Profesii

Salutul de adio al unui partener din Big Four costa 1 mil. euro

Salutul de adio al unui partener din Big Four costa 1 mil. euro

Iulian Patrascanu, avocat specializat in negocierea contractelor de management

12.05.2008, 23:40 1128

"Un partener care pleaca din una dintre companiile din Big Four (PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, Ernst & Young - n.r.) poate incasa sub forma bonusului de exit un milion de euro. In acest caz, exitul se calculeaza ca un multiplu a ceea ce ar fi trebuit sa incaseze partenerul in 2- 3 ani", spune Iulian Patrascanu, avocat specializat in negocierea contractelor de management.
Si presedintii de banca pot incasa bonusuri de exit consistente. Spre exemplu, Nicolae Danila, care si-a dat demisia din functia de presedinte executiv al BCR la sfarsitul anului trecut, a plecat de la conducerea celei mai mari banci de pe piata cu un pachet compensatoriu substantial, care, potrivit unor surse de pe piata s-ar fi situat in jurul a 3-4 mil. euro.
Exit-urile pot fi initiate atat de companie, cat si de manageri, care isi schimba jobul din proprie initiativa. O firma poate decide sa renunte la serviciile unuia dintre sefii sai in cazul unei restructurari sau al unei preluari. La restrcuturare, managerii primesc cele mai mici bonusuri de exit, de 2 - 3 salarii, in timp ce exit-ul dupa o preluare ajunge si la 6 - 8 salarii.
Iulian Patrascanu a lucrat la mai bine de 30 de contracte de management si doar in doua dintre cazuri a fost de partea managerului, in restul situatiilor lucrand pentru companie.
Cat priveste bonusul de exit, in contract acesta nu apare sub forma unei sume exacte, ci ca multiplu salarial. Cel mai mare bonus pe care l-a intalnit Patrascanu, solicitat de un manager de vanzari, a fost de 99 de salarii. "In cele din urma, managerul respectiv, care avea un salariu de aproximativ 2.000 de euro, a primit 12 salarii ca exit bonus, adica 24.000 de euro", explica Patrascanu, care este managing partner al Fine Law, o asociatie de firme de avocatura mici si medii. A lucrat in cadrul Bursei de Valori, pentru biroul local al firmei britanice de avocatura Taylor Joyson Garett si pentru biroul de avocatura al Ernst & Young. "Nu poti concura cu firmele mari de avocatura. Am lucrat cu nume mari si stiu cum se vinde brandul pe piata. De aceea, m-am pozitionat pe microintreprinderi, care vor fi tot mai multe in viitor", explica Patrascanu.


Managerii nu negociaza contractul, ci salariul
De obicei, managerii nu sunt asistati de un avocat la semnarea contractului cu compania angajatoare. "Au (managerii - n.r.) impresia ca nu este o atitudine constructiva sa apara cu un avocat la negociere. Sunt incantati de pozitie si de bani si nu citesc printre randuri". In consecinta, din acest punct de vedere, companiile sunt pe pozitii de forta.
Cu toate acestea, in ultimii ani, pozitia managerilor a devenit mult mai ferma pe piata, in sensul ca sunt in pozitia din care isi pot permite sa negocieze. Din pacate, negocierea se opreste la aspectul financiar.
"Managerii romani urmaresc doar pachetul salarial. Mai mult decat atat, negociaza salariul si nu contractul. Multi au de pierdut din aceasta cauza", precizeaza Patrascanu.
Daca inainte de anii 2000, putinii romani care ocupau pozitii de top management se puteau considera norocosi daca primeau un salariu de 2.000 de dolari, in prezent un CFO (chief financial officer - n.r.) poate incepe negocierea de la un salariu net de cateva mii de euro pe luna.
"Lucrez in prezent la un contract de pentru o companie din industria farmaceutica care a recrutat un chief financial officer pentru un salariu net de 8.000 de euro pe luna, plus bonusuri si beneficii ca masina si servicii medicale", spune Patrascanu.


Doar de la 4 stele in sus
O data cu salariile, au avansat si pachetele de management, dar si felul in care se negociaza exitul unui manager dintr-o companie.
"In 2000, nu se vorbea despre asigurare de servicii medicale ca parte a pachetului salarial si nici despre bonusuri de exit. Contractele veneau gata redactate si erau semnate. Intre timp, au inceput sa fie adaptate la piata". Astfel au aparut pe langa masina si telefonul de serviciu, pachetele de actiuni sau bonusurile de exit. Iar unii manageri au devenit foarte pretentiosi si au inceput sa negocieze pana si conditiile de cazare pentru deplasarile in strainatate: nu mai putin de patru stele.
In momentul in care semneaza un contract, managerii ar trebui sa fie atenti la fisa postului, la cum se calculeaza bonusul de performanta, exitul sau implicarea sa in luarea deciziilor in companie. "Am intalnit un contract in care bonusul era indicat la modul general, iar acordarea lui intr-un an nu garanta acordarea si in urmatorii ani", explica Patrascanu.
Spre exemplu, un job description bine facut poate duce in final la ruptura managerului de companie, cu atat mai mult cu cat aproape orice angajator are tendinta de a folosi in sistem multitasking managerii recrutati.
O alta etapa decisiva este negocierea sistemului de bonusare. Patrascanu da exemplul unui manager al unui fond de investitii care nu a negociat la angajare bonusul pe tranzactii, ci doar un salariu fix. "Este vorba despre un domeniu cu tranzactii mari, in care daca managerul nu-si negociaza performanta, sistemul sau de bonusare va ramane la latitudinea companiei, iar managerul va avea de pierdut."
Cei mai multi dintre manageri pierd insa la nivelul bonusului de exit. "Foarte putini manageri negociaza ce se intampla in cazul in care inceteaza colaborarea cu compania. Managerii ar trebui sa se gandeasca la sfarsitul povestii, indiferent de unde vine acest sfarsit", spune Patrascanu.
Foarte rar avocatul este implicat in negocierea pachetului salarial, adica in cifre. De cele mai multe ori, avocatul intervine la clauzele de preaviz sau de exit si are rolul de a explica prevederile din contractele de management, care pot fi destul de stufoase si pot avea pana la 15 - 20 de pagini. "Doar descrierea modalitatii de acordare a bonusului se poate intinde pe mai bine de o pagina."

Cine este Iulian Patrascanu

Avocat specializat in negocierea de contracte de management
Este managing partner al Fine Law, o asociatie care reuneste firme independente mici si medii de avocatura, si care ofera servicii de drept al muncii, fuziuni si achizitii sau finantari
A lucrat in cadrul biroului local al casei britanice de avocatura Taylor Joyson Garett si a fost in conducerea biroului de avocatura al Ernst & Young
1995 - 1996: consilier juridic principal, Bursa de Valori Bucuresti


Bonusuri de 150.000 de euro pentru managerii care pleaca
Managerii de top de pe piata locala pot primi pana la 150.000 de euro sub forma bonusului de exit, in conditiile in care compania angajatoare decide sa renunte la serviciile lor.
Companiile mari si, in special, multinationalele au pachete de exit pentru managementul de top, care se negociaza la semnarea contractului si depind de dimensiunea companiei, de pozitia si rolul strategic al managerului si nu in ultimul rand de felul in care acesta isi negociaza exitul.
In cazul in care managerul a fost sursa unei probleme pentru companie, valoarea exit bonusului se reduce considerabil, iar in unele situatii nu este acordat deloc.
Exit bonusul atinge uneori valoarea unui salariu anual, iar in unele situatii poate fi cu mult mai mare.
De asemenea, poate fi calculat si in functie de profitul anual net al firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO