Profesii

Sir Richard Branson, aventurier, celebritate, om de afaceri: Ca lider, este important să vezi mereu ce este bun la fiecare persoană

Sir Richard Branson, aventurier, celebritate, om de afaceri: Ca lider, este important să vezi mereu ce este bun la fiecare persoană

Sir Richard, Branson fondatorul Virgin Group: Am început cu un Boeing 747 la mâna a doua, traversând Atlanticul de la Londra la New York pentru a vedea dacă oamenii vor aprecia maniera mai „per­so­na­lizată“ de a călători. Şi, din fericire, le-a plăcut.

Autor: Ioana Nita

18.05.2012, 00:05 1277

Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, cunoscut atât pentru cas­ca­doriile pe care le face cu ba­lo­nul sau cu barca, cât şi pentru aven­turile sale în lumea afacerilor, îşi pe­trece cea mai mare parte din viaţă călătorind. An­treprenorul se află mereu între continente, proiecte şi diferite modalităţi extravagante de petre­cere a timpului liber la care nu s-ar aştepta nimeni de la omul care deţine cea mai extra­va­gantă companie aeriană.

Branson a început să îşi construiască "im­pe­riul" în anii '70, când a lansat trupe de muzică, cum ar fi Sex Pistols, prin intermediul casei de dis­curi Virgin Records. De când a vândut casa de discuri în 1992, portofoliul său s-a diver­si­ficat şi a inclus de toate, de la vinuri până la călă­torii în spaţiu. Cel mai probabil, Richard Bran­son este cunoscut în special datorită com­paniilor sale aeriene care au revoluţionat in­dus­tria din 1984, când un zbor comercial cu care tre­buia să călătorească a fost anulat şi el a înce­put să vândă bilete pentru un avion pe care îl închiriase.

Investind celebritatea

Branson a fost criticat pentru faptul că este pre­gătit în orice moment să fie în centrul aten­ţiei, însă priceperea de a crea brand-uri a pus în umbră criticile. În ultimul timp a început să "investească" celebritatea şi fondurile sale într-o varietate de cauze, printre care se nu­mără sal­va­rea unor specii aflate pe cale de dis­pa­riţie şi pro­movarea rezolvării conflictelor în mod paşnic prin intermediul unei organizaţii numite "The Elders". Jurnaliştii de la The Wall Street Journal s-au întâlnit cu miliardarul britanic într-una dintre opririle sale pe aeroportul JFK din New York, unde a lansat recent o nouă sală de aşteptare pentru pasagerii Virgin Atlantic. Iată ce spune el:

Păstrez numeroase notiţe. Carneţelele au făcut întotdeauna parte din viaţa mea. Dacă sunt într-un avion al companiei Virgin, mă ridic şi fac cunoştinţă cu echipajul şi cu pasagerii, primesc reacţii şi notez totul. Dar atunci când mă aflu pe insula Necker (Insulele Virgine britanice), tot ce am la mine este o cremă de protecţie solară, spune Branson.

Fiecare zi este diferită, fascinantă de-a dreptul şi o experienţă din care se poate învăţa. În Canada, omul de afaceri susţine o lege pentru a salva urşii polari. În Madagascar el o să meargă pentru a încerca să salveze lemurul.

Ieri am fost pe scenă cu Amnesty Inter­national (organizaţie ne­guver­namentală care promo­vează drepturile omului), iar azi mă ocup de afaceri la Virgin Atlantic, a continuat Branson. Urăsc să stau în hoteluri cu sute de ca­mere. Şi nu îmi place să merg la hoteluri unde înregistrarea se face la o recep­ţie formală. Mai degrabă aş prefera să stau pe canapea şi să fiu înregistrat sau ideal ar fi să fiu înregistrat înainte de a ajunge la hotel.

Ceasul meu este o ediţie limitată Bulova Accutron. De fiecare dată când un astfel de ceas este vândut, o parte din venituri sunt transferate către fundaţia de caritate Virgin Unite.

Mi-am pe­tre­cut întreaga viaţă încercând să dau un exemplu pentru re­nun­ţarea la cravată. Mi se pare atât de trist să mergi într-o ţară ca Japonia, unde toată lumea se îmbracă la costum. Priveşti imaginile minunate care-i înfăţişează acum 100 de ani, când purtau acele robe frumoase şi te gândeşti: "Cum de au acceptat cravata?" Îmi par atât de incomode şi restrictive. Mă gândesc că oamenii care conduc departamentele companiilor au suferit toată viaţa lor şi sunt condamnaţi dacă generaţia următoare nu va avea de suferit.

Îmi place kiteboard-ul. Placa mea preferată este Cabrinha. Nu sunt o persoană foarte religioasă, dar dacă ar fi să mă convertească cineva, acela ar fi arhiepiscopul Tutu. Cred că a dat un exemplu incredibil lumii atunci când adus iertarea printre oameni în Africa de Sud după ce s-a prăbuşit regimul apartheid. Motivul pentru care am intrat în afacerea cu compania aeriană a fost din cauza frustrării din experienţa groaznică pe care o ai când mergi cu alţi operatori aerieni. Am început cu un Boeing 747 la mâna a doua, traversând Atlanticul de la Londra la New York pentru a vedea dacă oamenii vor aprecia maniera mai "per­so­na­lizată" de a călători. Şi, din fericire, le-a plăcut.

Filmele care fac într-adevăr diferenţă sunt documentarele. "Sharkwater" este unul dintre documentarele care mi-au schimbat viaţa.

Aş putea să trăiesc fără friptura tipică de la cina englezească. Dacă afacerile sunt prospere, îmi place să savurez un pahar de şampanie. Ca lider, este important să vezi mereu ce este bun la fiecare persoană şi să nu critici niciodată. Dacă spuneam vreodată ceva rău despre cineva când eram mic, mama mă punea să mă uit în oglindă. Mereu am crezut că este bine să încerci să te împrieteneşti cu duşmanii tăi. Acum mai mulţi ani, compania British Airways a făcut eforturi extraordinare pentru a ne scoate de pe piaţă. După pronunţarea instanţei, l-am sunat pe Colin Marshall, şeful British Airways, şi i-am propus să luăm prânzul împreună. Cred că s-a întrebat cum mi-a trecut prin cap să fac asta. Cu toate acestea, am luat masa de prânz la casa mea din Londra şi am devenit prieteni, lăsând în urmă divergenţele anterioare.

Nu există un cadou mai frumos decât o fotografie. Stephen Colbert mi-a trimis recent o poză înrămată cu el îmbrăcat ca mine şi dând cu aspiratorul, pe fundal având un model nud. Este asemănătoare cu o poză de-a mea în care practic kiteboarding-ul şi am primit-o cu bucurie pentru că toate fotografiile şi caietele din biroul meu din insula Necker au ars într-un incendiu. Ador muzica lui Peter Gabriel, el fiind şi unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Recent, mi-am cumpărat din Las Vegas o pereche de pantofi Allen Edmonds pe care îi port tot timpul. Tocmai mi-am petrecut două zile în regiunea Silver Bank din Atlantic, pe unde trece aproape fiecare balenă din ocean o dată pe an. Silver Bank este la aproape 600 mile de Republica Dominicană. Am înotat cu aceste creature magnifice.

Puii de balenă vin şi se joacă cu tine - este cu adevărat una dintre cele 20 de minuni din viaţa mea. Cred că o să merg acolo în lunile martie şi aprilie ale fiecărui an şi o să împărtăşesc experienţa şi cu alte persoane. Consider că atunci când faci poze, pierzi bucuria momentului. Însă sunt norocos pentru că există atâţia oameni în jurul meu care fotografiază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO