Profesii

Tot mai multi executivi isi amana pensionarea

Tot mai multi executivi isi amana pensionarea
07.06.2009, 17:28 16

Rezultatele sondajului la care au raspuns executivi din 70 de tari in lunile aprilie si mai ale acestui an arata ca acestia vor sa se retraga mai tarziu fata de acum cinci ani, cand Korn/Ferry a realizat un sondaj despre planurile de retragere a executivilor. Raportul din 2004 arata ca 44% de executivi intentionau sa se pensioneze dupa aceasta varsta.

Fara sa tina cont de varsta de pensionare, rezultatele sondajului realizat in lunile aprilie si mai ale acestui an releva ca majoritatea executivilor (63%) vor sa lucreze mai mult decat planuiau cu cativa ani in urma. Numai 25% din respondenti nu si-au schimbat planurile de pensionare in ultima vreme. Cand au fost intrebati daca angajatorul le ofera beneficii adecvate in ceea ce priveste contributia pentru pensie, 53% din executivi au spus ca nu, aproape 40% sustin ca da, iar 8% au declarat ca nu stiu exact care este programul de contributii pentru pensie din cadrul companiei.
Desi executivii planuiesc sa lucreze pana la o varsta mai inaintata, rezultatele sondajului arata ca si companiile manifesta o preocupare mai mare referitoare la pierderea cunostintelor valoroase care caracterizeaza angajatii din epoca "baby boom". "Desi cei nascuti in perioada "baby boom" intentioneaza sa ramana pe piata fortei de munca mai mult decat au planificat initial, companiile vor sa urgenteze transferul de cunostinte catre generatia urmatoare de lideri", sustine Joe Griesedieck, vicepresesinte si partener in cadrul Korn/Ferry.
Aproape jumatate din respondenti (48%) au spus ca firmele sunt ingrijorate de pierderile survenite in urma pensionarii executivilor.
"Implementarea programelor care sa faciliteze un schimb de informatii unitar de la o generatie de executivi la alta continua sa fie o problema importanta cu impact semnificativ in companiile din intreaga lume", a adaugat Griesdieck.
Cand au fost intrebati daca situatia economica este vinovata de intarzierea planurilor de retragere, executivii au avut opinii diferite. Aproape jumatate (48%) au spus ca da, chiar daca va exista o intarziere a varstei de pensionare (32%), o schimbare in strategia de economii (14%) sau luarea unei decizii de pensionare rapida (2%). Restul de 52% considera ca evolutia economiei nu a avut un impact direct asupra planurilor lor de pensionare.
 
Pensionarea la 65 de ani, decis~ anul acesta
Banca Mondiala (BM) face presiuni pentru egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani, pana in 2020, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la sfarsitul anului, potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului muncii Marian Sarbu.
In prezent, varsta de pensionare este de 63,5 ani in cazul barbatilor si 57,5 ani in cazul femeilor. BM a recomandat autoritatilor la finele lunii martie sa ridice varsta minima de pensionare peste 70 de ani pana in 2050 si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare pentru a reface echilibrul fiscal in sistemul de pensii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO