Profesii

Vanzarile au luat fata bankingului si IT-ului in recrutarea online

24.12.2007, 15:34 28

Peste 60.000 de joburi de reprezentant de vanzari sau agent de vanzari au fost disponibile anul acesta pe cele mai importante site-uri de recrutare online de pe piata. Mai mult decat atat, numarul locurilor de munca din industria vanzarilor a fost aproape dublu fata 2006, potrivit statiscilor realizate de site-urile de recrutare.
"In acest moment piata de consum este una foarte dinamica si toate companiile incearca sa isi maximizeze cota de piata si cifra de afaceri pe termen scurt. De aceea, oamenii specializati in vanzari sunt foarte cautati", mentioneaza Alexandra Dinca, PR manager Neogen, compania care gestioneaza site-ul de recrutare online BestJobs.
Si la nivelul pozitiilor de middle si top management, specialisti de pe segmentul de marketing&sales au fost in topul celor mai ofertate joburi in 2007. Aproximativ 25,81% din joburile postate pe site-ul de recrutare online Profesiionline au fost afisate anul acesta pe domeniul de vanzari, cu doar 0,01% mai putine decat cele de pe Comunicare&PR.
Cererea mare de specialisti in vanzari nu este insa determinata de un deficit in aceasta zona de activitate, spun reprezentantii site-urilor de recrutare. Cresterea ofertelor pe acest segment este doar rezultatul dezvoltarii domeniului de sales si al cresterii competitivitatii pe piata locala. "Nu se poate spune ca domeniul vanzari este deficitar in ceea ce priveste forta de munca. Daca in IT exista o lipsa cronica de specialisti, iar barierele de intrare in aceasta zona sunt destul de mari, fiind necesara o educatie consistenta, in vanzari pot intra mult mai multe categorii de oameni", spune reprezentanta Neogen.
Mai mult decat atat, vanzarile se vor mentine in topul celor mai ofertate joburi online si in 2008, deoarece evolutia companiilor este cea care creeaza multe locuri de munca pe acest segment de activitate. Nu se poate spune acelasi lucru pentru perioada 2010 - 2011, cand maturizarea pietei locale va crea oportunitati de joburi in vanzari pornind de la alte premise. PR managerul Neogen spune ca "daca in acest moment piata este a vanzatorilor - in sensul ca foarte multe domenii de activitate nu fac fata cererii foarte mari -, in cativa ani piata se va maturiza. Atunci, nevoia de oameni de vanzare va fi data de necesitatea mentinerii pozitiei pe piata, castigata pana in acel moment".
Bankingul si IT-ul, segmentele de piata care au aparut cel mai des in discutiile despre deficit de personal in acest an, s-au situat in topul principalelor oferte online de joburi. Desi IT-ul a avut o oferta la fel de bogata ca in 2006, bankingul nu a reusit de cele mai multe ori sa surclaseze cererea, ascendenta anul acesta, de ingineri. Alexandra Dinca subliniaza faptul ca "in banking, la fel ca in vanzari, cererea mare este acoperita atat de oameni care deja exista in sistemul bancar, cat si din alte domenii", fapt care face ca cererea pe acest domeniu sa nu creasca foarte mult de la an la an.
Ofertele de joburi pe domeniul IT de pe cele trei site-uri de recrutare online eJobs, MyJobs si best jobs au totalizat peste 36.000 de joburi anul acesta si au constituit cea mai numeroasa oferta de locuri de munca, dupa vanzari. Bankingul a oferit doar 16.000 de joburi, cu aproape 47% mai putin decat angajatorii aflati in cautare de ingineri, care au scos la concurs, pe platformele online, peste 30.000 de locuri de munca.
"Ca si in anul 2006, fruntase la numarul de oferte au ramas vanzarile, software/tehnologii, inginerie si finante/contabilitate. Se poate mentiona o ascensiune si in domeniile secretariat/administrativ si banci", precizeaza Dinca.
In ceea ce priveste segmentul de recrutare online pentru piata de IT, statisticile site-ului specializat pe domeniul tehnologiei informatiei Joobs, un portal de joburi IT, arata ca, pe segmentul acesta, angajatorii cauta frecvent programatori C++ si Java, in timp ce candidatii prefera pozitii pe Java si ASP.NET.
"Piata online inregistreaza an de an cresteri semnificative, companiile au nevoie de tehnologii si indeosebi de oameni care sa dezvolte aplicatii eficient. De asemenea, jucatori importanti au intrat pe piata romaneasca, iar acestia au nevoie de specialisti cu experienta. Pe de alta parte, cele mai cautate joburi au fost cele pe tehnologiile Asp.Net si Java, cat si cele de designeri", afirma Silviu Savin, creative director, Joobs.
Pe partea de middle si top management lucrurile stau putin diferit, in sensul ca domeniile care si-au gasit cel mai greu candidati sau unde procesul de recrutare s-a desfasurat pe o perioada mai lunga de timp, au fost IT&C-ul si FMCG-ul (bunuri de larg consum). Astfel, o mare parte din ofertele de munca din aceste domenii au fost disponibile pe site-ul Profesiionline pe o perioada mai lunga de doua luni. Aceasta intarziere in ocuparea posturilor poate fi explicata prin faptul ca, pentru joburile scoase la concurs pe Profesiionline, majoritatea angajatorilor au cerut candidatilor, pentru eligibilitate, intre trei si zece ani vechime in domeniu.
Pe de alta parte, o crestere importanta anul acesta au inregistrat asigurarile si industria constructiilor. Domeniul de asigurari a inregistrat cea mai mare crestere de pe BestJobs in perioada august-noiembrie a acestui an, cand oferta din partea angajatorilor a fost de aproape sapte ori mai mare ca in luna februarie, depasind domenii ca marketing, IT sau banci.
"Au fost perioade cand cresterea spectaculoasa a unor domenii le-a situat inaintea segmentelor cu cea mai bogata oferta. Domeniul care a inregistrat asemenea cresteri in anumite perioade au fost asigurarile. In crestere s-a aflat si domeniul con-structiilor si al amenajarilor, care a surclasat comertul, aflat in topul domeniilor din 2006", mentioneaza reprezentanta Neogen.
In ceea ce priveste constructiile, site-urile de recrutare online au afisat anul acesta peste 20.000 de joburi, urmand ca anul viitor, acest domeniu, impreuna cu ingineria sa explodeze pe segmentul de recrutare online, potrivit reprezentantilor eJobs.
"In 2008, este posibil ca piata sa creasca masiv, joburile pentru ingineri si joburile legate direct de productie - in toate domeniile si in special in cel al transporturilor si al industriei de masini. De asemenea, numarul jo-burilor in constructii va creste mai re-pede decat alte domenii anul viitor", precizeaza Laura Chilom, HR con-sultant, eJobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO