Profesii

Şomajul a scăzut în ianuarie până la nivelul de dinainte de criză

Şomajul a scăzut în ianuarie până la nivelul de dinainte de criză

Autor: Adelina Mihai

24.02.2011, 23:48 26

Rata şomajului a scăzut la 6,74% în luna ianuarie, pentru ceade-a zecea lună consecutiv, ajungând aproape la nivelul din lunaaugust a anului 2008 (când era de 6,6%), potrivit datelor raportateieri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).În prezent, în România există 614.976 de şomeri, cu aproape 15.000mai puţini decât la sfârşitul anului trecut, numărul şomerilorfiind în scădere cu peste 126.000 de persoane faţă de ianuarie2010.

Scăderea ratei şomajului pentru zece luni consecutiv, perioadăîn care numai statul a anunţat că ar fi făcut 100.000 deconcedieri, este paradoxală şi nu face decât să valideze ceea ce auspus analiştii şi economiştii de-a lungul timpului: că statisticilerealizate de ANOFM nu relevă adevărata cifră a şomajului. Dealtfel, ZF a scris chiar la începutul acestei luni că pestejumătate de milion de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă laagenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţeleoficiale.

Ca urmare, celor peste 600.000 de şomeri aflaţi în prezent înplată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc demuncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă laoficiile de muncă. Astfel, numărul persoanelor care nu au loc demuncă este de fapt mult mai mare, în condiţiile în care există 4,5- 5 milioane de salariaţi la o populaţie ocupată de 10 milioane depersoane, deci 5 milioane de persoane apte de muncă despre care nuse ştie ce fac.

Totuşi, rata şomajului calculată conform normelor BirouluiInternaţional al Muncii (BIM) a ajuns la 6,9% în cel de-al treileatrimestru al anului trecut, în creştere cu 0,1% faţă de trimestrulanterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional deStatistică pe baza datelor din "Cercetarea statistică asupra forţeide muncă în gospodării (AMIGO)".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO