Profesii

Topul ţărilor din UE în funcţie de indicele de dezvoltare umană

Topul ţărilor din UE în funcţie de indicele de...

Autor: Adelina Mihai

13.12.2014, 09:31 3206

Un indice calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite plasează România pe locul 54 în lume şi pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte „dezvoltarea umană“, indice definit, în egală măsură, de prosperitatea economică a statului, de starea de sănătate şi de educaţia populaţiei. Prioritatea strategică a României în următorul deceniu este de a intra în  „Liga I“ în rândul statelor europene – aceasta este una dintre concluziile unei cercetări realizate de prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Modelare Economică al Academiei Române. 

Indicele dezvoltării umane (IDH) este calculat de Programul Naţiu­nilor Unite pentru Dezvoltare  în funcţie de trei dimensiuni: valoarea pro­dusului intern brut/ locuitor la pa­ritatea puterii de cumpărare (PPP) ex­pri­mată în dolari, speranţa de viaţă la naştere (ani) şi educaţia (numărul mediu al anilor de şcolarizare a adulţilor peste 25 de ani şi anii de şcolarizare care se aşteaptă să fie urmaţi la nivelul copiilor). Valoarea IDH este clasi­ficată în 4 clase: foarte înaltă (mai mare sau egală cu 0,8), înaltă (între 0,7 şi 0,8), medie (între medie 0,55 şi 0,7), redusă (sub 0,55).

„Obiectivul global al României pentru anul 2025 este depăşirea valorii de 0,8 a in­di­ce­lui de dezvoltare umană, în prezent aceasta fiind de 0,785. Doar România şi Bul­ga­ria nu sunt în «liga celor mari» din UE, suntem cetăţeni de categoria a doua, ai divi­ziei B, în afara clubului“, a spus Mereuţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO