Profesii

Simona Podgoreanu, director de resurse umane al Agricover Grup: Sunt pozitii unde nu reusim sa adunam 20 de CV-uri. Am cautat un an de zile un sef de ferma

Simona Podgoreanu, director de resurse umane al Agricover Grup: Sunt pozitii unde nu reusim sa adunam 20 de CV-uri. Am cautat un an de zile un sef de ferma
02.08.2009, 16:27 4508

"Suntem la nivelul pietei cu oferta pentru sefii de ferma, iar pentru anumite pozitii cheie am decis sa fim peste nivelul pietei. Pe de alta parte, muncitori necalificati au un salariu cu 15% peste salariul mediu pe economie", explica Simona Podgoreanu, director de resurse umane Agricover, care numara 641 de angajati in prezent si a inregistrat afaceri de 20,4 mil. euro in primul trimestru al acestui an.

In prezent compania are aproximativ 20 de pozitii libere, insa in acelasi timp nu exclude posibilitatea ca ar putea renunta la angajatii care nu performeaza. Fluctuatia de personal inregistrata in primele sase luni a fost de 3%, in comparatie cu un procent 10% anul trecut.

"Nu ne-am propus sa renuntam la nimeni. Nu avem nicio presiune de business de a renunta la oameni. Este pur si simplu un rezultat al analizelor performantelor lor. Nu avem niciun interes. Din contra, incercam sa reducem fluctuatia de personal, sa venim in sprijinul oamenilor, dar acest lucru nu inseamna ca nu facem o analiza de performanta si ca nu ne uitam spre angajatii care nu sunt orientati pe crestere de productivitate", afirma directorul de resurse umane. 

In cadrul procesului de eficientizare a activitatii, desfasurat din luna iunie a anului trecut si pana in iunie anul acesta, compania a renuntat la aproximativ 60 de persoane. In acelasi timp, exista in plan angajarea a 20 de persoane, printre pozitiile cautate numarandu-se cele de grup financial controller sau de consultant.

 

 

Numara 20 de pozitii libere

 

Compania intentioneaza sa se dezvolte spre domenii in care nu era prezenta pana acum. Spre exemplu, va dezvolta o divizie axata pe zootehnie pentru a oferi servicii specializate fermelor de animale. De asemenea, se va extinde si in zona de consultanta, unde a creat deja un joint-venture cu firma de consultanta daneza DAAS (Danish Agricultural Advisory Service), proiect pentru care va recruta un numar de noua consultanti.

De asemenea, urmeaza sa recruteze grup financial controlleri, avand in vedere ca intentioneaza sa "puna la punct" sistemele de raportare manageriala si de previziune.

Pana acum au fost recrutati sefi de ferma pentru cele doua ferme pe care compania le detine la Mirosi, judetul Arges, si la Scanteia, judetul Slobozia.

Au renuntat la 60 de oameni pentru ca s-a dublat productivitatea angajatilor

 

Agricover numara 653 de angajati la sfarsitul primului semestru al lui 2008, 634 de persoane angajate pe perioada nedeterminata si 19 angajati cu contract temporar de munca.

In prezent, numarul celor angajati pe perioada determinata a ajuns la 619, in timp ce in companie mai lucreaza 22 de angajati temporari. Unul dintre motivele pentru care a fost luata decizia de a renunta la aproximativ 60 de persoane din iunie anul trecut si pana in iunie anul acesta a fost faptul ca a avut loc o analiza a performantei activitatilor angajatilor, lucru care a dus la eliminarea unor posturi care se suprapuneau sau a unora care nu mai erau necesare ori la externalizarea activitatii din anumite domenii.

O alta cauza a fost dublarea productivitatii angajatilor, in urma unor investitii facute de catre firma. "Calculul productivitatii se face in functie de segmentul de business analizat. Daca vorbim de ferme, am calculat productia la hectar obtinuta per angajat, de exemplu. Daca ne gandim la calculul in vanzari, productivitatea reprezinta volumul de vanzari per angajat", explica Podgoreanu.

 

 

Am primit 500 de CV-uri pentru ofiter credite

 

In general, pentru recrutarea unei pozitii noi in companie este nevoie de un numar de aproximativ 20 CV-uri, care constituie o lista scurta de candidati care urmeaza sa fie intervievati ulterior.

Numarul de CV-uri primite a crescut fata de anul trecut.

"Sunt anumite pozitii unde primim sute de CV-uri in urma anunturilor pe care le postam online, dar foarte putine dintre ele sunt relevante. Cel mai mare numar a fost de 500 de CV-uri pentru doua pozitii de ofiter credite, insa nici macar din toate acestea nu am reusit sa facem o lista scurta".

Podgoreanu explica faptul ca din punct de vedere cantitativ exista mai multi candidati, insa acest lucru nu inseamna ca si calitatea acestora s-a imbunatatit.

Unul dintre motive este faptul ca pe piata se gasesc in prezent angajatii mai putin performanti care au fost dati afara in cadrul restructurarilor la care au apelat companiile in ultima perioada.

"Sunt anumite pozitii unde nu reusim sa adunam 20 de CV-uri. Spre exemplu, in cazul recrutarii sefilor de ferma. Oricat am cautat, am avut de ales numai intre aproximativ zece aplicatii. Dar in general, incercam sa nu avem mai putin de 20 de CV-uri relevante".

In cazul recrutarii sefului de ferma de la Mirosi procesul de recrutare a durat un an de zile.

Cea mai mare dificultate in ceea ce priveste procesele de recrutare este lipsa de disponibilitate a angajatilor de a se reloca dintr-un oras in altul. Chiar daca exista oferte foarte avantajoase din punct de vedere financiar, oamenii refuza sa se mute pentru ca in acest fel trebuie sa stea departe de familie.

Pe de alta parte, a inceput sa creasca numarul CV-urilor venite din partea romanilor intorsi din strainatate, in special din Anglia sau Spania.

"Celor care se intorc in tara le oferim salarii mai mici, dar speram ca pe un interval de timp mai lung. In strainatate au lucrat pe un job sezonier, care putea sau nu putea fi prelungit. Cel mai probabil nu. Din acest motiv se si intorc in tara".

Bugetul de training nu s-a schimbat

 

Cat priveste bugetul de training, acesta nu a suferit modificari in comparatie cu anul trecut, insa s-au modificat sursele de unde vin banii.

"Nu am facut nicio modificare a nivelului bugetului, dar am aplicat pe proiecte cu fonduri structurale, fie am aplicat independent pe diverse firme din cadrul grupului, fie am facut parteneriate cu firme de training".

Compania a aplicat pentru proiecte in valoare de 200.000 de euro pentru o perioada de doi ani, urmand sa contribuie cu 40% pentru implementarea acestora.

De asemenea, Podgoreanu apreciaza ca parteneriatele cu firmele de training sunt mult mai avantajoase anul acesta, acestea imbunatatind ofertele in comparatie cu anul trecut. Printre companiile cu care Agricover colaboreaza se numara Ascendis, CBC sau Exec-Edu.

 

Cariera

 

  • 42 de ani
  • 2006 - prezent: director de resurse umane Agricover
  • 1998 - prezent: profesor ASEBUSS
  • 2002 - 2006: consultant Asromexpert
  • 1996 - 2002: consultant in cadrul unor firme de consultanta straine
  • 1993 - 2003: profesor ASE
  • 1992: a absolvit Facultatea de Management Industrial, ASE

 

 

Agricover Grup, pe scurt:

  • 641 de angajati
  • Cuprinde firmele Agricover SA, Agricover SRL, Agricover Credit IFN SA si Agro Advice SRL
  • Puncte de lucru in 24 de judete
  • Afaceri de 20,4 mil. euro in primul trimestru
  • Fluctuatie de personal de 3% in primele sase luni
  • 42 de ani, media de varsta in cadrul grupului 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO