Profesii

Trainerii, printre cei platiti cel mai bine in resurse umane

02.06.2008, 18:35 72

"Trainerii au salarii mai mari fata de confratii lor din zona resurselor umane. In general, salariile trainerilor sunt cu 20-30% mai mari fata de angajatii din zona de HR. Intr-o companie de aplicatii software, un trainer intern castiga 2.000 de euro pe luna, in timp ce un specialist in recrutare castiga 1.400 de euro", explica Radu Margarit, senior trainer al companiei de training HR Synergy, adaugand ca, in ceea ce priveste diferentele intre salariile trainerilor din multinationale si companiile romanesti, acestea sunt asemanatoare, dar difera bonusurile.
De asemenea, in opinia lui Margarit, exista companii care au tarife exagerate.
"Companiile multinationale de training au tarife prea mari. Un curs de leadership, care dureaza 10-12 ore, costa aproximativ 5.000 de euro. In strainatate acelasi training ajunge sa coste 4.000 de euro", explica Radu Margarit, senior trainer al companiei HR Synergy.
Marcel Raducu, coach & trainer la compania de training si consultanta Intell Competitiv, spune ca 2008 este anul trainingurilor de leadership. In plus, el adauga ca un trainer bun care are o experienta practica minima castiga 25 - 30 de milioane de lei pe luna.
In ceea ce priveste trainerii care se ocupa de team-bulding, acestia incaseaza de la 30 de euro pe zi pana la 300 de euro, potrivit lui Sorin Suba, consultant in cadrul companiei de training si recrutare HR Analytics. Pe de alta parte, Stefan Alexandrescu, consultant independent in strategie de comunicare si resurse umane, spune ca un training de 12 zile care costa 4.500 de euro in Canada in Romania se face cu 400 de euro in 3 zile.
"In strainatate trainerii castiga de zece ori mai mult decat in Romania", mai spune el.
Pe zona de soft skills, un trainer cu experienta de un an castiga pana la 700 de euro pe luna, iar in strainatate salariile pot ajunge pana la 7.000 de euro, adica de zece ori mai mult. Pe de alta parte, tot Alexandrescu spune ca un trainer liber-profesionist castiga intre 200 de euro pe zi pana la 2.000 de euro. De retinut ca trainerii au un sistem de lucru destul de sincopat, in sensul ca nu toate zilele sunt productive. Mai mult, Ema Grigore, senior trainer la compania de corporate business HR New Elite, spune ca trainerii din provincie castiga cu 10-15% mai putin fata de Bucuresti. "Un trainer junior castiga intre 150 si 300 de euro pe zi, in medie, iar un senior poate avea tarife intre 400 si 600 de euro. Cele mai scumpe sunt programele de leadership", spune aceasta. Ea adauga ca salariile trainerilor din multinationale incep de la 1.000 de euro pe luna si ajung pana la 3.000 de euro, in timp ce in companiile romanesti se intalnesc frecvent salarii mai mici de 1.000 de euro.
Spre exemplu, tarifele orare ale trainerilor clujeni variaza intre 50 si 250 de euro pe zi.
In alta ordine de idei, succesul unui training se masoara prin cat de mult vorbesc trainerii, intrucat cursantii sunt cei care trebuie sa vorbeasca cel mai mult.
"Cel mai important este sa nu dai solutii, e suficient sa trasezi directia si sa lasi clientul tau sa rezvolve singur problemele si sa foloseasca propria creativitate", explica Anda Rasca, general manager ABC Training Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO