Profesii

Salariul managerilor, de 11,4 ori mai mare decat cel mediu

Salariul managerilor, de 11,4 ori mai mare decat cel mediu

Click pentru imaginea marita

21.09.2007, 18:16 44

Salariul mediu net a crescut cu 22% in acest an fata de 2006, se arata in studiul PayWell-Salary and Benefits realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers. La nivelul functiilor de conducere, cea mai mare rata de crestere salariala, de 20%, a fost inregistrata anul acesta de veniturile managerilor de proiect IT. Studiul a mai relevat faptul ca in Capitala continua sa se plateasca cele mai mari salarii la nivel national, veniturile bucurestenilor fiind cu aproape 30% mai mari decat media nationala.

IT-ul explodeaza
Salariile managerilor de proiect din IT au crescut anul acesta cu 20%, acesta fiind cel mai mare salt inregistrat de veniturile pentru pozitiile manageriale, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2007, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC). In prezent, pentru o astfel de pozitie se platesc in medie 2.000 de euro net lunar. In topul cresterilor, dupa managerii IT urmeaza directorii de productie care au salarii cu 18% mai mari decat anul trecut. Venitul mediu al acestora este, potrivit firmei de recrutare Lugera & Makler, de 1.500 - 1.700 de euro.

Cat castiga un manager
Salariul net al unui manager este de 11,4 ori mai mare fata de salariul mediu pe tara, diferenta de salarizare fiind in scadere fata de anul trecut, cand un manager castiga de 12,6 ori mai mult fata de media nationala, deci de circa 3600 de euro. "Se constata o stabilizare a pietei, avand in vedere ca in perioada 1997-2000 salariul unui top manager era de 20 de ori mai mare decat salariul mediu net", a declarat Ruxandra Stoian, directorul departamentului de servicii consultanta, resurse umane din PwC. Pe de alta parte, se inregistreaza o crestere a salariilor pentru entry level.

Trei sferturi din salariul din Ungaria
Comparativ cu tari ca Slovacia, Cehia sau Ungaria, tara noastra a inregistrat cea mai mare crestere a salariilor din regiune, salariul mediu din Romania nemaifiind atat de departe de cele din Europa Centrala si de Est. Asadar, salariul mediu net lunar din Romania rezultat din studiul PwC reprezinta 66% din cel inregistrat in Cehia, 87% din cel din Slovacia si 77% din cel din Ungaria. "Ignorand rata inflatiei, Romania a inregistrat cea mai mare crestere sustinuta a salariilor reale din regiune", a declarat Stoian. Ea a adaugat ca in tarile mai vechi din Uniunea Europeana cresterile au fost de numai 3-4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO