai ocauza a crizei economice, ci si a faptului ca anii anteriori aufost ani de boom extraordinar, aproape toate companiile deasigurari facandu-si intrarea pe piata, fapt ce s-a tradus princampanii masive de angajare.

Cariera

  • 2006 - prezent: director resurse umane, ING Asigurari deViata
  • 2004 - 2006: HR devolopment manager, Raiffeisen Bank
  • 2002 - 2004: training manager, Raiffeisen Bank
  • 1995 - 2000: consultant training, World Learning
  • 1994 - 1995: brand manager, Colgate Palmolive
  • 1993 - 1994: profesor de limba engleza, Colgate Palmolive
  • 1985 - 1992: profesor si director educational la un liceu dinBucuresti
  • 1982 - 1985: assistant manager, Santierul Naval, Giurgiu
  • 1977 - 1982: Facultatea de Constructii Navale, Galati

ING Asigurari de Viata pe scurt:

  • Face parte din grupul olandez ING si este cea mai mare companiede pe piata locala a asigurarilor de viata
  • A fost infiintata in ianuarie 1997 sub numele de NederlandenAsigurari de Viata Romania
  • Este impartita in doua entitati: ING Asigurari de Viata si INGFond de Pensii
  • Aproximativ 400 de angajati permanenti si peste 2.200 decontracte comerciale incheiate cu agenti de vanzari
  • Fluctuatie de personal de 4% in luna august
  • 28-30 de ani - media de varsta
  • Profit brut de 13,1 mil. euro in primele sase luni aleanului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO