Profesii

Vă place să lucraţi în birouri de tip open space?

Vă place să lucraţi în birouri de tip open space?

Autor: Adelina Mihai

26.03.2012, 00:04 4524

Birourile de tip open space încurajează angajaţii să comunice mai eficient, să performeze mai bine în echipă şi totodată să fie mai creativi - cel puţin aşa spun studiile internaţionale din domeniul resurselor umane. Practica a arătat însă că, dacă unor angajaţi le place că pot comunica mai uşor cu echipa într-un astfel de mediu, pe alţii ideea de a auzi discuţii nesfârşite, parcă, despre problemele personale ale altor colegi este de-a dreptul enervantă.

Cu toţii suntem de acord că sarcinile de lucru sunt şi trebuie să fie atât individuale, cât şi colective. Iar istoria are şi exemple pozitive în ceea ce priveşte open space-urile, cât şi rezultate de-a dreptul dezastruoase. Toyota, de exemplu, foloseşte open space-ul pornind de la ideea de a crea un spaţiu care să accelereze creativitatea, fără întreruperi, distanţă, telefoane sau e-mail-uri. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care ideile rezultate în urma acestor discuţii s-au transpus în inovaţie şi îmbunătăţire a produselor Toyota din ultimii ani. La polul opus este însă exemplul unei universităţi americane care a cheltuit milioane de dolari bune pentru a crea birouri de tip open space, care nu au făcut decât să genereze şi mai multe bârfe, zgomote şi care a condus la un moment dat chiar la interzicerea folosirii telefoanelor.

Cei care nu agreează birourile de tip open space spun că problema cea mai mare o reprezintă imposibilitatea de concentrare, cu excepţia cazului în care stau cu căştile date la maxim pe urechi. "Şansele de a te concentra la muncă scad în cazul în care: nu există un spaţiu de lucru adecvat pentru fiecare angajat (mobilier nepotrivit), nu există săli de şedinţe unde să aibă loc discuţiile care pot perturba atmosfera sau dacă în acelaşi spaţiu sunt aglomerate echipe cu ritmuri de lucru şi agende diferite, respectiv echipe zgomotoase care pot discuta ore în şir de filmul şi meciul zilei şi altele care stau cu căştile pe urechi pentru a-şi respecta deadline-urile", spune un angajat dintr-o companie IT. Însă un alt angajat spune că îi place acest tip de mediu de lucru pentru că este dinamic, "îl ţine mereu în priză", chiar dacă uneori aude copii plângând sau câini care latră prin clădire (ai şefilor).

În companiile locale, fie ele multinaţionale sau companii româneşti, majoritatea angajaţilor lucrează în open space-uri. Excepţie fac directorii generali şi şefii de departamente, care au birouri (celebrele "cuburi de sticlă") separate. Cu toate acestea, am întâlnit un CEO dintr-o multinaţională cu 2.000 de angajaţi care avea un birou de tip open space, care părea a avea chiar o dimensiune mai redusă decât cea a angajatului de lângă el. Aşa, spunea el, poate învăţa de la angajaţi şi invers.

Vă place sau nu să lucraţi în open space-uri? E mai bine ca şeful să fie alături de voi în aceste tipuri de birouri sau ar trebui să aibă birou separat?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, pe http://www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF Citiţi pe www.zf.ro/Profesii răspunsurile cititorilor la subiectul de săptămâna trecută: "S-a ajuns şi în privat să se angajeze «pe pile»?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO