Proprietăţi

14.215 apartamente vor fi la vanzare in estul Bucurestiului

14.215 apartamente vor fi la vanzare in estul Bucurestiului

2.700 de apartamente sunt disponibile in proiectul NeoPeninsula din Colentina

13.08.2008, 19:09 19

Cele mai ieftine apartamente, cu preturi de circa 1.236 euro/mp plus TVA, se afla in zona Theodor Pallady, iar cele mai mari, respectiv 1.582 euro/mp plus TVA in zona Vitan.
Astfel, la o suprafata medie de 100 de metri patrati, valoarea totala a apartamentelor se ridica la peste doua miliarde de euro. Zona de est a Bucurestiului a fost evitata in ultimii ani de dezvoltatorii imobiliari, cele mai mari proiecte rezidentiale fiind dezvoltate in nord, insa odata cu aglomerarea unor cartiere precum Baneasa sau Pipera, dezvoltatorii s-au orientat catre est unde terenurile erau mai ieftine.
Studiul MediaCity a luat in considerare ansamblurile rezidentiale noi anuntate pana acum de catre dezvoltatori si care mai au disponibile locuinte la vanzare. Termenele de finalizare prevazute acopera perioada 2008 - 2012. "Astfel, pana la sfarsitul anului 2008 este asteptata livrarea a 1.811 unitati locative in 11 proiecte rezidentiale. Pentru anul urmator sunt anuntate 6.639 de unitati repartizate in 16 dezvoltari rezidentiale, iar in anul 2010 sunt promise 3.065 de livrari", spune Andrei Sandu, general manager al MediaCity.
Proiectele rezidentiale care se afla in prezent in dezvoltare sunt construite pe terenuri achizitionate in anii trecuti la preturi mult mai mici, situatie care le asigura dezvoltatorilor profituri ridicate. Astfel, daca un teren in zona Titan era achizitionat cu 200 euro/mp in urma cu trei ani, in prezent se tranzactioneaza cu 1.500 euro/mp.
"Pentru dezvoltatorii care se gandesc insa acum la inceperea unor noi proiecte imobiliare, sub noile conditii de creditare, este posibil ca bancile sa nu-si mai asume riscul investirii, mai ales daca proiectele sunt de mari dimensiuni. Astfel, dezvoltatorii se gasesc in situatia de a reinvesti o parte semnificativa din profiturile realizate din proiectele anterioare, devenind astfel proprii lor finantatori", explica Sandu. Potrivit lui, dezvoltatorii vor continua sa activeze pe piata locala atat timp cat marja de profit din vanzare ramane peste 30%.
Spre exemplu, pentru un proiect rezidential in zona Oltenitei pe o suprafata de 12.700 mp, evaluat la aproximativ 1.200 euro/mp, prin PUZ (Planul Urbanistic Zonal) s-a obtinut un CUT (coeficient de utilizare al terenului; prin inmultirea lui cu suprafata terenului se obtine suprafata totala construita care este admisa pentru terenul respectiv) de 5. Astfel, incidenta pretului terenului in metrul patrat construit este de 250 euro/mp, ceea ce le va permite dezvoltatorului si agentului de vanzare fixarea unui pret de vanzare mic, care sa incurajeze decizia de achizitie, potrivit reprezentantilor MediaCity.
Pentru zona de est, preturile sunt inca rentabile pentru dezvoltator si de asemenea pentru cumparator, care are de ales intre achizitionarea unui apartament nou si o locuinta amplasata intr-un imobil vechi care in zona Camil Ressu se vinde in medie cu un pret similar cu cel din proiectele noi, respectiv 1.550 euro/mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO