Profesii

Stefan Arzner, HR manager & integration leader, GE Money Romania: Am avut nevoie de sase luni pentru a gasi un analist financiar

Stefan Arzner, HR manager & integration leader, GE Money Romania: Am avut nevoie de sase luni pentru a gasi un analist financiar

Stefan Arzner, HR manager & integration leader, GE Money Romania

02.11.2008, 16:32 240

GE Money a intrat pe piata locala in trimestrul al treilea al anului 2006 prin achizitionarea a trei companii specializate in servicii financiare: Leasemart Holding BV (detinatoare a companiei Motoractive Leasing), Ralfi IFN (companie care ofera credite de consum) si Domenia Credit IFN. "La inceputul 2007, aveam circa 550 de angajati, pentru ca la finele anului numarul acestora sa creasca la 850 de angajati. Am angajat un numar mare de oameni in 2007 pentru ca aveam nevoie sa ne construim cresterea si sa integram anumite functionalitati", spune Stefan Arzner, senior HR manager & integration leader, GE Money Romania.

El mentioneaza ca procesul de comasare a celor trei companii sub o singura entitate a fost dificil tocmai prin prisma faptului ca a fost vorba despre trei entitati aflate in momente diferite de business. "A fost un proces anevoios pentru ca cele trei companii se aflau in stadii diferite de dezvoltare. Am cautat sa nu avem o abordare de tipul 'one size fits all' si am fost preocupati de cum sa facem sa inglobam trei culturi organizationale intr-una singura. Mai mult, toate aceste lucruri a trebuit facute astfel incat sa si continuam sa crestem", afirma Arzner. In procesul de integrare a celor trei organizatii nu s-a trecut peste nicio etapa, ci doar s-a avut in vedere prioritizarea anumitor activitati.
In vreme ce activitatile tehnice ale celor trei companii au fost integrate complet sub umbrela GE Money Romania, integrarea culturala nu s-a finalizat, fiind nevoie sa treaca cel putin cativa ani. "In ultimii ani am trecut printr-un proces continuu de schimbare si totodata de dezvoltare. De exemplu, anul acesta am fost nevoiti sa mutam 400-500 de persoane sub un singur acoperis", afirma Arzner.
La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, compania avea 980 de angajati. Cel mai probabil, pana la sfarsitul acestui an se va depasi pragul de 1.000 de oameni.
"In 2009, cresterea de personal va fi de 10-12%. Vom continua sa crestem numarul angajatilor din zona de vanzari pentru ca ne propunem sa deschidem mai multe locatii. Pana acum am fost preocupati mai mult de cantitate si nu neaparat de calitate. De acum inainte focusul nostru va fi sa aducem oameni de calitate, care sa ne asigure o productivitate ridicata", subliniaza reprezentantul companiei. Cresterea efectivului de personal previzionata pentru anul viitor inseamna ca mai bine de 1.100 de oameni vor lucra in cadrul subsidiarei locale a diviziei de finantari pentru retail a GE.
Pentru recrutarea personalului, compania a fost aproape exclusiv resursele departamentului intern de resurse umane. "Am recrutat atat de la competitie, cat si proaspat absolventi. Chiar daca pe piata locala a fortei de munca se simte un deficit de personal, daca ai o echipa competitiva de resurse umane, poti sa gasesti angajatii de care ai nevoie", mentioneaza Arzner.
Deficitul de personal se simte mai ales in randul specialistilor cu cativa ani de experienta. De exemplu, compania a avut nevoie de sase luni pentru a gasi un analist financiar. Una dintre sursele cele mai eficiente pentru recrutarea de personal in Romania este internetul, in vreme ce pe alte piete, recrutarea online nu este atat de eficienta. "Am incercat sa ne atragem angajatii prin intermediul unui brand foarte bun si al unei politici salariale competitive la nivelul pietei. Insa degeaba ai un brand bun de angajator daca nu iti respecti promisiunile facute oamenilor. De asemenea, in ultimul timp am introdus o serie de benficii, cum ar fi un medical plan, care ne-au ajutat destul de mult", afirma Arzner.
 
 
Media de varsta, 27 de ani
Intrand pe o piata emergenta, pe care predomina entuziasmul, compania si-a format o echipa tanara, in care media de varsta este de 27 de ani. "O echipa tanara are un avant specific si o dorinta mult mai mare de a invata lucruri noi. Avem un elan bun, chiar daca ne lipseste putin experienta. Incercam sa compensam aceasta carenta prin faptul ca ii permitem fiecarui angajat sa se dezvolte indiferent de varsta pe care o are", spune Arzner. El mentioneaza ca in unele tari in care este prezent grupul, media de varsta este cu mult mai mare. "In Elvetia de exemplu, daca te duci intr-o banca, observi ca media de varsta a managementului este de peste 40 de ani. Acolo, varsta este un criteriu important. In compania noastra acest lucru nu este valabil", declara Arzner, care la origine este elvetian.
Managerul de resurse umane spune ca GE Money nu a dorit neaparat sa isi creeze o echipa tanara, insa particularitatile pietei fortei de munca au condus la acest lucru. "Trebuie sa le dai sansa oamenilor sa acumuleze experienta. Ca angajator, nu trebuie sa ai pretentia ca un tanar de 25 de ani sa stie totul. Pentru ca respectivul individ sa obtina experienta, trebuie sa i se dea sansa sa lucreze intr-o multinationala si sa treaca printr-un ciclu de business." Elvetianul considera ca in zona serviciilor financiar-bancare un angajat ajunge la un nivel acceptabil de cunostinte dupa ce a lucrat cel putin doi ani in domeniu.
Atunci cand vor sa recruteze un candidat, angajatorii de pe piata locala ar trebui sa caute punctele forte ale sale si sa vada cum le-ar putea pune in valoare pentru organizatie. Greseala pe care o fac multi dintre angajatori este ca acorda prea multa atentie experientei trecute in CV si uita de abilitatile candidatilor.
"In cazul nostru, totul se rezuma la asigurarea unei cresteri profesionale a oamenilor care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu avansul businessului. Suntem preocupati si de crearea unei platforme de talente, capabile sa preia la un moment sarcinile lasate descoperite prin plecarea angajatilor", afirma Arzner.
El considera ca una dintre modalitatile prin care o companie poate pregati un plan de succesiune este investitia in training. Insa, un program de formare profesionala trebuie demarat doar daca este relevant pentru specificitatea fiecarui job. Bugetul de training al GE Money pentru anul viitor va fi de 0,5-0,6 de milioane de euro. Compania are propria echipa de traineri pentru zona de sales. In acest an, bugetul de training este 250.000 - 300.000 de euro.
 
 
Cariera
  • Ianuarie 2008 - prezent: senior HR manager & integration leader, GE Money Romania
  • Iulie 2006 - prezent: senior HR manager, GE Money Romania
  • Iulie 2005 - iulie 2006: specialist de personal si administrare, GE Money Europe (Dublin-Irlanda)
  • Ianuarie 2005 - iulie 2005: director de resurse umane in cadrul diviziei globale de riscuri GE Money, sediul central
  • 2002-2004: human resources leadership program, GE Money Marea Britanie
  • 2000 - 2002: consultant resurse umane, GE Money Elvetia
 
Despre companie:
  • A intrat pe piata in al treilea trimestru din 2006 prin achizitionarea : Leasemart Holding BV, Ralfi IFN si Domenia Credit IFN.
  • A ajuns in prezent la aproape 1.000 de angajati, de la 550 de salariati, cati erau in momentul preluarii
  • Apartine de General Electric, una dintre cele mai mari si mai cunoscute companii din lume
  • 0,5-0,6 de milioane de euro, bugetul de training al GE Money pentru anul viitor.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO