Profesii

Un business development manager din IT trebuie

Un business development manager din IT trebuie

Irinel Burloiu, business development manager Intel pentru Romania si Bulgaria

25.02.2008, 20:21 61

Deoarece include foarte putina munca efectiva de birou si mai mult intretinerea de contacte cu institutii si persoane relevante pentru afacerile companiei, pentru a ocupa jobul de business development manager in industria de IT trebuie sa ai o excelenta capacitate de negociere si contacte bune la nivelul mediului de afaceri.
"De asemenea, aceasta pozitie presupune posibilitatea de a implementa strategiile globale ale companiei la o scara mai mica, cum este cea a pietelor din Romania si Bulgaria", spune Irinel Burloiu, business development manager al Intel pentru Romania si Bulgaria.
Oficialul Intel considera ca nu exista o "zi tipica" de lucru in jobul sau. Totusi, in cateva repere, ziua de lucru incepe la ora opt dimineata, cu cititul obligatoriu al mail-urilor, activitate care dureaza aproximativ o ora. "Practic, in aceasta perioada imi stabilesc prioritatile pentru ziua respectiva si imi adaptez agenda de lucru in functie de stadiul cel mai recent al activitatilor. De multe ori, urmeaza o sedinta scurta, in timpul careia stabilesc prioritatile impreuna cu ceilalti membri ai echipei. Restul zilei este in majoritate ocupat cu intalniri de afaceri", afirma Burloiu. El subliniaza ca procesul de comunicare interna din cadrul companiei detine un rol extrem de important in cazul unui business development manager.
"Ziua de lucru se termina de multe ori dupa opt seara, insa nu inainte de a stabili, macar in linii largi, prioritatile pentru ziua urmatoare", precizeaza reprezentantul Intel.
Pe langa pozitia de business development manager, Burloiu detine si functia de director al reprezentantei Intel din Bucuresti. Acest lucru presupune integrarea locala a tuturor activitatilor companiei si definirea planurilor si strategiilor locale. Totodata, oficialul Intel se ocupa si de activitatea administrativa, care ofera companiei o imagine exacta a situatiei afacerilor si proiectelor derulate in Romania.
Caracteristicile jobului de business development manager au in vedere gasirea de oportunitati pentru compania pe care o reprezinta si de a implementa programele derulate de organizatie, afirma Burloiu.
"Chiar daca diferentele dintre un business development manager care activeaza in diverse domenii nu sunt foarte mari, in IT acesta trebuie sa fie o persoana tot timpul la curent cu noutatile din sector, dar si sa aiba un foarte bun background tehnologic", crede Burloiu.
Spune ca jobul sau este similar cu cel al unui deschizator de drumuri, in sensul ca trebuie sa gaseasca mereu modalitati prin care compania sa castige teren pe piata locala, dar si sa se inconjoare de oameni care identifica oportunitati si apoi sa propuna cele mai bune metode de concretizare a acestora in afaceri care aduc profit in business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO