Profesii

Tony Soprano pe post de model in leadership

29.03.2004, 00:00 17



Identifica problemele, gaseste o solutie si actioneaza in consecinta. Timpul necesar pentru aceste operatiuni: circa trei minute si jumatate. Acesta este stilul Tony Soprano. Personajul principal al serialului "Clanul Soprano", care urmareste destinul unei familii de mafioti, a devenit eroul unei carti de management destul de controversata pe plan international. Americanul Anthony Schneider, expert in leadership si management, sustine in cartea sa "Tony Soprano in management" ca acest cap mafiot poate reprezenta un model de lider capabil sa faca fata mediului economic actual.



"Tony Soprano nu a citit in viata lui o carte de management. Nu stie nimic despre performanta sau knowledge management si nici nu a studiat tehnici de negociere. Si totusi, intre atacurile de panica si infidelitate, petrece cea mai mare parte din timpul sau conducand cu succes o intreaga armata de oameni", spune Schneider.



El apreciaza ca intr-un mediu economic incert, liderii companiilor sunt fortati sa lucreze cu o viteza uluitoare, sa dezvolte noi metode si sisteme si sa conduca echipe care se schimba mereu. Modul in care se fac afacerile se schimba rapid, la fel ca si joburile, companiile, produsele si serviciile. "Oamenii de afaceri trebuie sa se adapteze la provocarile mediului de afaceri actual, iar Tony Soprano este un model suprinzator pentru acest nou tip de lider. Metodele sale pot parea neortodoxe, dar cu totii putem invata dela el strategii si tactici referitoare la managementul oamenilor, rezolvarea conflictelor, negociere si conducere", spune Schneider.



In opinia sa, Tony este un lidei innascut: are incredere in el, este carismatic, inspira loialitate, iar puterea sa este rareori pusa la indoiala. Poseda o combinatie unica de viziune strategica si abilitate pentru a face lucrurile cum trebuie.



Ca lider, intra constat in contact cu noi oameni si noi probleme. Conduce intr-o perioada de schimbari continue, plina de adversitati, stres si putini aliati. El reuseste sa conduca in ciuda resurselor ineficiente si a timpul prea scurt. Suna familiar?



De asemenea, are o abordare proactiva a leadershipului: asteapta ce este mai bun, este exigent si stie cum sa procedeze pentru a obtine ceea ce-si doreste.



Tony ia foarte repede decizii si, de cele mai multe ori, sunt cele corecte. In plus, niciodata nu da inapoi. "O decizie gresita este mai buna decat indecizia", pare sa spuna el. Aceasta putere de decizie il ajuta sa fie un lider eficient si un negocietor mai bun



"Stilul lui Tony Soprano este puternic concentrat pe oameni. El intelege ca oamenii sunt cea mai importanta resursa si pune pe primul loc relatiile personale, lucru care il ajuta sa construiasca echipe de succes. Gasirea rolului potrivit pentru fiecare angajat creeaza echipe eficiente care functioneaza ca unse", spune Schneider.



Sa fii rapid nu este insa suficient. Tony stie ca liderii adevarati trebuie sa fie organizati si calmi. Oricum, in cea mai pare parte a timpului.



Cei mai importanti factori pentru succesul unui lider ii reprezinta increderea si loialitatea si in aceste conditii, pentru seful clanului, minciuna inseamna moarte.



O alta calitate a lui Tony este aceea ca este un maestru al delegarii. Numai asa se poate ocupa de atatea afaceri si poate mentine atatea relatii. La un momendat el chiar spune unuia dintre capitanii sai: <Jobul tau este sa-mi faci mie munca mai usoara>. El deleaga sarcini pentru care nu are timp de pierdut, lucru care permite si altora din jurul sau sa creasca si sa aiba succes.



"Aceasta carte este destinata liderilor si managerilor, oamenilor care sunt in top sau vor sa fie. Indiferent ca lucrati intr-o firma mica sau in sectorul public, stilul Tony Soprano va poate ajuta sa conduceti mai bine si sa lucrati mult mai eficient", spune Schneider.



Criticii cartii vad in alt mod stilul Tony Soprano: "Scoateti pistolul si spuneti fortei de vanzari ca, daca nu umple carnetul cu comenzi pana la sfarsitul saptamanii, toti membrii ei vor "dormi cu pestii". Sunteti ingrijorati de faptul ca un coleg isi doreste acelasi post ca si dumnevoastra? Nimic mai simplu, taiati-i capul. Sunteti stresat si daramat de rutina zilnica de la birou - faceti ceva extrem de violent si apoi mergeti la psihiatru".



"Fii decis, treci la obiect, gandeste rapid - toate acestea sunt sfaturi bune pentru ca nimeni nu se va plange de un sef care ia rapid decizii bune, dar nu este nevoie de un mafiot care sa-ti tina predici in acest sens", spune Mattew Lynn, editorialist Bloomberg. El adauga ca nu trebuie uitat faptul ca in afaceri nu se aplica pedepse. "Daca subalternii nu te plac, ei pot oricand sa plece si sa lucreze in alta parte. La fel, clientii pot oricand sa te lase balta pentru un produs al concurentei, iar furnizorii s-ar putea sa nu te mai sune. Tony Soprano poate oricand sa impuste oamenii care nu fac ce spune el. Directorii executivi nu pot face acest lucru. Ei trebuie sa convinga oamenii sa mearga alaturi de ei. Iar asta face ca jobul lor sa fie si mai greu", a mai spus Lynn. El incheie spunand ca daca vreunul dintre colegii dumneavoastra incepe sa se comporte ciudat, sau este din ce in ce mai interesat de terapia introspectiva, nu intrati in panica: a citit prea multe carti de management.



PS: Serialul Clanul Soprano figureaza pe lista filmelor pe care urmeaza sa le difuzeze noul post de televiziune PROCINEMA.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO