Profesii

Unde a lovit recesiunea americana cel mai puternic la nivel executiv. Managerii americani de peste 40 de ani tin cu dintii de job. Daca-l pierd, adio sanse de angajare

Unde a lovit recesiunea americana cel mai puternic la nivel executiv. Managerii americani de peste 40 de ani tin cu dintii de job. Daca-l pierd, adio sanse de angajare
26.07.2009, 15:49 27

"Acesti manageri tind sa fie mai vulnerabili pentru ca sunt (sau cel putin sunt perceputi a fi) mai costisitori decat omologii lor mai tineri, le lipsesc cunostintele in domeniul hi-tech pentru a-si eficientiza activitatea si se confrunta cu o scadere pe piata muncii care se va mentine mult timp de acum inainte", sustine Francis Diebold, profesor de finante si statistica in cadrul scolii de business Wharton.

Angajatii de top de varsta mijlocie raman vulnerabili, in conditiile in care nu exista perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia somajului in Statele Unite pana in 2013, arata cel mai recent studiu realizat de scoala de business Wharton.

Daca disponibilizarile facute in timpul perioadelor de recesiune anterioare in randul acestor angajati erau temporare, acum exista mult mai putine semne care sa arate ca acest lucru se va intampla si acum.

 

 

Somaj record

 

Chiar daca exista destul de mult optimism in ceea ce priveste evolutia ratei somajului pe piata muncii, semnele nu sunt inca incurajatoare: in SUA existau 14,7 mil. de someri inregistrati in iunie, numar in crestere cu 200.000 fata de luna mai si cu 40% mai multi comparativ cu cei 8,7 mil. someri inregistrati aceeasi perioada a anului trecut.

Luna trecuta, rata somajului in SUA a urcat la 9,5% de la o rata de 9,4% inregistrata in iunie, cand numarul somerilor a stabilit un nou record al ultimilor 26 de ani.

Pentru populatia de peste 45 de ani, rata somajului este in jurul valorii record de 6,9%, de peste doua ori mai mare fata de cea inregistrata in iunie 2008 - de 3,4%.

Comparativ, in urma recesiunii din 2001, rata somajului pentru acest grup de varsta a ajuns la varful de 4,6% in ianuarie 2003, fata de valoarea de 6,4% inregistrata in ianuarie 2009.

 

 

Greu de reangajat

 

Managerii de varsta mijlocie au sanse mici de angajare si in cazul in care ar exista un job disponibil pe o pozitie similara in cadrul altei companii. Cel mai probabil, angajatorii nu vor face noi angajari si vor incerca sa ocupe pozitia cu un angajat intern.

"Desi in unele industrii va exista mereu cerere ablilitati manageriale, angajatilor de varsta mijlocie care au functii de conducere le va fi greu sa se repozitioneze in raport cu angajatii mai tineri care au dobandit noi competente", a spus Matthew Freedman, profesor la Cornell University.

Beneficiile pe care le aduc cunostintele in domeniul noilor tehnologii au crescut, ceea ce ii avantajeaza in mod cert pe angajatii tineri.

"Angajatii mai tineri vor putea sa profite mai usor de noile oportunitati de joburi", a mai spus Freedman.

In unele industrii, precum cea auto, publishing, retail sau cea a serviciilor financiare, managerii de varsta mijlocie ar putea sa nu mai ocupe niciodata functia pe care au avut-o, pentru ca este posibil ca de acel job sa nu mai fie nevoie vreodata pe piata. "Managerii concediati cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani descopera ca abilitatile pe care si le-au construit de-al lungul anilor nu mai sunt la fel de solicitate precum erau altadata", a mai spus Freedman.

 

Reduceri salariale si job-hunting

 

Managerii cu varste inainatate ar trebui sa fie pregatiti pentru o reducere salariala cuprinsa intre 15 si 30%, potrivit estimarilor lui Lynn Reaser, vicepresedintele National Association for Business Economics, o asociatie formata din 2.300 de economisti din SUA.

Aceasta categorie de angajati va trebui sa fie pregatita pentru "job-hunting", multe interviuri de angajare, un rol deosebit de important avandu-l networkingul si utilizarea contactelor pe care le-au dobandit anterior.

"Majoritatea se vor descurca prin reluarea legaturilor cu colegii de scoala, de serviciu sau cu membri din diverse cluburi sau organizatii religioase", a mai spus Reaser.

Sa fii somer la o varsta inaintata poate fi si o veste buna, daca ai conceptiile potrivite. Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru ca managerul sa se reevalueze si sa isi repozitioneze directia in care va merge din punct de vedere profesional.

"Ar putea fi o perioada in care sa te retragi si sa te gandesti la prioritatile tale si la ceea ce nu ai fost capabil sa faci pana in acest moment al vietii", precizeaza Nancy Rothbard, profesor in cadrul scolii Warthon.

 

 

Interim management, consultanta sau reinstruire

 

Cea mai buna optiune pentru managerii concediati ar putea fi interim managementul, oferirea de servicii de consultanta sau freelancing-ul. Perfectionarea sau urmarea unor traininguri pentru dezvoltarea profesionala este o alta optiune.

Universitatile raporteaza o majorare a numarului de aplicatii care provin de la persoane mai in varsta care se intorc sa studieze, ca o masura adoptata pentru maximizarea sanselor de angajare.

"Cu cat esti mai batran, cu atat esti mai putin stimulat sa urmezi traininguri si odata ce finalizezi instruirea, ai mai putin timp sa culegi roadele. Sa faci training la o varsta inaintata nu este o pierdere de timp. Este o investitie mare in timp si bani, insa unii angajati nu au niciun motiv sau nu dispun de flexibilitatea necesara pentru a face asta", a mai spus Freedman.

Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca cererea de manageri talentati si executivi de peste 40 de ani va reveni in cele din urma. Intre timp, vor mai exista restructurari in randul managerilor de varsta mijlocie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO