Proprietăţi

12 dezvoltatori au proiecte pentru 60 de mall-uri pe piata locala

12 dezvoltatori au proiecte pentru 60 de mall-uri pe piata locala

Click pentru imaginea intreaga

06.12.2007, 14:51 70

Piata locala de retail ar putea cuprinde in urmatorii ani un numar de 60 de centre comerciale, tinand cont de planurile a doar 12 dintre cei mai agresivi dezvoltatori care si-au anuntat proiectele pentru urmatorii ani.
Cele 12 companii - BelRom, Mivan, GTC, Plaza Centers, Atrium Centers, Iulius Group, TriGranit, RED, Euromall, Matrix Investments, Sonae Sierra si Africa Israel - au in prezent in portofoliu un numar de noua centre comerciale finalizate, circa jumatate din intregul stoc de mall-uri de pe piata, care grupeaza circa 20 de unitati.
Unul din zece mall-uri din portofoliul acestor companii va fi realizat in Bucuresti, jumatate dintre companii avand planuri pentru dezvoltari comerciale in Capitala, niciunul dintre aceste proiecte nefiind inca finalizat.
Finalizarea celor sase proiecte din Bucuresti - Cotroceni Park (bd. Timisoara), Dambovita Center (Eroilor), Liberty Center (Trafic Greu), Esplanada (bd. Unirii) Galleria (Plumbuita) si European Retail Park (Colentina) ar insemna cresterea numarului de centre comerciale cu 150%, in conditiile in care in Bucuresti sunt finalizate in prezent patru centre comerciale.
Alaturi de Bucuresti, locuri importante pe harta acestor dezvoltatori sunt ocupate de orase precum Cluj-Napoca sau Targu-Mures, unde anul acesta au fost livrate cate doua centre comerciale, precum si Ploiesti, Constanta sau Arad, unde au fost anuntate proiecte pentru cel putin doua mall-uri.
Cele mai multe companii sunt controlate de investitori israelieni - Plaza Centers, Africa Israel, Globe Trade Center (GTC) si Euromall, investitori care au in dezvoltare un numar de 20 de centre comerciale.
Cu toate acestea, companiile au in structura actionariatului o variatate de nationalitati, fie ca este vorba de capital belgian, nord-irlandez, britanic, maghiar, american sau portughez.
Cea mai mare retea de centre comerciale finalizate este insa in proprietatea dezvoltatorului local Iulius Group, controlat de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, care are in proprietate trei mall-uri, la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
Planurile acestor companii sunt diferite, unii dezvoltatori avand ca strategie vanzarea proiectelor intr-un stadiu incipient al proiectului, in timp ce companii precum Sonae Sierra isi propun realizarea unei retele cat mai extinse si administrarea acestor centre comerciale pe o perioada mai indelungata.
Astfel se face ca firme precum TriGranit, RED sau Euromall si-au vandut proprietatile pana la finalizare, iar BelRom alege sa vanda parcurile de retail in momentul in care spatiile sunt inchiriate in proportie de 100%, pentru a obtine cel mai bun pret.
In ciuda planurilor agresive anuntate de acesti dezvoltatori, cel mai mare proprietar de mall-uri ar putea fi in urmatorii ani fondul austriac de investitii Immoeast, care are deja in proprietate sapte dintre proiectele acestor dezvoltatori, precum si alte centre comerciale anuntate de alte companii.
Randamentele investitionale pe segmentul comercial au coborat in jurul valorii de 7% in euro pe an, cele mai mari tranzactii realizate pe piata locala pe acest segment fiind vanzarea mall-urilor Polus Center Cluj-Napoca si Polus Center Constanta pentru 210 mil. euro, respectiv 185 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO