Proprietăţi

50% din investitiile imobiliare ale Capitalei merg spre Sectorul 1

23.10.2006, 19:27 11

Sectorul 1 atrage 47% din investitiile imobiliare si genereaza 40% din profiturile societatilor comerciale inregistrate in Bucuresti, fiind zona cu cele mai multe proiecte de birouri si spatii comerciale din Capitala, potrivit companiei Real Estate Advisory Group.
In privinta stocului rezidential, oferta sectorului 1 este cel mai putin generoasa, in aceasta zona fiind inregistrate doar 88.550 de locuinte, ceea ce reprezinta 10% din piata rezidentiala a Capitalei. Sectoarele cu cel mai mare numar de spatii locative sunt 3 si 4, situate in estul si sudul orasului, cu aproape 200.000 de locuinte fiecare, potrivit aceluiasi studiu.
Din cauza ofertei reduse, locuintele din sectorul 1, care cuprinde cartiere precum Baneasa sau Pipera din nordul orasului, sunt cele mai scumpe, metrul patrat in constructiile noi ajungand la 1.800 de euro, potrivit studiului realizat pe baza informatiilor furnizate de compania imobiliara Regatta. In functie de locatie, suprafata, etaj si dotari, pretul acestora poate ajunge la 2.500 de euro si chiar depasi aceasta valoare.
Cu toate ca doar 18,7% din societatile comerciale inregistrate in Bucuresti au sediul in sectorul 1, contributia acestui sector la profitul inregistrat in Capitala este de peste 40%. Sectoarele cel mai putin profitabile sunt cele din sudul orasului, respectiv 4 si 5, cu cate 8,3% fiecare.
Populatia Bucurestiului va inregistra o crestere semnificativa datorita dezvoltarii socio-economice, in conditiile in care orasul inregistreaza un puternic deficit de locuinte. Acesta este principalul motiv pentru care pe piata rezidentiala a Capitalei sunt anuntate saptamanal noi proiecte de locuinte, care se tranzactioneaza inca din faza de fundatie.
Pe segmentul de birouri, nordul face din nou legea, in sectoarele 1 si 2 fiind anuntate 75% din proiectele noi ale Bucurestiului. Apropierea de aeroport si dotarea cu ultilitati superioara celorlalte sectoare sunt doua dintre motivele care fac din sectorul 1 principala destinatie a investitiilor imobiliare din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO