Profesii

Specialistii din IT raman in continuare cel mai greu de recrutat

22.02.2009, 16:38 181

"Avem dificultati in ceea ce priveste recrutarea anumitor profiluri specifice, cum sunt, spre exemplu, designerii, insa acestea sunt dificultati normale pentru ca nu avem scoli pentru astfel de specializari. In plus, lucram la dezvoltarea unui program intern pentru a face training in acest sens cu juniorii din companie. Simtim ca exista o concurenta in ceea ce priveste inginerii IT si programatorii cu companiile mari precum Microsoft, HP sau IBM. Cu toate acestea, pana acum am reusit sa ne indeplinim obiectivele", explica Olivier Allaert, director de resurse umane al filialei locale a companiei franceze Ubisoft Romania, cel mai mare producator de jocuri video din Europa.

Fata de acum jumatate de an, cand salariatii din IT erau priviti ca unii dintre cei mai "rasfatati" angajati de pe piata fortei de munca, intre timp, asteparile salariale ale IT-istilor s-au schimbat, acestia preferand sa ramana pe pozitiile pe care le ocupa in prezent, constienti ca o mutare nu inseamna neaparat un salariu mai mare.
Arhitectii software, managerii de proiect si programatorii seniori ajung sa aiba salarii cuprinse intre 1.000 si 2.000 de euro. Pe de alta parte, un manager poate castiga intr-o companie multinationala mare pana la 5.000 de euro net pe luna, iar in cazul unui manager general venitul net poate depasi 10.000 de euro net pe luna.
"In IT sau consultanta pe tehnologie, candidatii care pana acum aveau asteptari salariale mari sunt mai greu de atras in procese de recrutare. De exemplu, un programator care are un salariu curent de 2.000 de euro pana in acest moment era mai usor de recrutat cu o oferta putin mai mare sau similara. Dar acum, acest tip de candidat tinde sa ramana in aceeasi pozitie care ii ofera un grad de certitudine mai mare", spune Ana Giurca, business development manager la firma de recrutare Catalyst Solutions. In plus, seniorii care au o vechime cat mai mare intr-o companie prefera sa nu isi asume riscul schimbarii jobului pentru ca pozitia lor in compania curenta este stabila si oarecum privilegiata, avand in vedere ca, in general, cand se fac disponibilizari se incepe cu juniorii si cu ultimii angajati.
Giurca adauga ca exista mai multe aplicatii la un job, insa acest lucru nu garanteaza neaparat o mai buna calitate.
"Daca pana acum, de exemplu, pe o pozitie de programator C++ sub Unix numarul de aplicatii era de sapte - zece, dintre care una sau doua erau relevante, pentru aceeasi pozitie au venit in numai doua zile peste 30 de aplicatii cu un numar similar de aplicatii relevante", spune ea.
In alta ordinde de idei, specialistii sunt de parere ca in aceasta perioada recrutarea a devenit mai usoara pentru pozitiile care cer pana in doi ani de experienta si fara un profil foarte complex, cum ar fi cele de mentenanta sau suport.
"Daca in noiembrie pentru un proiect de recrutare pentru sapte agenti relatii clienti am implicat doi recrutori timp de patru saptamani, iar numarul de aplicatii a fost undeva la 200, in ianuarie, pentru acelasi tip de proiect am primit peste 400 de aplicatii si a fost inchis in mai putin de doua saptamani. Acest lucru se intampla si pentru ca numarul ofertelor de joburi a scazut, iar pe de alta parte numarul de absolventi s-a dublat", spune Giurca. Candidatii care au un job stabil si un salariu bun vor fi mai greu de recrutat. Mai ales ca in aceasta perioada companiile au pus punct cresterilor salariale si ofertele salariale mari nu se mai fac cu atata usurinta. Acest fenomen este specific mai ales pozitiilor de programator, dezvoltator sau celor care lucreaza in consultanta pe tehnologie.
In alta ordinde de idei, pozitiile de entry-level, precum si cele care nu presupun o anumita calificare sunt mult mai usor de recrutat.
"Recrutarea necalificatilor se face mai usor in special in constructii. Cel mai greu se recruteaza inca specialistii IT, mai ales programatorii cu experienta. Se primesc cu aproximativ 20% mai multe aplicatii de personal cu calificare inalta si experienta, multi dintre acestia provenind din domeniul financiar-bancar", explica Mirela Marinescu, recruitment director al grupului cu activitati de recrutare APT.
Cu toate acestea, spre deosebire de perioada in care companiile se confruntau cu o criza de oameni, iar perioada de recrutare era destul de indelungata, in situatia actuala aceasta perioada nu a scazut, fiind mai multi candidati care trebuie selectati.
"Cel mai greu se recruteaza in domeniile IT si cercetare-dezvoltare, cand este vorba de proiecte care implica dezvoltarea unor programe speciale. De asemenea, angajatii care vorbesc limbi straine exotice din centrele din outsourcing sunt greu de gasit", explica Iuliana Badea, sales manager la compania de recrutare Lugera & Makler.
In ceea ce priveste candidatii care sunt in vizorul head-hunterilor, acestia sunt putin mai greu de convins sa faca o schimbare in aceasta perioada.
"Este vorba de nesiguranta pe care o afiseaza cei pe care ii contactam, insa pentru headhunter acest lucru nu ar trebui sa fie o problema, este ceva obisnuit. Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam este faptul ca unii dintre candidati nu sunt dispusi sa aleaga un loc de munca la o companie de tip start-up care intra pe piata, indiferent de pozitie si chiar daca firma are un renume pe piata internationala", spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice Human Resources, care a adaugat ca urmeaza sa intre pe piata o companie cu activitati in industria materialelor de constructii si una care produce polietilena, fara a preciza insa numele acestora.
In opinia lui Scarlat, unul dintre motivele pentru care pozitiile tehnice sunt mai dificil de recrutat este faptul ca acestea implica o anumita specializare, iar candidatii sunt limitati numai la domeniile in care sunt specializati sau in domenii asemanatoare, altfel integrarea fiind mai indelungata.
 
Salarii In IT&C
  • 1.000 - 2.000 de euro net pe luna - arhitectii software, managerii de proiect si programatorii seniori
  • 5.000 de euro net pe luna - un manager de proiect sau team leader intr-o multinationala mare
  • 10.000 de euro net pe luna - manager general de multinationala

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO