Profesii

Salarii pana la 280 de euro in cadrul programului Start Internship

10.10.2008, 16:45 902

Peste 400 de studenti au participat la stagii de practica in cadrul editiei-pilot a programului Start Internship Romania, lansat in luna aprilie a acestui an la initiativa Guvernului Romaniei.

Doua treimi dintre studenti (76%) erau din provincie, iar 24% din Bucuresti, potrivit unui raport intern realizat de catre organizatori.
"In afara de beneficiile de dezvoltare pentru studenti, acest proiect este util pentru manageri pentru ca ii ajuta sa tina legatura cu realitatea tinerilor si sa inteleaga cum gandesc acestia, dar si pentru oamenii de afaceri care beneficiaza de energie noua si talente noi", a explicat Dominic Bruynseels, CEO-ul Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare institutie financiara de pe plan local. In cadrul programului, BCR a avut 41 de studenti in practica pe timpul verii, care au primit salarii de 1.000 de lei net (peste 250 de euro) pe luna, 14 dintre acestia fiind angajati ulterior.
Astfel, salariile pe care le-au primit studentii au variat intre 500 de lei (120 de euro) si 1.100 de lei (280 de euro). Potrivit raportului organizatorilor, 5% dintre companii au oferit carte de munca absolventilor, 58% contract temporar de munca si 37% bursa de internship.
Compania cu cel mai mare numar de studenti in practica a fost producatorul de tevi Tenaris Silcotub, care a primit in aceasta vara 43 de studenti in companie. De asemenea, la Petrom au fost 19 interni si la compania de publicitate The Group 28 de persoane.
In cazul Tenaris Silcotub, care a avut anul trecut un rulaj de 223 mil. euro, valoarea lunara a bursei oferita internilor a fost de 500 de lei net. La aceasta suma s-au adaugat alte beneficii: 355 de lei net pe luna pentru cazare, 55 de lei pe luna pentru transport local, vouchere pentru mese in valoare de 252 de lei net pe luna, dar si 120 de lei odata la doua luni pentru transport pana in Calarasi sau Zalau, locurile unde compania detine unitati de productie.
In general, 30 - 35% dintre cei care fac un stagiu de trei luni in cadrul Tenaris Silcotub sunt angajati. Salariul de baza lunar este de 2.137 de lei brut (peste 540 de euro), la care se adauga bonusuri fixe de sarbatori precum si vouchere in valoare de 150 de lei net sau alte beneficii legate de cazare in valoare de 355 de lei pe luna pentru cei care nu sunt in Zalau sau Calarasi.
Unele companii s-au confruntat cu lipsa de seriozitate din partea studentilor care au aplicat pentru un internship. "Studentii trebuie sa inteleaga ca aceste companii investesc intre 4.000 si 5.000 de euro in trainingul lor. Aceasta suma inseamna dublul taxei pe care companiile il platesc pentru a intra in program", a explicat Razvan Orasanu, consilier de stat al primului-ministru si initiatorul programului.
Pe viitor, una dintre problemele pe care o intrevede Orasanu este faptul ca numarul companiilor interesate sa ofere stagii de practica studentilor depaseste numarul studentilor interesati de acest tip de oportunitati. "Entuziasmul companiilor merge in paralel cu entuziasmul studentilor si uneori chiar il depaseste. Cu toate acestea, speram ca la anul sa primim 5.000 - 6.000 de aplicatii", a mai spus Oraseanu.
Principalele dificultati cu care s-au confruntat companiile au fost legate de modalitatea de plata a studentilor. De asemenea, 74% dintre companii au declarat ca remuneratia solicitata de studenti a fost prea mare, iar 23% au precizat ca nu au resurse umane disponibile in companie pentru a sustine programul. Totodata, 91% dintre companii considera ca un impediment in realizarea programului a fost costul prea mare al proiectului.
De asemenea, greutati au existat si in companiile in care HR-ul a trebuit sa se descurce de unul singur. Totodata, potrivit organizatorilor, succesul unui internship a fost direct corelat cu timpul pe care managerii l-au acordat studentilor.
Mai mult decat atat, 62 de companii au fost inscrise in program, 376 de angajati din companii implicandu-se in realizarea programului.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO