Profesii

Şomajul a scăzut nouă luni consecutiv în 2010, după 20 de luni de creştere

Şomajul a scăzut nouă luni consecutiv în 2010, după 20 de luni de creştere

Autor: Adelina Mihai

12.01.2011, 23:49 43

Rata şomajului a scăzut pentru cea de-a noua lună consecutiv îndecembrie anul trecut, ajungând la 6,87%, corespunzătoare unuinumăr de aproape 630.000 de şomeri.

Există mai multe explicaţii pentru scăderea ratei şomajului:ieşirea din perioada acordării de indemnizaţie de şomaj a celorcare nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, munca la negru,noile angajări făcute de mediul privat, dar şi plecarea la muncăîn străinătate cu forme legale de muncă. Pe tot parcursul anuluitrecut, peste 110.000 de români au ieşit din şomaj.

"Numărul de şomeri a scăzut deoarece mulţi au ieşit din şomaj,iar indemnizaţia se poate acorda pentru maximum un an. În plus,nici nu s-au făcut prea multe disponibilizări în decembrie, dar cusiguranţă rata şomajului va creşte, deoarece s-au anunţat 10.000 -15.000 de noi disponibilizări. Datele nu trebuie privite cu preamult optimism", este de părere Mariana Câmpeanu, fost ministru almuncii şi membru în Comisia pentru muncă în Camera Deputaţilor.

Din statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei deMuncă (ANOFM) au ieşit peste 110.000 de şomeri de la începutulanului trecut, deşi - cel puţin teoretic- numărul şomerilor ar fitrebuit să crească, având în vedere că numai în primele nouă luniale acestui an au fost disponibulizaţi peste 140.000 de salariaţi,potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Paradoxulscăderii unei rate a şomajului care a ajuns la cote de creştereistorice anul trecut într-un an în care companiile au continuatrestructurările se poate explica şi prin faptul că o parte dinsalariaţi s-au pensionat, iar firmele nu au făcut înlocuiri pepoziţiile ocupate de aceştia. Astfel, numărul salariaţilor poatescădea fără ca rata şomajului să crească, având în vedere că,trimestrial, 70.000- 80.000 de oameni ies la pensie.

"Şomajul a scăzut pentru că se creează noi locuri de muncă,economia privată merge foarte bine. Eu am spus încă din aprilie căva scădea, în pofida temerilor că va creşte, numai eu ştiu ocompanie din Alba care caută 1.000 de oameni. Probleme mai mari aleşomajului sunt în judeţele Mehedinţi şi Vaslui, dar şi acololucrurile încep să se mişte", a spus Silviu Bian, preşedinteleANOFM. Întrebat de ce nu se regăsesc pe listele agenţiilor de şomajcei peste 80.000 de bugetari concediaţi, Bian a răspuns că o mareparte dintre aceştia s-au angajat sau şi-au deschis un businesspropriu.

Pe de altă parte, tot ieri, Ioan Botiş, ministrul muncii, a spuscă este posibil ca în luna februarie să crească rata şomajului, darnu semnificativ.

"Nu cred că putem vorbi de şomeri pe hârtie mai puţini. Prinmodificările aduse în domeniu, cred că am dat o altă perspectivăcelor ce se duc la agenţiile de şomaj. O parte, cu siguranţă, augăsit locuri de muncă", a spus Botiş, citat de Mediafax.

De ce există locuri de muncă vacante şi 600.000 deşomeri?

Deşi avem una din cele mai mici rate ale şomajului din Europa,există peste 620.000 de persoane aflate în şomaj. Paradoxal, înfiecare săptămână ANOFM anunţă câte 4.000 - 5.000 de locuri demuncă vacante, pentru care se găsesc cu greu candidaţi. Motivul?Profilul celor care îşi caută un job nu corespunde cu ceea ce cautăangajatorii. De altfel, Premiul Nobel pentru Economie a fostdecernat anul trecut economiştilor Peter A. Diamond, Dale T.Mortensen şi Christopher A. Pissarides pentru teoria "Markets withSearch Frictions" ("Pieţe unde există fricţiuni la întâlnireacererii cu oferta"), teorie care explică de ce rata şomajului esteîn continuare foarte mare, deşi există locuri de muncă vacante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO